Widziałam , mozna powiedzieć że kilkanaście psów po premedykacji i wiem jak to wygląda. jednak kilka dni temu byłam jako osoba towarzysząca z kolezanką i jej suką ( młody labrador - 1,5 roku) na zdjęciu RTG. sunia po podanej premedykacji zachowywała się przez ponad 2 godziny jak nieprzytomna - wręcz nie było z nia kontaktu o stanięciu na nogach nie było mowy. można powiedzieć że wyglądała jak nie do końca wybudzona z narkozy. Jak odbierałam swoja poprzednią sukę po operacji przeprowadzonej w pełnej narkozie to mimo że zanosiliśmy ja do samochodu na noszach zdecydowanie lepszy był kontakt z nią.
Czy taka reakcja psa może być skutkiem jakichs jej nie zdiagnozowanych problemów zdrowotnych - nie wiem ? serce? nerki ? czy powinna kolezanka zawieśc psa na jakies badania ?
Pytanie do Pana Jarka - reakcja psa na premedykację
wszystko to zalezy od zastosowanego srodka, dawki, okresu półtrwania w organiźmie. Nie od razu skarjności. Zapytaj lekarza co dostał w jakiej dawce. Będzie można rozstrzygnąć dlaczego tak zareagował.
Moja suczka była 2 x w jej życiu premedykowana, i za pierwszym razem wyglądało to bardzo podobnie jak w opisywanej przez ciebie sytuacji. Wogóle nie stawała na nogi, i przez 2-3 godziny leżała nieruchomo, ale była przytomna.Ndal pisze:Widziałam , mozna powiedzieć że kilkanaście psów po premedykacji i wiem jak to wygląda. jednak kilka dni temu byłam jako osoba towarzysząca z kolezanką i jej suką ( młody labrador - 1,5 roku) na zdjęciu RTG. sunia po podanej premedykacji zachowywała się przez ponad 2 godziny jak nieprzytomna - wręcz nie było z nia kontaktu o stanięciu na nogach nie było mowy. można powiedzieć że wyglądała jak nie do końca wybudzona z narkozy. Jak odbierałam swoja poprzednią sukę po operacji przeprowadzonej w pełnej narkozie to mimo że zanosiliśmy ja do samochodu na noszach zdecydowanie lepszy był kontakt z nią.
Czy taka reakcja psa może być skutkiem jakichs jej nie zdiagnozowanych problemów zdrowotnych - nie wiem ? serce? nerki ? czy powinna kolezanka zawieśc psa na jakies badania ?
Przy drugiej premedykacji, chodziła, a nawet próbowała wskoczyć na 1m murek przy przychodni...Także tak jak napisał dr Jarek... zależy jaki środek, jaka dawka... itd... Z tego co ja się orientuję to przy zdjęciach rtg (zapewne bioderek) pies musi być dobrze zwiotczony, więc możliwe że podano sporą dawkę leku...
Dziękuję bardzo
Dowiem się dokładnie jaki to środek i ile go było
Tak to była premedykacja do zdjęcia kontrolnego stawów biodrowych, ale moja sunia też miała je robione oraz kilka innych znajomych psów ( albo psów znajomych ) i reakcja nie była tak silna
Dowiem się dokładnie jaki to środek i ile go było
Tak to była premedykacja do zdjęcia kontrolnego stawów biodrowych, ale moja sunia też miała je robione oraz kilka innych znajomych psów ( albo psów znajomych ) i reakcja nie była tak silna