Dzień dobry.
Moja Kochana Alaska (mieszaniec - 1rok i 10mscy) od kilku miesięcy boryka się z problemami ze strony przewodu pokarmowego. Jednostka chorobowa objawia się porannymi wymiotami żółcią, lub biegunkami. Suczka budzi mnie zazwyczaj 1-3h przed porą o której normalnie rano wychodzi na spacer. Po wyjściu na spacer Alaska nawet nie myśli o załatwianiu swoich potrzeb fizjologicznych tylko rzuca się na trawę niczym krowa i je ją tak długo, aż zwymiotuje lub dostanie biegunki.
Po powrocie do domu pies przez kolejne kilka godzin nie ma ochoty ani jeść ani pić, słychać czasami wzmożoną perystatykę jelit, jest osłabiony i osowiały po czym w okolicy południa wraca do żywych i zachowuje się jakby nic mu nie dolegało.
Pierwotnie podejrzewaliśmy różne schorzenia, pierwsze leczenie (ulgastran + probiotyk) było celowane przez lek. vet, nie przyniosło skutku. Wykonaliśmy USG + badania krwi. Na USG wątroba i woreczek były delikatnie powiększone, ale badania krwi to wykluczyły. Zrobiliśmy wszystkie zalecane przez lek. vet. profile (trzustkowy, wątrobowy, jelitowy) i jedyny parametr, który był podwyższony to kwas foliowy.
Poniżej przesyłam wyniki badań do wglądu.
Zastosowane leczenie to tylozyna przez okres 5 tygodni + probiotyk. Pytałem lek. vet. kilkukrotnie czy może powinniśmy dołączyć do tego jakieś specjalne żywienie (karma weterynaryjna) to stwierdził, że nie jest konieczna, bo nic nie zmieni. Na co dzień Alaska wcina smakowitą karmę Purizon.
W trakcie leczenia antybiotykiem i 4 dni po terapii pies był w pełni sił. Dziś (4 dni od zakończenia) objawy wróciły ponownie ze zdwojoną mocą, a moja kochana Alaska jest bez sił i cały czas śpi, a w nocy mnie obudziła, zwymiotowała dwukrotnie i miała biegunkę.
Czy jest coś na co powinienem zwrócić uwagę ?
Czy to na pewno SIBO ?
Czy karma w stylu gastro intestinal low fat wspomogłaby leczenie ?
Jakie jeszcze jednostki chorobowe mogą się objawiać w podobny sposób i jakie badania wykonać ?
Obrazek
Obrazek
Wyniki badań:
https://zapodaj.net/284b610f40a85.png.html
https://zapodaj.net/8c862f5e100a4.png.html
SIBO czy nie SIBO ? Pomocy !
-
- Informacje
-