Samookaleczanie!!!
Witam. Jestem zaniepokojona zachowaniem mojej suczki Perełki. Od okolo 2 miesiecy zaczeła sie drapac prawie bez przerwy a caly brzuch miała w takich czerwonych krostkach. Zgłosiłam sie do jednego lekarza gdzie stwierdzono ze to alergia- dostała zastrzyk i komplet witamin. Niestety nie pomogło. Zgłosiałam sie do innego weterynarza. Pani doktor stwierdziła Ze to najprawdopodobniej zapalenie skory spowodowane ś wierzbem( albo jakos tak), dostała lek zaaplikowany na skóre. przez jakis czas miałam spokoj ok tygodnia. Ale zauwazyłam ze ma rany na tylniej łapie na brzuchu i na boku ktore sama sobie rozgryza. prosze o jakies informacje.
-
znaleźć dobrego weterynarza i zrobić zeskrobinę. okaleczenia faktycznie czasem zdarzają się wśród psów, ale nie pojawiają się od tak sobie. możesz zrobić zdjęcia i wstawić na forum, ale dr Jarek chyba na urlopie jest.
Zacznij od badania krwi, proby watrobowe koniecznie ,cukier tez, obserwuj ile pije ,ile sika,najczesciej przyczyna jest wewnatrz, na przyklad watroba chora,tez powoduje swedzace wysypki, najpierw biochemia, a potem lekarz Cie juz pokie ruje , koszt okolo 100zl. Pozdrawiam.
i prosze sie nie obrazic,ale kiedy bylo ostatnie profilaktyczne odpchlenie ,druga sprawa czy drapanie poprzedzala zmiana diety,szamponu psiego,proszku do prania kocyka, otoczenia ? Dokladnie wszystko opowiedz le karzowi wet. Musisz nastawic sie na pewne koszty, choroby skory bywaja trudne ,zeskrobiny tez warto, jednak bez badan krwi ,to leczenie na pale . Przmywaj rany rivanolem,lub nadmanganianem potasu,nie pozwol lizac, zabezpiecz.