Rak kości :(

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

fioleczek3f1

29 marca 2015, 15:38

Witam i z góry przepraszam jeżeli taki temat już się pojawił lub jest w złym dziale. Bunia , moja schroniskowa sunieczka (niedawno po 1,5 roku domu tymczasowego postanowiliśmy ją adoptować) walczy z rakiem kości, ponad 1,5 roku temu trafiła do nas po usunięciu przerzutów, odżyła poczuła co to dom i widziała, że ktoś ją pokochał. Czytałam, że psiaki z rakiem kości żyją dość krótko, ale czekaliśmy. Jest ona dość pulchniutkim psem bo ma straszny apetyt, więc kiedy zaczęły się problemy z poruszaniem (chodzi bardzo powolutku i szybko się męczy) zrzuciliśmy to na jej wagę, mimo iż ciągle staramy się ją przerzucić na odchudzającą karmę ona woli mięsko i wędlinę. Kiedy pojawiły się nowe przerzuty lekarz uznał, że nie ma sensu operować bo może się nie wybudzić z narkozy. Dzisiaj niestety nastąpiło pogorszenie, z dworu trzeba ją przynosić bo nie ma siły wrócić do domu o własnych siłach, jest osowiała chociaż apetyt jej dopisuje. Boję się, że nadszedł czas żeby podjąć tą straszną decyzję o uśpieniu, jakoś sobie tego nie wyobrażam w grudniu odszedł mój 15-latek Neruś i nie wiem jak przeżyję jej odejście. Proszę o porady i z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

30 marca 2015, 10:36

chyba nikt za bardzo nie będzie wiedział co Ci radzić , bo tutaj trzeba na prawdę widzieć zwierzę , zobaczyć jak zaawansowana jest choroba, jak się porusza, jaki komfort życia ma zwierze. Jeśli każda z odpowiedzi jest na minus to musicie z lekarzem podjąć decyzją co robicie , o męczyć zwierząt też nie można. Jeśli można jej pomóc to oczywiście pomagać.
fioleczek3f1

12 kwietnia 2015, 17:53

Witam, wreszcie po 1,5 roku udało mi się wyciągnąć od poprzedniego właściciela Buni wyniki histopatologii. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jakiego ona ma w ogóle raka i czy bardzo źle to wygląda. Wizytę u lekarza mamy już ustaloną na wtorek ale chciałabym coś więcej wiedzieć a nie wiem od czego zacząć szukać. Poprzedni właściciel mówił mi ze to rak kości ale teraz to już sama nie wiem. Poniżej przedstawiam wyniki histopatologii, z góry dziękuję za odpowiedź.
Przedmiot Badania:
guz słabizny
Opis makroskopowy:
rozległy mieszany naciek komórkowy zatopiony w bezpostaciowym wysieku zapalnym, wokół nowopowstałych naczyn
krwionosnych ziarniny obecne liczne plazmocyty tworzace okołonaczyniowe mankiety; neutrofile stanowia wiekszosc
nacieku komórkowego, drugie pod wzgledem licznosci komórki w nacieku to komórki okragłe duze o duzym czesto
pecherzykowym jadrze i 1-2 jaderkach, z cytoplazma obfita, ziarnista lub zwakuolizowana, miejscami fagocytujace
neutrofile (komórki te odpowiadaja makrofagom), obecne równiez liczne plazmocyty o szprychowatym jadrze i dosc
obfitej cytoplazmie, obecne limfocyty małe; obecna bardzo duza liczba komórek o szprychowatym jadrze i ziarnistej
cytoplazmie, komórki te sa duze, pleomorficzne, czasami dwu- lub trzy-jadrzaste, wsród których stwierdzono
sporadycznie figury mitotyczne; barwieniem MGG wykazano obecnosc pojedynczych prawidłowych komórek tucznych
rozrzuconych w obrebie wycinka; nacieki komórkowe sa bardzo rozległe, tkanka łaczna podscieliskowa wykazuje
znaczne pobudzenie do rozplemu.
Rozpoznanie:
zapalenie ziarniniakowo-ropne oraz podejrzenie nowotworu wywodzacego sie z limfocytów B (T-cell rich B-cell
lymphoma) lub niskozróznicowanej mastocytomy.
Komentarz:
wskazane badanie immunohistochemiczne celem okreslenia pochodzenia duzych pleomorficznych komórek, obecnych
w obrebie wycinka w duzej liczbie.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

15 kwietnia 2015, 10:46

wyniki może jest może nie ma. Takich wyników nikt nie lubi.
ODPOWIEDZ
  • Informacje