Jakieś dwa tygodnie temu zuważyliśmy u naszego prawie 3-letniego fila, że brzeg dolnej wargi stał się różowy(taki jak wewnątrz jamy ustnej), a wcześniej był czarny - pies ma czarną maskę. Początkowo myśleliśmy, że może nam się tylko wydaje, ale dziś okazało się, że jego podniebienie również zrobiło się różowe(wcześniej było ciemne - prawie czarne).
Czy to może być oznaką jakiejś choroby czy niedoborów witamin/minerałów?
Dodam, że pies karmiony jest suchą karmą Eukanuba z małym dodatkiem zywego mięska". Poza tym zachowuje się normalnie, tzn. ma humor, jest skory do zabawy, ma apetyt(dobrze je i pije) i cieszy się ze spacerów.
Proszę o informacje - czy taka zmiana koloru coś oznacz, czy jest to normalne?
Różowe podniebienie i dolna warga
Przepraszam, że nie w temacie, ale zafascynowało mnie to. Jakiego rodzaju ŻYWE mięsko podajesz psu?Fila pisze:(...) Dodam, że pies karmiony jest suchą karmą Eukanuba z małym dodatkiem zywego mięska". (...)
Witam
Słyszałam, że niektóre pieski z wiekiem zmieniają barwę (odbarwienie) skóry pyska i nosa. U niektórych psów zdarza się na przykład odbarwienie nosa, z ciemnego na różowy .
Przepraszam (Fila bez urazy ), ale jeżeli chodzi o to "żywe" mięsko to od razu nasuwa mi się na myśl dowcip: - Jasiu co żujesz?
- Mięsko
- A skąd masz?
- Samo przypełzło. Hi, hi
Pozdrawiam
Słyszałam, że niektóre pieski z wiekiem zmieniają barwę (odbarwienie) skóry pyska i nosa. U niektórych psów zdarza się na przykład odbarwienie nosa, z ciemnego na różowy .
Przepraszam (Fila bez urazy ), ale jeżeli chodzi o to "żywe" mięsko to od razu nasuwa mi się na myśl dowcip: - Jasiu co żujesz?
- Mięsko
- A skąd masz?
- Samo przypełzło. Hi, hi
Pozdrawiam
Nie obrażam się, ani nie urażam, ja nie z tych:) "Żywa mięsko" tzn. po prostu mięsko prawdziwe, a nie z saszetki. Po prostu dodajemy mu troszkę ugotowanego mięska do każdej porcji chrupek(suchej karmy) bo inaczek wać pan nie ruszy jedzonka:(
A tak na poważnie, proszę jak ktoś wie czy te odbarwienia na podniebieniu i wardze coś oznaczają złego to niech napisze.
A tak na poważnie, proszę jak ktoś wie czy te odbarwienia na podniebieniu i wardze coś oznaczają złego to niech napisze.
jeżeli są to odbarwienia bez wyraźnych procesów chorobowych to nie jest nic poważnego, a jak rzeczywiście są to nietypowe odbarwienia dobrze byłoby aby na taką skórę rzucił okiem lekarz
Nie ma żadnych objawów chorobowych, tzn. żadnych grudek, zaczerwień, wysypek, ran etc. po prostu obwódka dolnej wargo jest teraz w kolorze nabłonka wewnętrznej części jamy ustnej (różowy) i podniebienie również zrobiło się różowe. Ale na wszelki wypadek udamy się do weterynarza, żeby być pewnym, ze wszystko jest w porządku.
raczej wszystko w porządku będzie.
-
- Informacje
-