PYTANIE DO p JARKA
jakie sa najprostsze badania skory i siersci u psa?? zeby mozna bylo wykluczyc pewne choroby!! pytam bo moj pies uporczywie sie drapie w okolicach uszu i pyska i to przewaznie w nocy!!!
-
jak sie drapie w nocy to bym zastosowala najpierw dobry preparat przeciwko pchlom i innym pasozytom. jak to nic nie da to zeskrobiny ze skory w kierunku nuzenca oraz badania mikrobiologiczne. na koncu testy alergiczne. razem diagnostyka ponad 1000zl.
haha, ja stawiam na pchly
haha, ja stawiam na pchly
od pchel to zostal zabezpieczony ale wlasnie boje sie o inne pasozyty moze cos innego zlapal jest to uporczywe drapanie po usach i pysku glownie w nocy! dlatego pytam o najprostsze badanie ktore moze wykonanac weterynarz w milaym miescie zebym nie musial latac po jakis klinikach ale jak bedzie trzeba to i tam sie wybiore!! isabelle jesli potrafisz tak pcieszyc to powiedz mi co oprocz pchel moze jeszcze go grysc??
-
jezeli jest zabezpieczony przed inwazja pchel - mozesz podac czym i kiedy? to prawdopodobnie wszoly i wszy tez masz z glowy.
jezeli pies drapie sie tylko w nocy i w bardzo okreslonych miejscach to moga to byc pasozyty takie jak nuzeniec. czy pies ma jakiekolwiek zmiany skorne? jakies strupki, zaczerwienienia? nuzenca mozna stwierdzic tylko badajac zeskrobiny ze skory i ogladajac to pod mikroskopem. charakterystyczne dla nuzenca jest wypadanie siersci w miejscach zarazonych.
innym paskudztwem moze byc swiezb - tez zeskrobiny i pod mikroskop.
do takiego badania potrzebny jest dobry specjalista bo material trzeba pobrac we wlasciwy sposob, a i tak jest to trudne bo mozna nie trafic w odpowiednie miejsce.
problem w tym ze pies drapie sie tylko w nocy, ale moze juz tak ma. moj ma na skorze paskudztwo i powinien sie drapac jak szalony a tu nic, zero swedzenia. niektore osobniki maja swoje dziwactwa.
kolejnym podejrzanym jest zwykla alergia. zrobilabym testy na alergeny caloroczne min pchly, roztocza, wszystko w jednym pakiecie za jakas stowke. potem sensitestem sprawdzilaby alergeny pokarmowe, ale to koszt juz 300. poszukaj kliniki ktora korzysta z uslug Laboklina lub Idexa. to bardzo dobre laboratoria i robia cala game roznych badan, laboratoria prowadzace diagnostyke zwierzat testami dla zwierzat.
trzymam kciuki zeby to sie okazalo jakas glupota.
w przypadku alergii pokarmowej zmiany pokazuja sie najpierw na policzkach, za uszami, na szyi i daza do symetrycznosci. potem brzych, pachwiny, lokcie.
jezeli pies drapie sie tylko w nocy i w bardzo okreslonych miejscach to moga to byc pasozyty takie jak nuzeniec. czy pies ma jakiekolwiek zmiany skorne? jakies strupki, zaczerwienienia? nuzenca mozna stwierdzic tylko badajac zeskrobiny ze skory i ogladajac to pod mikroskopem. charakterystyczne dla nuzenca jest wypadanie siersci w miejscach zarazonych.
innym paskudztwem moze byc swiezb - tez zeskrobiny i pod mikroskop.
do takiego badania potrzebny jest dobry specjalista bo material trzeba pobrac we wlasciwy sposob, a i tak jest to trudne bo mozna nie trafic w odpowiednie miejsce.
problem w tym ze pies drapie sie tylko w nocy, ale moze juz tak ma. moj ma na skorze paskudztwo i powinien sie drapac jak szalony a tu nic, zero swedzenia. niektore osobniki maja swoje dziwactwa.
