u mojej psicy stwierdzono refluks, na początku roku byłam z nią na endoskopii i podczas badania nie zostały zauważone wrzody czy tez nadżerki, miała stan zapalny żołądeczka... przez trzy tygodnie brała tabletki i jak na razie nie pojawiły się poranne wymioty męczące ją prze dośc długi czas
jak mogę zaradczo przeciwdziałać w tej jednostce chorobowej? może ma ktoś jakieś doświadczenia
problem numer dwa to kaprofogia... podaje jej rumen, ale na niewiele sie to zdaje, muszę pilnować psicy, no ale czasami.... jak temu zaradzic
psica jest sliczną panienką shih-tzu, ma 10 miesięcy
refluks
a jakieś inne badania oprócz endoskopii były robione?
miała robione badania z krwi, dopiero po tym skierowano mnie na endoskopię
na chwile obecnąporanne wymioty (odpukać w niemalowane) nie wystepują, jednak zdaję sobie sprawe z tego, że przy refluksie można tylko "dmuchac na zimne", bo możliwości całkowiego wyleczenia nie ma
czy kaprofogia ma z tym coś wspólnego? no i jak jej przeciwdziałać?
na chwile obecnąporanne wymioty (odpukać w niemalowane) nie wystepują, jednak zdaję sobie sprawe z tego, że przy refluksie można tylko "dmuchac na zimne", bo możliwości całkowiego wyleczenia nie ma
czy kaprofogia ma z tym coś wspólnego? no i jak jej przeciwdziałać?
koooprofagia nie ma z tym nic a nic wspólnego, chba, że tylko przy zjadaniu silnie "zanieczyszczonego " kału robakami lub mikroorganizmami. Podawć komplet witamin i rumen tabs. A możesz napisać te wyniki?
już wypisuję
AspAT 25 U/l
AIAT 46 U/l
Fosfataza alkaliczna 33 U/l
Mocznik 9,7 mmol/l
Kreatynina 88 umol/l
A-amylaza 471 U/l
Leukocyty 7,7 G/l
Erytrocyty 6,39 T/l
Hemoglobina 9,5 mmol/l
Hematokryt 0,445 l/l
MCV 70 f/l
MCH 1,48 fmol/l
MCHC 21,3 mmol/l
RDW 13,4 %
Limfocyty 24,9 %
Monocyty 5,4%
Granulocyty 69,7 %
Limfocyty 1,9 G/l
Monocyty 0,4 G/l
Granulocyty 5,4 G/l
karmiona jest: mokrą animondą dla szczeniąt, suche: wczesniej mastery i eukanuba, obecnie royal canin dla shih-tzu
oprócz tego rumen 2 tabl, witaminy beaphar 5-6 sztuk, sprasowane drozdże piwne 5-6 sztuk (po tym jak zaczęłam podawać jej drożdże piwne objawy kaprofogii zmniejszyły się)
była karmiona również przez jakiś czas (jeszcze przed tymi badaniami) royal canin intestinal, ale to była droga przez mekę, bo musiałam ją karmić "z reki", a wymioty były i tak
AspAT 25 U/l
AIAT 46 U/l
Fosfataza alkaliczna 33 U/l
Mocznik 9,7 mmol/l
Kreatynina 88 umol/l
A-amylaza 471 U/l
Leukocyty 7,7 G/l
Erytrocyty 6,39 T/l
Hemoglobina 9,5 mmol/l
Hematokryt 0,445 l/l
MCV 70 f/l
MCH 1,48 fmol/l
MCHC 21,3 mmol/l
RDW 13,4 %
Limfocyty 24,9 %
Monocyty 5,4%
Granulocyty 69,7 %
Limfocyty 1,9 G/l
Monocyty 0,4 G/l
Granulocyty 5,4 G/l
karmiona jest: mokrą animondą dla szczeniąt, suche: wczesniej mastery i eukanuba, obecnie royal canin dla shih-tzu
oprócz tego rumen 2 tabl, witaminy beaphar 5-6 sztuk, sprasowane drozdże piwne 5-6 sztuk (po tym jak zaczęłam podawać jej drożdże piwne objawy kaprofogii zmniejszyły się)
była karmiona również przez jakiś czas (jeszcze przed tymi badaniami) royal canin intestinal, ale to była droga przez mekę, bo musiałam ją karmić "z reki", a wymioty były i tak
ten moczninik mi się nie podoba, a ja wykonałbym jeszcze badania kontrastowe przełyku, żołądka i dwunastnicy.
no to mnie Pan teraz zaniepokoił... jak zwróciłam uwage na ten podwyższony mocznik (jestem strasznie uczulona na tym punkcie, bo straciłam mojego Wielkiego Przyjaciela przez ciężką niewydolnośc nerek) to mnie uspokojono, że tak mogło sie stać przy tej jednostce chorobowej, ale po unormowaniu sytuacji powinno to wrócić do normy
problem głównym i zasadniczym w miejscu, w którym mieszkam jest brak odpowiedniego sprzętu do wykonania pewnych badań, żeby zbadano mi psicę jechałam do Wrocławia... jeżeli jednak Pan sugeruje takie badanie to może jeszcze raz pojechać do kliniki, a może powtórzyć oznaczenie mocznika, na początek, bo to u nas moge wykonać?
problem głównym i zasadniczym w miejscu, w którym mieszkam jest brak odpowiedniego sprzętu do wykonania pewnych badań, żeby zbadano mi psicę jechałam do Wrocławia... jeżeli jednak Pan sugeruje takie badanie to może jeszcze raz pojechać do kliniki, a może powtórzyć oznaczenie mocznika, na początek, bo to u nas moge wykonać?
to nigdy nie zaszkodzi może jeszcze mocz do tego dorobić.