Shih-tzu ma zapalenie gruczłów odbytowych

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Mateuszek86

17 października 2009, 21:14

Witam serdecznie!

Na początku przepraszam za długi post,ale jest to ważne dla mnie

Mam problem z pieskiem.Jakieś 2 miesiące temu zauważyłem,że z tyłka mojego pieska wycieka jakaś dziwna wydzielina,cały czas tam sie lizał,stracił apetyt,był osowiały.Wetrynarz stwierdził zapalenie gruczłów okołoodbytowch-kilka razy wyciskał ropę oraz dał antybiotyk.Przez jakiś czas było wszystko ok,aż 3 dni temu objawy wróciły :-( Weterynarz stwierdził,że nie może nic więcej zrobić i kazał mi jechać do Wrocławia do specjalistycznej kliniki na wypalanie gruczołów okołoodbytowych.

Czy ktoś wie na czym polega ten zabieg i czy on całkowicie "załatwi" sprawę ?
Chefrenek

18 października 2009, 11:39

Mateuszek86 pisze:Witam serdecznie!

Na początku przepraszam za długi post,ale jest to ważne dla mnie

Mam problem z pieskiem.Jakieś 2 miesiące temu zauważyłem,że z tyłka mojego pieska wycieka jakaś dziwna wydzielina,cały czas tam sie lizał,stracił apetyt,był osowiały.Wetrynarz stwierdził zapalenie gruczłów okołoodbytowch-kilka razy wyciskał ropę oraz dał antybiotyk.Przez jakiś czas było wszystko ok,aż 3 dni temu objawy wróciły :-( Weterynarz stwierdził,że nie może nic więcej zrobić i kazał mi jechać do Wrocławia do specjalistycznej kliniki na wypalanie gruczołów okołoodbytowych.

Czy ktoś wie na czym polega ten zabieg i czy on całkowicie "załatwi" sprawę ?
Spokojnie nikt nie będzie tam niczego wypalał, to się tylko tak nazywa.

Na zawsze na pewno nie załatwi. Wszystko zależy od psa. Przeważnie jest to rok czasu. Może być krócej.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

18 października 2009, 16:37

rzeczywiście nic się nie wypala z reguły się te gruczoły przy nawracających problemach usuwa co załatwia sprawę raz na zawsze. Jaki był okres spokoju po wyleczeniu?
Mateuszek86

18 października 2009, 19:41

Spokój był przez ponad miesiąc.Ile kosztuje mniej więcej taki zabieg? Czy po zabiegu piesek musi zostać w klinice kilka dni?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

19 października 2009, 20:57

nie wiem czy decydowałbym się na zabieg nie wykluczone , ze wystaczy co 3 tygodnie opróżnianie tych gruczołów i będzie spokój. Chyba , że gruczoły już są niedrożne . Zabieg cena zależy od miasta i renomy kliniki. Al myślę , że 300-500 zł. U nas nie zostaje po tym zabiegu zwierzę w lecznicy.
ODPOWIEDZ
  • Informacje