pytanie do dr. Jarka- zbliża się cieczka - suka sika w domu

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Asia1954

05 kwietnia 2008, 11:45

Panie Doktorze - proszę o radę - Czy powinnam się niepokoić i ew. co zrobić ? Mam suczkę lhasa apso 5 letnią . Po poprzedniej cieczce ( wrzesień 2007) kilka dni w nocy nasikała mi w kuchni na podłogę (duża kałuża ) . Teraz niedługo powinna mieć cieczkę . Na spacerach znaczy teren , rozgląda się z niepokojem, czasem zaczepia mnie, chce wchodzić na rękę i kopulować. No i od dwóch dni w nocy na podłodze jest duża kałuża . Mocz żółty i niecuchnący . Czy to normalne ? To suczka hodowlana ( miała 1 miot w lipcu 2006r.). Je ładnie , bawi się tak jak zwykle - przeziębiona też nie jest . Nie wiem czy powinnam się niepokoić ? Czy zrobić jakieś badania ? Ale sama nie dam rady pobrać moczu- jak to zrobić ? Proszę o radę . Asia
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

07 kwietnia 2008, 22:21

prawdopodobnie jest to typowe zachowanie, ale aby spać spokojnie weź strzykawkę zbierz trochę moczu z podłogi i wykonaj jego analizę.
Asia1954

08 kwietnia 2008, 10:37

Bardzo dziękuję. Już zrobiłam badanie moczu i jest OK. Ale myślę , że to będzie inny problem , We wrześniu też posikiwała ale to było po cieczce . A cieczka była słabo widoczna tzn , lekkie krwawienie tylko kilka dni przy końcu . Była też we wrześniu kryta ale nic z tego nie wyszło . Obawiam się że teraz też ona nie jest przed cieczką ale PO cieczce . Tylko wypływu żadnego nie było . Poczekam jeszcze z miesiąc i wtedy zrobię jej badania - Wydaje mi się że ona już jest bezpłodna . Proszę Panie doktorze mi napisać - czy to możliwe aby ona poprostu wcześnie przekwitła? Nie mam pojęcia jak to jest u zwierząt i jakie są objawy przekwitania. To jest piękna suczka hodowlana - szkoda że może nie mieć już potomstwa. Ona 1 lipca skończy 5 lat . I jeszcze jedno-jakie badania trzeba jej zrobić i czy może ją wysterylizować jeśli oczywiście sterylizacja uchroni ją przed jakimiś choróbskami . I CO MAM ROBIĆ ? Proszę o radę .
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

08 kwietnia 2008, 23:29

psy i koty nie przekwitają. Przed sterylizacją dokładne badania krwi, zalety i wady tego zabiegu - poszperaj w archiwach było o tym bardzo dużo.
ODPOWIEDZ
  • Informacje