Gosc pisze:Jeszcze raz ja chcialam powiedziec ze sunia powinna jesc tylko specjalistyczna karme i nic innego.Zadnego miesa ,przysmakow. Totalna dieta.
Mała przysmaki 'olewa' - nie należy do tych, do których trafia się przez żołądek.
Karmy weterynaryjne nie tknie.
Próbowałam kilku różnych, (Hills, Royal i jeszcze jakieś dwie) łyżeczką, za każdym razem zwróciła.
Może, gdyby miała umrzeć z głodu...
Ale nie mogę sobie pozwolić na eksperyment, jest zbyt chuda i nie zaryzykuję dodatkowym spadkiem wagi.
Dieta była konsultowana z lekarzem, nie widział przeszkód w takim karmieniu jakie stosuję.
Przez lipiec, sierpień i wrzesień wyniki sie poprawiały, wprawdzie między sierpniem a wrześniem zmiana nie była aż tak widoczna, ale jednak była na plus.
Przy przewlekłym zapaleniu czegokolwiek, tu wątroby, ozdrowienie raczej nie następuje błyskawicznie, nastawiłam się, że będzie to proces kilku, a nawet kilkunastu miesięcy.
Nie mam pewności, czy to leczenie nie skutkuje, czy może ja nie byłam dość rozwazna, uważna i konsekwentna.
Zastanawiałam się, co się zmieniło od września i widzę takie sprawy:
- tabletkę podawałam rozkruszoną
- przez lipiec, sierpień i wrzesień karmiłam 2 x dziennie łyżeczką, dostawała gotowane - zmiksowany ryż z kurczakiem, (lub indykiem) marchewką i selerem, rano i wieczorem, w ciagu dnia samodzielnie jadła (albo nie
) gotowane mięso drobiowe, czasem (nie codziennie) zjadała serek
- oprócz zabawy w ogrodzie, codziennie chodziła na jeden dłuższy spacer
Wszyscy odradzali mi karmienie łyżeczką, 'bo sama w ogóle przestanie jeść'.
No to trochę zmieniłam.
Przez pół września i październik:
- tabletkę podawałam w całości
- jedzenie zmiksowane jadła rano (łyżeczką)
- w południe i wieczór jadła samodzielnie mięso z kurczaka lub indyka - bez dodatków, bo sama niczego innego nie zje - za dużo białka, za malo węglowodanów i brak błonnika?
- miesiąc prawie bez spacerów - ochłodzenie i niepogoda, przy dniach pogodnych zabawa w ogrodzie
Co z tych zmian mogło mieć wpływ na pogorszenie stanu wątroby?
Zmiana diety - - za dużo białka, za malo węglowodanów i brak błonnika?
Nie wiem czy może to mieć znaczenie, ale możliwe, że zbliża się cieczka. Poprzednią miała w maju.
Czy zachodzące w tym czasie zmiany hormonalne mogą mieć wpływ na wyniki wątrobowe?
Rozważam jako dodatki do diety siemię lniane, ostropest, oraz zmianę Zentonilu na np. Essentiale Forte (?)
grachagc2 nie wiesz, czy z tą polecaną Panią weterynarz homeopatką dałoby się skonsultować mailowo lub telefonicznie?
Oczywiście odpłatnie, na konto