serce sportowca

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

gosc

06 kwietnia 2014, 08:09

To ja megan, tylko z obcego komputera. Słuchajcie, wet (inny niż nas stały) stwierdziła po osłuchaniu Rudej, że ma serce sportowca i trochę wolniej jej bije niż normalnie. Dodała, że to wszystko w porządku jest. W necie mnóstwo sprzecznych informacji na ten temat. Co z tym począć, trochę się boję. M.
SleepingSun

06 kwietnia 2014, 16:39

a czy Ruda jest psem sportowym? czy robiliście jej badania tarczycy ostatnio?
gosc

06 kwietnia 2014, 17:46

Ruda sporo biega po łąkach, a w wakacje 2, 3 miesiące naprawdę dużo non stop (rower plus za śladem też pogna), ale w sensie treningów itp. to nie. Badania tarczycy miała dwa lata temu i wszystko było w porządku. Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie, ale ma bardzo głęboką klatkę piersiową, bo to seter jest. Tarczyca mogłaby mieć coś z tym wspólnego? M
SleepingSun

06 kwietnia 2014, 18:48

niedoczynność tarczycy może się objawiać spowolnieniem akcji serca. u mojej poprzedniej suni została rozpoznana właśnie poprzez echo serca i jego zbyt wolną pracę.
Szarada

07 kwietnia 2014, 01:11

Megan,moja dobermanka,w wieku Rudej,nie ma serca sportowca,ma głęboką klatę, również tak jak Twoja ,miała bardzo dużo ruchu.Wyniki serca (Echo,EKG, ma wzorcowe)Zamiast się bać,pomyśl: czy chrapie,czy szybciej się meczy,czy widzisz zmiany w kolorze dziąseł po wysiłku/stresie, czy pokasłuje w emocjach ?
Nie wiem u kogo robiłaś Echo serca,zrobić nie problem,ale trafnie opisać ,nie każdy potrafi.Czy robiłaś RTG serca,EKG serca? Jeśli masz wątpliwości,zapisz się na konsultację do doktora xxx,ma sesje wyjazdowe.Przyjmuje nie tylko w Warszawie.A hormony warto zrobić,o ile dobrze pamiętam Ruda ma skłonności do tycia.Nie mogę tu podać linka do dr. xxxxx,znajdziesz ,przez wyszukiwarkę.
megan

07 kwietnia 2014, 12:31

Szarada, Ruda żadnych objawów, o których piszesz nie ma, oprócz pochrapywania troszeczkę przez sen, ale to nie jest nawet chrapanie. No nic, nie ma co gdybać. Zrobimy jej te hormony i zapisujemy się do drxxxxxxx. Ruda nie miała nigdy ani RTG ani echa. Jak takie echo i rtg wygląda? To znaczy czy pies dostaje jakies lekkie uśpienie? M.
megan

07 kwietnia 2014, 16:04

Już wszystko wiemy:) Dr Niziołekxxxx był w sobotę własnie w Łodzi, co za pech. Poradził nam xxxxxx w Łodzi na echo i ekg. Może nas ktoś wesprzeć doświadczeniem w badaniach właśnie w tej lecznicy? Można zaufać? Czy jednak raczej do Warszawy? Tu musiałabym sprawę trochę odwlec ze względu na transport. M
szarada

07 kwietnia 2014, 21:56

Przy Echu serca i EKG, nie ma żadnego znieczulenia, natomiast RTG,lepiej coś podać, by wyszło czytelnie.Moja dobermanka ,tez nieraz sobie pochrapuje :).Myślę Megan,że nie masz powodów do paniki.I możesz robić badania w dogodnym dla Ciebie czasie.Jak wydać 200zł, na Echo,to ja osobiście poczekała bym na doktora N. Pozdrawiam.
megan

08 kwietnia 2014, 20:20

Dzięki za uspokajające słowa! Na razie zrobimy te hormony tak na wszelki wypadek. Echo też zrobimy, ale pogadam jeszcze z naszym wetem i może będziemy mogli poczekać. Ruda na razie kwitnie (i straszliwie linieje). Miziaki dla pochrapującej dobisi!
M.
ODPOWIEDZ
  • Informacje