steryd i antybiotyk razem

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

jolanta iwańska

24 marca 2015, 08:48

Mam 3 letniego Berneńczyka , 58 kg. Chirurg Wet. operował zmianę na skórze małą 1 cm( przy okazji innego zabiegu ). po 16 dniach stan rany powierzchownie jest do przyjęcia ( trochę za bradzo rozciągnięta i świecaca ) natomiast pod rana guze o powierzchni 7 x 10 cm głebokie na 3 cm ( USG) raczej nie płyn. Otrzymał steryd Encorton 60 mg na dobę skojarzony z 600 mg clindamecyny ( W dwóch równych dawkach ) . Czy nie załatwie tym psa na amen . Na histopatologie muszę czekać jeszcze 10 dni. A boję się ,że naprężona rana ( ledwo zarosła nie wytrzyma napreżenia i pęknie ) . JEST NA BIODRZE. Proszęo wiadomość na e maila .Ważne. Podałam steryd ale jeszce nie antybiotyku. Czy takie skojarzenie b. mocnych leków nie wykończy go i tak ma juz biegunkę. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

30 marca 2015, 12:09

no niestety nikt Ci nie powie co robić i co to jest, bo Wy widząc psa gdybacie, leki są w dawce dopuszczalnej a czy takie trzeba ? Nie wiem , bo nie mam możliwości zweryfikować rany. Jeśli już stosować takie leki i pojawia się rozwolnienie to dać osłonę.
ODPOWIEDZ
  • Informacje