Pytanie do p/Jarka - testy pokarmowe
Witam serdecznie.Panie Jarku, czy mógłby Pan wyrazić swoją opinie na temat testów pokarmowych z krwi? Znam opinię naszej Pani weterynarz, która oczywiscie zrobi to na co ja się zdecyduję, niezależnie od własnego zdania , ale chciałabym znać też Pana zdanie.
wykonujemy je na życzenie klienta , ale uważam , że śródskórne są bardziej miarodajne.Nie można powiedzieć , że te z krwi są be ..... ale achy i ochy na ich temat się skończyły.
tak jak najbardziej gość ma rację , śródskórne tego nie pokażą. Niemniej jest jak jest i niestety świat nawraca do testów skórnych . Rewelacją jest ich uzupełnienie o testy krwi. Ale tu już się pojawiają wysokie koszty.
Śródskórne robilismy na wziewne, niestety alergia na całego -czekam na szczepionkę ;-( zastanawiałam się jeszcze nad pokarmówkami z krwi, ale doktor powiedziała mniej więcej to samo co Pan. W każdym razie oczywiście na moje zyczenie krew bedzie wysłana gdzie tylko zechcę, ale... Ja mam tylko obawy,ze przy alergii na alergeny wziewne wszelkie prowokacje pokarmowe, czy dieta eliminacyjna nie bedzie miarodajna - bo nie będe miała pewności czy uczula pokarm, czy np roztocza czy inna brzoza, podobnie jak nie bedę miała pewności czy szczepionka odczulajaca działa, a drapanie może być spodowane np ukradzioną od dziecka kanapką A niestety alergia wziewna często idzie w parze z pokarmową:-(Jarek pisze:wykonujemy je na życzenie klienta , ale uważam , że śródskórne są bardziej miarodajne.Nie można powiedzieć , że te z krwi są be ..... ale achy i ochy na ich temat się skończyły.
Nie wiem jak to jest u psów, ale ja sama jestem przykładem alergika, który wedle testów jest praktycznie zdrowy, a objawy mówią zdecydowanie co innego. Z kolei moje dziecko, które ma idealne wyniki testów skórnych i testów z krwi jeżeli chodzi o przeciwciała związane z reakcjami alergicznymi z kolei ma izolowany niedobór IgA. I w tym przypadku immunolodzy twierdzą, że pomimo braku potwierdzenia alergii testami i tak tendencja do alergii jest i musimy być zarówno pod opieka poradni immunologicznej i alergologicznej. Doktor immunolog zawsze podkresla,ze nie leczymy wyniku tylko objawy. No i do tego kompletu jeszcze się pies alergiczny trafił;-)
w końcu pies też rodzina a mówią , że upodabnia się do właścicieli
-
- Informacje
-