Psiak - wyniki badania krwi

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

carmella
Kontakt:

12 lutego 2006, 18:42

Pies sporo pije, do tego wg mnie schudl. Dlatego zabralam go do weterynarza, zeby zrobic mu badania krwi.
Wyniki:
morfologia :
hemakryt: 56.50 [%]
krwinki czerwone: 7.71 [10 do potegi 6/ ul]
hemoglobina: 19.3 [g/dl]
krwinki biale: 27.36 [10 do potegi 3 /ul]

jeszcze sa wskazniki czerwonokrwinkowe i plytki krwi, ale nie wiem czy to wazne do okreslenia stanu psa, na razie nie przepisuje

do tego:
kreatynina: 0.707 [ w mg/dl chyba ]
mocznik: 30.6
AlAT: 62,20
FA: 51.1
Glukoza: 71

Wiem, ze biale krwinki sa podwyzszone. Lekarz dal nam antybiotyk, na 10 dni (amoxycyline). Czy moze jakies sugestie, na co jeszcze zwrocic uwage? Co ew. zasugerowac naszemu lekarzowi?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

14 lutego 2006, 22:55

jeśli mocznik jest w mmol/l to ten pies jest bardzo ciężko chory a leukocyty wskazują na gigantyczny proces zapalny toczący się w organiźmie dopisz przy wynikach jednostki to bardzo ważne i napisz coś więcej o chorobie.
Ostatnio zmieniony 14 lutego 2006, 23:24 przez Jarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Bencia

14 lutego 2006, 23:04

Według mnie (nie jestem wetem-mam psa i sporo czytam) wyniki nie sa najgorsze:
hemakryt: 56.50 [%] -podwyzszony - wydaje mi sie, ze norma jest do 55
krwinki czerwone: 7.71 [10 do potegi 6/ ul] - w normie
hemoglobina: 19.3 [g/dl] -podwyzszona - przecietnie do 12
krwinki biale: 27.36 [10 do potegi 3 /ul]-podwyższone -norna do 15

kreatynina: 0.707 [ w mg/dl chyba ] - chyba trochę za nisko
mocznik: 30.6 - w normie
ALAT: 62,20 - w normie
FA: 51.1 - w normie
Glukoza: 71 - wydaje się, że wynik jest podwyzszony

Myślę, że lekarz podejrzewa, że coś nie w porzadku jest z nerkami - czy pies często oddaje mocz czy normalnie? Czy nie ma gorączki?
Jakiego koloru są kupy-czy nie w kolorze gliny, czy nie ma rozwolnień?

Ja zrobiła bym jeszcze wyniki w kierunku trzustki - przy chorej trzustce pies chudnie, spadek kreatyniny, podwyższona glukoza, podwyższone leukocyty mogą świadczyć o problemach z trzustka.
Można by zrobić jeszcze wyniki w zakresie amylazy i lipazy.

Musisz pogadać ze swoim wetem bo tylko on postawi ci prawidłowa diagnozę po badaniu, obserwacji reakcji na antybiotyk no i przeprowadzonym wywiadzie.

Jeśli okaże sie, że pies ma coś z trzustka bardzo ważna jest odpowiednia dieta - to takie gdybanie - na pewno wet ci powie co robić.

Powodzenia :wink:
carmella
Kontakt:

15 lutego 2006, 08:10

Ogólnie jestem zadowolona z mojego lekarza wet - pytanie zadalam, zeby moze jakis nowy rzut oka, na co np. Pan Jarek by zwrocil uwage.
W sumie to wybieralam sie tylko z kotem na przeglad, bo pies nie jest tak calkiem moj - zostal zabrany przy okazji. Co mnie zaniepokoilo - picie wody - dosłownie kazda ilosc jaka byla, byla wypijana oraz to, ze ponoc pies je sporo, a wg mnie schudl (ja go nie karmie, staram sie tylko zeby mial jako uzupelnienie domowego jedzenia - ale specjalnie dla niego przygotowywanego, nie resztki ze stolu - sucha karme chociaz ze sredniej polki). Pomyslalam o cukrzycy, ew. cos z nerkami - pies duzo sika (no ale tez duzo pil).
Stad sa badania krwi - ogolny wyglad psa - super, nawet siersc mu juz od jakiegos czasu nie wypada, ma 5,5 roku , ma duzo energii, jest sillny, zawsze skory do zabawy.
Moj lekarz zwrocil uwage na mocno podwyzszone biale krwinki - jakis stan zapalny. Pies dostaje amoxycyline. Psiak juz nie rzuca sie tak lapczywie na wode, zdarza mu sie przejsc obok miski i nie chlipnac nawet. No i sika tez mniej - potrafi cala noc przespac bez checi wyjscia na dwor (on normalnie jest podworzowy, tylko zima spi w domu - zdarzalo sie nawet, ze 3 razy w nocy chcial wyjsc).

Czy z takim opisem sytuacji to leczenie wystarcza, czy jeszcze na cos zwrocic uwage, jeszcze jakies badania wykonac ?

PS. mocznik i cala reszta sa zdaje sie w mg/ dl
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

16 lutego 2006, 12:50

jeśli wyniki w mg to wszystko ok. poza leukocytozą i niewielkim wzrostem amylazy. Trzymaj się leczenia zaleconego przez lekarza.
ODPOWIEDZ
  • Informacje