Rana u psa po operacji przepukliny po wypadku

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

sandra1403

03 marca 2020, 19:26

Mój piesek lat 3 po potraceniu przez samochód przeszedł operacje, gdyż wyszła mu przepuklina pourazowa. Operacja trwała 4 h ponieważ miał bardzo porozrywane mięśnie i otrzewna. Weterynarz zalecił umieszczenie w klatce w celu ograniczenia ruchomosci. Dwa dni później mój piesek powygryzał sobie wszystkie szwy które miał na zewnątrz. Lekarz powiedział ze rana będzie się goić przez ziarninowanie. Piesek z racji tego musiał mieć założone ubranko. Przez weekend cały czas lizał ranę przez to ubranie przez co było tam cały czas mokro. pojechałam z nim do weterynarza ponieważ zobaczyłam ze rana jest zaczerwieniona i się z niej sączy. Okazało się ze zrobiła się przetoka, a na ranie zrobiło się kawałek martwicy która lekarz od razu wyciął. Zalecił smarowanie raz dziennie mikromed silber creme, dodatkowo od dnia operacji codziennie dostaje 2 razy dziennie antybiotyk. Teraz ma założony kołnierz żeby nie lizać rany. Weterynarz nie kazał nawet wychodzić na dwór żeby się załatwił tylko musi to robić w klatce (chociaż ja go czasem wypuszczam żeby pochodził po domu). Dzisiaj zmieniając opatrunek na ranie pojawiły się przezroczyste takie galaretowate grudki które wyplukalam płynem do dezynfekcji ran i posmarowalam znow zapisana maścią. Czy mogę jeszcze coś zrobić żeby przyspieszyć proces gojenia.? On nie może usiedzieć już w tej klatce ale boje się ze z raną się pogorszy...Rana znajduje się na brzuszku koło pachwiny.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 marca 2020, 20:43

nie konsultuj takich rzeczy przez neta , bo tego nie widzimy zadawaj lekarzowi pytania na wizycie.
slodkikisiel

25 maja 2020, 19:40

Ja również nie konsultowałabym tego przez internet. Mój psiak jak miał ranę to psikałam mu ją sprayem odkażającym, chociaż zdziwiłam się, że Octenisept dla psa jest tak samo skuteczny. :) Faktycznie czytałam o tym, gdzieś na ich stronie chyba jest info, że można stosować https://octenisept.pl/
ODPOWIEDZ
  • Informacje