Kupiłam szczeniaczka który miał lekko przełamany ogonek z upływem czasu wada się pogłębiła.
Gdy mój pies miał 3 miesiące weterynarz zaproponował obcięcie krzywego ogonka twierdząc że tak postępuje się z tą rasą ale ja nie chciałam, teraz pies ma 2,5 roku a mi ani psu nie przeszkadza jego krzywy ogon.
Dzięki za odpowiedzi.
Na tym temacie jest wiele wypowiedzi ale nie na temat Amstaffów.
Zebrałam wypowiedzi ze wszystkich tematów i zrobiłam podsumowanie.
Jeśli chodzi o ogon, ogony u Amstaffów nie łamią się.
Czerwone oko u Amstaffa
KASIA pisze:Witam,
Przedwczoraj mój piesek (amstaff - 10cio miesięczny) mrużył oczko, pojechaliśmy do weterynarza z nim i lekarz stwierdził zapalenie spojówek, przemywając oko, zakrapiając i smarując czymś. Dostaliśmy receptę na krople Gentamicin 0.3% i mieliśmy zakrapiać mu oczko rano i wieczorem po kropelce. Wczoraj podczas podróży do domu (było gorąco w samochodzie) zachowywał się normalnie, już oczka nie zamykał i wieczorem wyglądało wszystko dobrze, ale zauważyłam zaczerwienienie oka. Dziś nadal się to utrzymuje, pies ma czerwone oko. Wygląda to tak jak kiedyś ja sama miałam zaczerwienienie, ale u mnie to było spowodowane pęknieciem żyłki w oku. Zresztą postaram się załączyć zdjęcia oka:
Proszę o możliwie jak najszybszą odpowiedź, nie wiem czy nadal powinnam podawać krople pieskowi, które polecił weterynarz (Gentamicin). Zastanawiam się również czy zaczerwienienie może być spowodowane uczuleniem na proszek, którym pokryta jest obroża przeciwkleszczowa Preventic (od wczoraj pies ją nosi).
Jarek pisze:podejrzewam, że powyższe schorzenie wynika z powodu zabrudzenia worka spoówkowego najzwyklejszym kurzem lub nadwrażliwością Pani psa na jakąś kwitnącą roślinę i pyłki tej rośliny zadziałay bardzo drażniąco na worek spojówkowy z tym, że wtedy schorzenie dotyczy obu worków spojówkowych,niestety zdjęcia się nie otwierają u mnie na forum może proszę je przesłać na maila to Pani jeszcze coś podpowiem.
amstaff ARY pisze:PYTANIE do "ania05" Czy twój Amstaff w okresie letnim miał przekrwione oczy. Mój w tamtym roku przez lipiec, sierpień i połowę września miał zakraplane oczy Dicortineffem a potem świetlikiem.
W tym roku oczka od początku sierpnia są znów czerwone (ciągle pada więc to nie przez pyłki) a na kórz nie jest uczulony bo zimą siedzi w domu a oczy są białe.
ania05 pisze:Nie nie miałam żadnych problemów z oczami ...
Gość pisze: Mam rasowego amstafa ma już 9 lat, latem ma zawsze zapalenie spojówek stosowaliśmy antybiotyk ale to świństwo powracało więc żona zaczęła przemywać oczy rumiankiem i zakrapiać świetlikiem oczy są różowe zamiast krwisto czerwonych więc to pomaga.
Amstaff , strzelająca szczęka
tommy80 pisze:Mam dość nietypowy problem , otóz ostatnio podczas aportowania dość cięzki kij odbił się od drzewa i spadł na głowę mojemu psiakowi. Niby na początku było ok ale po przyjściu do domu okazało się że delikatnie strzela mojemu psiakowi szczęka, byłem u 2 weterynarzy , obydwoje stwierdzili że nie ma powodów do obaw i skoro psu to w niczym nie nie przeszkadza ( a tak jest istotnie wcina kości aż miło ziewa pije i szczeka tak jakby nic się nie stało) to muszę czekać aż objawy same ustapią, stwiedzili że może jakieś więzadło się poluzowało bądź wystąpił miejscowy obrzęk po uderzeniu. Teraz pytanie do was , czy ktokolwiek z miał już podobną sytuację lub słyszał o czymś takim i czy coś da się z tym zrobić. Pozdrawiam
Dziwne brazaowe kropki na ciele AmstaffaJarek pisze:muszę pozostawic to bez komentarza bez obejrzenia psa nie komentujemy takich rzeczy .Przepraszam
Wróbel pisze:Witam posiadam 7,5 miesięcznego amstaffa ostatnio zauważyłem u niego na podbrzuszu dziwne brazowe kropki wyglada to tak jak by to były strupki ale tego jest pełno co z tym zrobić poczerkać aż zniknie czy iśc z tym to specjalisty juz kiedyś coś takiego mial i dostał na to maść i to podobno uczulenie na coś tylko na co?
Jarek pisze:zdecydowanie pokazac lekarzowi