STERYLIZACJA A CIĄŻA UROJONA

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

OWCZARZ

24 maja 2007, 19:22

Mam pytanie do Pana Jarka i nie tylko.

Suka wzięta ze schroniska kundel średniej wielkości w wieku koło 5 do 7 lat miała robioną obowiązkową steryzliację. Minęło około miesiąc po a ona dziwne ma zachowania po sterylizacji tzn. znosi zabawki tak jakby traktowała je jako dzieci, stała się bardziej agresywna do innych psów i w dodatku zauważyłem, że czasem cieknie jej z sutków coś białego jakby mleko.

Czym może być spowodowane takie zachowanie i czy trzeba te dolegliwości jakoś leczyć?

Na czym polegało by leczenie?

Proszę o odpowiedzi.
tayekuna

24 maja 2007, 19:30

Myślę że dr Jarek na oko też nic nie poradzi na obiawy które u swojej suni zauważyłeś. Moja rada to udaj się z sunią do weterynarza niech on rozwieje Twoje obawy, lub powie Ci dlaczego takie objawy wystepują po sterylizacji - może być kilka powodów i trzeba to sprawdzić. Pozdrawiam.
OWCZARZ

24 maja 2007, 20:00

Jednak prosiłbym również dr Pana Jarka o ustosunkowanie się do mojego pytania?
Awatar użytkownika
patrilla

25 maja 2007, 08:09

miejmy nadzieję że sterylizacja była pełna ze nic im nie zostało czasem tak sie zdarza le właściciel powinien byc o tym poinformowany ...
ja zrobiłabym usg i dowiedziała sie kiedy w schronisku była ostatnia cieczka ...
Gość

25 maja 2007, 09:20

Wschronisku nie było cieczki a wcześniej nie wiadomo kiedy
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

29 maja 2007, 19:16

z Twojego opisu wynika , że suka wchodzi w ciąże urojoną pokastracyjną bedzie to jej ostatia ciąża urojona w życiu. Tak się dzieje po kastracji czasami a zależy to od fazy cyklu w jakim poddamy sukę kastracji. Proszę zstaw to bez leków ( chyba , że bardzo powiększą się gruczoły mlekowe ) to samo zaniknie.
ODPOWIEDZ
  • Informacje