Rzepka-kulawizna
Mam bardzo poważny problem z psem.Pies ma dwa lata i jest po trzech operacjach rzepki.W tej chwili stan jest taki,że pies nie podpiera się w zasadzie na chorej nodze.Trzyma ją podkurczoną, jak stoi w jednym miejscu palce też ma podkurczone.Po ostatniej operacji chodził dobrze przez jakiś miesiąc,potem stan się pogorszył.Miał zabiegi na bieżni wodnej po których znowu było dobrze.Obecny stan trwa ok 3 tygodni.Pies jest pod opieką bardzo dobrego lekarza,ale martwi mnie to,że mimo tylu zabiegów nie chodzi prawidłowo.
niestety nikt przez neta tego nie oceni. W takich wypadkach trzeba wykonać dokładne badanie ortopedyczne podparte kontrolnym badaniem rtg.
Mam kontrolne zdjęcia. Czy mogłabym wysłać p.Doktorowi? W nodze jest bardzo duży zanik mięśni,czy on może byc przyczyną tego,że pies kuleje? Pooperacji, w marcu był rehabilitowany na bieżni wodnej i od tego czasu do końca sierpnia chodził dobrze.
tak proszę wysłać, kulawizna jest objawem ból , ból nie pozwala prawidłowo obciążać łapy co skutkuje zanikami mięsni. To się da odbudować, ale trzeba zacząć od przyczyny a potem walczyć z objawami.
Panie Doktorze, chyba nie potrafię wstawić tutaj zdjęć.Wysłałam na adres lecznicy. Proszę o opinię.
zdjęcia nie do otwarcia , jak obejrzę maila to się odezwę.
do mnie nic nie dotarło proszę przesłać na: jarek@krakvet.pl
Dziękuję bardzo za zainteresowanie i odpowiedź. Byliśmy na konsultacji u dr xxxxxxxxxxxxxxxxxxi prawdopodobnie zdecydujemy się na zabieg u niego.
na pewno trzeba to skonsultować z innym ortopedą i zadecydować co dalej , bo kolano ulega zniszczeniu i nie ma co czekać na cud.
Panie Doktorze,rozmawialiśmy na priv,ale postanowiłam tutaj jeszcze napisać bo sama przeczesuję fora szukając przydatnych informacji. Jaszcze raz Panu bardzo,bardzo dziękuję.Byliśmy dzisiaj z psem na badaniach u dr N(nie wiem czy mogę pisać). Były zdjęcia i pobranie płynu z kolana na badanie bakteriologiczne.Doktor określił kolano jako KATASTROFĘ! Przewlekły stan zapalny, podejrzewa zerwane więzadło i zniszczoną łękotkę. Pies został w szpitalu na płukaniu kolana.Będzie miał robioną artroskopię,TTA i implant tytanowy.Cena zwaliła nas z nóg! Od roku wydajemy na tego psa duże pieniądze,ale dalibyśmy 2-3 razy tyle,żeby normalnie,bez bólu chodził. Jutro doktor zadzwoni i powie coś więcej, ale nie wiem czy jeszcze chcemy coś usłyszeć.Serce nas boli bo zostawiliśmy naszego skarba samego, w domu pusto i smutno.
tak jak pisałem te zabiegi są bardzo kosztowne , których zdjęcia przysłaliście mi Państwo. Samo tta już zawojowało polski rynek ale pgr jest w lesie ze względu na cenę. myślę , że za komplet zapłacicie 6-8 tyś.
-
- Informacje
-