kolejnym podejrzanym jest zwykla alergia. zrobilabym testy na alergeny caloroczne min pchly, roztocza, wszystko w jednym pakiecie za jakas stowke. potem sensitestem sprawdzilaby alergeny pokarmowe, ale to koszt juz 300. poszukaj kliniki ktora korzysta z uslug Laboklina lub Idexa. to bardzo dobre laboratoria i robia cala game roznych badan, laboratoria prowadzace diagnostyke zwierzat testami dla zwierzat.
trzymam kciuki zeby to sie okazalo jakas glupota.
w przypadku alergii pokarmowej zmiany pokazuja sie najpierw na policzkach, za uszami, na szyi i daza do symetrycznosci. potem brzych, pachwiny, lokcie.
bylem u pani weterynarz ona stwierdzila ze to uczulenie na ..................sol ze niby sypia tyle tej soili piees byl zabezpieczny wlasnie u tej weterynarz od pchel!!! pies ma krosty na glowie chyba rusze jeszcze raz do niej
-
a ja bym jednak przeszła się do innego weta
-
zmien weta, od soli to pies moze miec pociachane poduszki a nie strupy za uszami.
naprostsze badania to mikroskopowe badanie : włosów , zeskrobin, odcisków, Mirobiologiczne badania skóry, biopsje skóry, testy alergiczne. Ten tysiąc to trochę przesada.
-
ceny z warszawy:
zeskrobiny w kierunku nuzenca - mikroskopowo na miejscu - 30 zl
zeskrobiny do badan mikrobiologicznych + antybiogram+ hodowla dodatkowa (bakterie i grzyby) - 160 zl
alergeny caloroczne - test z krwi - 100zl
testy alergiczne - sensi test - alergeny pokarmowe - 300
trichogram- 100zl
biopsje - tego nie robilam
ile brakuje do 1000? do tego kazda wizyta to dodatkowe 30zl.....
zeskrobiny w kierunku nuzenca - mikroskopowo na miejscu - 30 zl
zeskrobiny do badan mikrobiologicznych + antybiogram+ hodowla dodatkowa (bakterie i grzyby) - 160 zl
alergeny caloroczne - test z krwi - 100zl
testy alergiczne - sensi test - alergeny pokarmowe - 300
trichogram- 100zl
biopsje - tego nie robilam
ile brakuje do 1000? do tego kazda wizyta to dodatkowe 30zl.....
czekamy do soboty pobrano mu wymaz z ucha wszystko ma sie wyjsnic !!! narazie wiem tylko tyle ze w lewym uchu zapalenie i jakes krosty, z prawym uchem lepiej !!!
-
obstawiam gronkowca lub malassezje....
issabele co ty jeszcze wymyslisz????? ja mam tylko nadzieje ze bedzie dobrze i szybko sobie z tym poradzimy
-
to nie wymyslanie, to zwyczajne zycie.....
w przypadku grzybka leczenie jest dlugie i zmudne, bo cholernik wciaz wraca jak bumerang. w przypadku gronkowca to samo...niestety.
niestety rowniez prawda jest taka ze zapalenie uszu najczesciej jest tylko czubkiem gory lodowej, samo leczenie uszu nie zalatwia wszystkiego a raczej niczego. nalezy szukac przyczyn takich jak np alergia.
w przypadku grzybka leczenie jest dlugie i zmudne, bo cholernik wciaz wraca jak bumerang. w przypadku gronkowca to samo...niestety.
niestety rowniez prawda jest taka ze zapalenie uszu najczesciej jest tylko czubkiem gory lodowej, samo leczenie uszu nie zalatwia wszystkiego a raczej niczego. nalezy szukac przyczyn takich jak np alergia.
no to juz wiem smutne wiadomosci ale przynajmiej wiem na czym stoje : pies ma gronkowca zlocistego podobno najgorsza łajze jaka jest ale coz!! pies dostaje antybiotyki i bedzie robiona antyszczepionka dla niego !!!
jeszcze mam pytanie czy obecnosc tego gronkowca moze miec wplyw na wypadanie siersci??????????
-
- Informacje
-