Pytanie do weterynarza odnosnie siersci

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

~Fairah

14 stycznia 2007, 22:37

Mam pytanie otorz mam goldena ktory jutro konczy 8 miesiecy... zaczal sie od jakiegos czasu lenic ale wychodzil tylko podszorstek od piatku je nowa karme royal canin maxi junior ( z tym ze wczesniej jadl ta sama a teraz ma ten nowy worek z jakimis probiotykami i aktywna flora ) i od piatku siersc wychodzi mu garsciami dzisiaj wyszly 2 reklamowki doslownie go glaskam dlonia i wychodzi garsciami :/ na grzbiecie jest prawie lysy... wychodza ostre wlosy na grzbiecie zostal mu tylko podszorstek !!! siersc ma blyszczaca wrecz sie swieci... powie mi ktos co jest grane ? skora jest czysta ... a nixon za chwile bedzie lysy :| dzisiaj zaczelam mu podawac dodatkowo tran i olej z pestek winogron...zobaczymy czy cos sie poprawi
jak wyzej

14 stycznia 2007, 22:57

dodam jeszcze ze pies sie nie drapie i nie lize a skora jest czysta
j.w

14 stycznia 2007, 23:07

zastanawiam sie ... bo wczesniej gubil podszerstek dosc intensywnie czy mozliwe zeby tak gwaltownie i w takich ilosciach zaczal gubic wlos okrywowy ? wiem ze najpierw psiaki gubia podszerstek a dopiero pozniej okrywowy ale tak nagle iw takich ilosciach ? na grzbiecie zostal mu sam krociutki podszerstek..wyglada to dziwnie.. boje sie ze wylysieje jak tak dalej pojdzie doradzi ktos co z tym fantem zrobic ?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

14 stycznia 2007, 23:13

szczerze powiem to pokazać lekarzowi , bo rzeczywiście ilość tego włosa wypadającego jest niepokojąca.
~Fairah

15 stycznia 2007, 10:17

Juz jest lepiej to chyba byla "fala uderzeniowa" teraz juz wychodzi gora jedna garsc :) rozmawialam z facetem ktory rowniez ma goldena z tym ze doroslego i mowi ze jego pies tez tak gwaltownie gubil siersc momentami wygladal jak lablador wiec jeszcze poczekam :) jak mowie pies ma czysta skore nic niepokojacego nie drapie sie nie lize niedoborow wit raczej nie ma bo z tego co wiem royal to bardzo dobra karma :) zobaczymy jak to sie dalej potoczy jak siersc znow zacznie wychodzic w takich ilosciach odwiedzimy lekarza
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

15 stycznia 2007, 11:26

dokładnie jeśli nawróci tak wielkie zrzucanie włosa proszę pokazać lekarzowi czasem dzieje sie tak przy zmianie karmy, czy wyjeździe psa np. na ferie.
~Fairah

15 stycznia 2007, 11:47

Dziekuje za rade :) dostaje tran od wczoraj dodatkowo (bo w karmie jest juz zawarty) 2 kapsulki i lyzke oleju z pestek winogron sprobuje dorzucic jeszcze troche siemienia lnianego :) i zobaczymy jak bedzie dalej :)
Fairah

20 stycznia 2007, 13:48

Psiunia dostaje dodatkowo olej z pestek winogron i tran i jest znaczna poprawa :) nie ma wylysien na szczescie ma przerzedzony wlos na grzbiecie ale to normalne u goldenow zmienia siersc i barwe okrywy na ciemniejsza wiec to prawdopodobnie "wiosenny szał" i do tego centralne ogrzewanie zrobilo swoje :) z wlosem jest lepiej powoli (jak narazie) same koncowki zaczynaja nabierac polysku jest coraz lepiej choc na piorunujace efekty trzeba bedzie jeszcze troche poczekac wyczesuje go 2 razy dziennie bardzo delikatnie zeby nie oslabic cebulek przeczesuje za 2 razem glownie szczotka z naturalnego wlosia ( w ramach masazu pobudzajacego cebulki wlosowe) ilosc zrzucanego wlosa jest w normie i co najwazniejsze zmniejsza sie :) siersc poza karkiem i szyja jest juz prawie cala wymieniona zastanawia mnie tylko pewna kwestia od czasu zmiany tej karmy jesli mozna to nazwac zmiana pies zaczal miewac wzdecia i espumisan jest non stop w ruchu.. nawet jak czasem lapnie cos na dworze to jest cyrk wczoraj pomyslalam by namoczyc ta karme troszke ja namoczylam ale nie tak zeby byla miekka i zauwazylam ze nie bylo po jedzonku problemow ( mysle ze to moze byl efekt tego ze piesek zjadl suche nie pogryzl nalykal sie przy tym powietrza bo zawsze sie rzuca na jedzenie i je szybko a do tego nie popil odpowiedniej ilosci wody - teraz jak jest namoczona to woda ma smak karmy i z checia wypija cala wode zjada karme i jeszcze wylizuje miche ) dzisiaj popoludniu dostanie gotowany drob warzywa i ryz zobaczymy reakcje po gotowanym ...niby mala zmiana w RC maxi junior a taka rewolucja w psim organizmie..
Fairah

20 stycznia 2007, 13:52

Jezeli po gotowanym bedzie problem przestawie go na RC z tym wyjatkiem ze bede go zalewac woda ( moze miec rewolucje bo je przewaznie tylko suche no ale zobaczymy ) jesli mimo to dalej beda wzdecia trzeba bedzie zrobic wyniki krwi ( amylaza lipaza etc.) i sprawdzic pod katem trzustki mam nadzieje ze mu przejdzie goldeny czesto tak maja ze cierpia na niestrawnosc w wieku mlodzienczym a pozniej z tego wyrastaja no nic zobaczymy :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje