Starszy uratowany pies bez zębów - jak się bawić?
-
Mój pies był stadniną szczeniąt, a kiedy go uratowano, musieli usunąć wszystkie jego zęby. Nie ma pojęcia, czym są zabawki i boi się ich, gdy próbuję mu je przedstawić. Nie mam pojęcia, ile ma lat, ale wiem, że jest starszy, ponieważ ma zaćmę, problemy ze stawami i utratę słuchu. Czuję się źle, że nie ma żadnych zabawek i czuję się jak zła psia mama za to, że nie dawał mu czegoś, czym mógłby się zająć, kiedy mnie nie ma. Próbowałem interaktywnych kulek z dozownikami i jest zainteresowany przez minutę, a potem odchodzi. Czasami zostawiam lekko otwartą torbę z przekąskami w pobliżu krawędzi stolika do kawy, a on świetnie się bawi, wyrzucając je ze stołu, a następnie trącając torbę. Czy to wystarczy do stymulacji umysłowej?
-
Cześć! Odpowiednia zabawa i stymulacja jest potrzebna na każdym etapie życia psa. U starszych psów ta stymulacja jednak przybiera inną, ważniejszą postać. Potrzeby psich seniorów są bardzo ważne. Dlatego tak istotne jest, aby je odpowiednio realizować.konarktriv7 pisze: ↑26 maja 2020, 13:53Mój pies był stadniną szczeniąt, a kiedy go uratowano, musieli usunąć wszystkie jego zęby. Nie ma pojęcia, czym są zabawki i boi się ich, gdy próbuję mu je przedstawić. Nie mam pojęcia, ile ma lat, ale wiem, że jest starszy, ponieważ ma zaćmę, problemy ze stawami i utratę słuchu. Czuję się źle, że nie ma żadnych zabawek i czuję się jak zła psia mama za to, że nie dawał mu czegoś, czym mógłby się zająć, kiedy mnie nie ma. Próbowałem interaktywnych kulek z dozownikami i jest zainteresowany przez minutę, a potem odchodzi. Czasami zostawiam lekko otwartą torbę z przekąskami w pobliżu krawędzi stolika do kawy, a on świetnie się bawi, wyrzucając je ze stołu, a następnie trącając torbę. Czy to wystarczy do stymulacji umysłowej?
Na naszym blogu znajdziesz artykuł Kiedy pies jest seniorem – zrozum lepiej zmieniające się potrzeby swojego przyjaciela, dzięki któremu lepiej poznasz potrzeby twojego psiego seniora.
To potrzebna dawka wiedzy, dzięki której lepiej zaopiekujesz się swoim podopiecznym i zapewnisz mu odpowiednią stymulację.
Zapraszamy do lektury!
KrakVet.pl
-
- Informacje
-