Witam. Ostatnio zmieniło się coś z Zentonilem i zamiast dotychczasowego, "zwykłego", dostępny jest Zentonil Advanced 400. Czy mogę ten Advanced 400 podawać psu bez obaw? (waży 25 kg). Nie wiem, czy to jest ten sam lek, czy może silniejszy, a nie chciałabym zaszkodzić.
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam
Pytanie do Pana Jarka o Zentonil
Może jeszcze doprecyzuję: do tej pory pies dostawał Zentonil 400, a teraz jest dostępny tylko Zentonil Advanced 400.
Nie chodzi mi więc o dawkę, że 400 mg, tylko o to Advanced w nazwie. Opakowanie też jest inne, więc po prostu mam wątpliwości czy to jest dokładnie ten sam lek?
Nie chodzi mi więc o dawkę, że 400 mg, tylko o to Advanced w nazwie. Opakowanie też jest inne, więc po prostu mam wątpliwości czy to jest dokładnie ten sam lek?
-
a substancja czynna w takiej samej dawce?
nie pomogę nie stosuję tego leku więc nie będę się mądrzył.
Co w takim razie stosuje Pan w przypadku podwyższonych wskaźników wątrobowych? "Nasz" wet twierdzi, że to samo dzisłanie ma Esseliv (nie pamiętam dokładnie - Duo? A może Forte?). Natomiast wet, u którego robiłam morfologię i biochemię (bo u "naszego" weta nie ma możliwości zbadania krwi) polecił Zentonil. I muszę powiedzieć, że w ciągu miesiąca dzięki Zentonilowi wyniki prawie się unormowały. Niestety lek ten jest bardzo drogi - miesięczna kuracja, czyli jedno opakowanie 30 tabl., to ok. 130 zł.
A suka musi go brać nadal, bo gdy miała miesięczną przerwę, wyniki znowu się pogorszyły.
A suka musi go brać nadal, bo gdy miała miesięczną przerwę, wyniki znowu się pogorszyły.
-
z tego co mi wiadomo, Zentonil to bardzo dobry lek (na pewno leczy się nim psy, którym chemia zniszczyła wątrobę) a z tego co doczytałam to starsza wersja zawierała metioninę (niestety nie mam jak rozszyfrować co znaczą dziwne nazwy substancji w advanced - ale pewnie to samo), która działa ochronnie na hepatocyty. Ja psu daję zapobiegawczo eselive duo (podobno jest najlepszy z tych leków) zawiera i fosfolipidy i ornitynę oraz witaminy z gr B. Jeżeli was stać na ten lek i skoro on pomaga to go kupujcie. Jak macie zaufanego lekarza to zapytajcie czy nie można tego leku zamienić na coś innego. Różnica w cenie jest lekko mówiąc powalająca:)
Na razie jeszcze kupiłam Zentonil, własnie wczoraj go otrzymałam. Więc do końca kwietnia będzie go brała. Później zobaczymy - w zależności od wyników biochemii. Nasz wet wspominał właśnie o ornitynie w Eselive i że jest to lek o działaniu takim samym jak Zentonil. Więc w przyszłości chyba zdecyduję się na Eselive, bo te 130 zł miesięcznie na sam tylko lek dla psa (o badaniach i karmie nie wspominając) trochę nadszarpuje mój budżet:-)
Dziękuję SleepingSun za odpowiedź. Czytałam Twoją historię i trzymam kciuki za Kori:-)
Dziękuję SleepingSun za odpowiedź. Czytałam Twoją historię i trzymam kciuki za Kori:-)
Zentonil to bardzo dobry preparat nie stosuję go tylko ze względu na cenę. Ale jest cała masa leków wspomagajacych watrobe i mozna używać ich różnych kombibacji : eselive, hepatiale, onitil, esentiale , heparegen , sylimarol, hepatil itd można w ten sposób taniej leczyć a z podobnym skutkiem. Wszystko też zależy co dzieje się z watroba danego osobnika.
Dziękuję za odpowiedź. Niestety, nie wiadomo, co się dzieje z wątrobą. 2 grudnia wyszły kosmiczne wyniki, dostała natychmiast Zentonil i Hills'a l/d. Potem jadła RC Hepatic. 5 stycznia wyniki były prawie ok, w każdym razie poprawa kolosalna. Więc przestałam dawać Zentonil, bo uznałam, że problem z wątrobą był "chwilowy". Potem skończył się też RC Hepatic i przeszłyśmy na Acanę. W połowie lutego na biochemii wyszło, że wyniki znów skoczyły do góry. Więc wróciłyśmy do Zentonilu. Po świętach planuję powtórzyć badania. Jeśli okaże się, że nie ma poprawy, przejdę na jakiś tańszy lek i zainwestuję znów w RC Hepatic.
-
- Informacje
-