Sterylizacja straszej suczki
Czy wysterylizawać suczkę która ma ok 6-7 lat i do tej pory przyjmowała zastrzyki hormonalne, czy tam jak to się nazywa. Czy w tym wieku było by to niebezpieczne?
JEŚLI SUCZKA JEST ZDROWA DOBRE WYNIKI KRWI NA SPRAWNE SERCE I PŁUCA ZRÓB TO JAK NAJSZYBCIEJ!!! W TYM WIEKU WSZYSTKO POWINNO SKOŃCZYC SIE DOBRZE
POWODZENIA
POWODZENIA
TAK, TAK , TAK , TAK I JESZE RAZ TAK. Nawet sie nie zastanawiaj może i to uratuje jej żcie. Wystrzegaj sie hormonów.
Operowałam starszą sunię w wieku 10 lat- niestety już w stanie zapalnym (ropomacicze) - sunia goiła się około 2 tyg. , rana trochę ropiała.
Koleżanka sterylizowała zdrową sunię 6 letnią - bez najmniejszych powikłań, sunieczka na 3-ci dzień zachowywałą się jakby nic się nie stało.
Dlatego uważam, że postępujesz słusznie
Koleżanka sterylizowała zdrową sunię 6 letnią - bez najmniejszych powikłań, sunieczka na 3-ci dzień zachowywałą się jakby nic się nie stało.
Dlatego uważam, że postępujesz słusznie
Super!!!Kaktusia pisze:Już umówiłam się wstępnie na zabieg.
pozdrawiam, Karmi
Moja sunia była sterylizowana gdy miała 11 lat , wszystko poszło świetnie, bez żadnych komplikacji.
A dlaczego tak?? Dlaczego sterylizacja?Jarek pisze:TAK, TAK , TAK , TAK I JESZE RAZ TAK. Nawet sie nie zastanawiaj może i to uratuje jej żcie. Wystrzegaj sie hormonów.
Mam 6 letnią suczkę, któa nie miała młodych i się intensywnie nad tym zastanawiam, nad sterylizacją, bo nie chcę żeby było za późno... chodzi mi wyłącznie o dobro mojego psa, o jej zdorwie, zeby nie miala ropomacicza itp. Przed psami w czasie cieczki ją chronię więc nie chodzi tu o problem ze szczeniakami. Wyłącznie o dobro psa.
Karo2 kastruj, ja też zwlekałam aż psiczka moja w ciągu paru dni podupadła na zdrowiu tak bardzo, że nie wykluczałam uśpienia
Okazało się, że przyczyną była olbrzymia macica, otorbielona, cysty na jajnikach i stan zapalny wewnątrz.
Mona nie miała nigdy maluchów, nie dostawała hormonalnych a ja głupia zwlekałam aż tak długo. Cięta była 13 grudnia, ma 13 lat.
Okazało się, że przyczyną była olbrzymia macica, otorbielona, cysty na jajnikach i stan zapalny wewnątrz.
Mona nie miała nigdy maluchów, nie dostawała hormonalnych a ja głupia zwlekałam aż tak długo. Cięta była 13 grudnia, ma 13 lat.
Dlaczego isę nie zastanawiać?
W wieku 5-6 lat suczka jest najczęściej w świetnej formie i zabieg nie jest niebezpieczny,a z wiekiem zwiększa się prawdopodobieństwo wystąpienia powikłań.
Im starsza sunia tym większe prawopodobieństwo wystąpienia ropomacicza i zmian na jajnikach.
W wieku 5-6 lat suczka jest najczęściej w świetnej formie i zabieg nie jest niebezpieczny,a z wiekiem zwiększa się prawdopodobieństwo wystąpienia powikłań.
Im starsza sunia tym większe prawopodobieństwo wystąpienia ropomacicza i zmian na jajnikach.
Dzięki. Na pewno rozejrze sie najpierw za bardzo dobrym weterynarzem w Trójmieście (moze ktos zna?), bo to w koncu operacja jest. I musze pogadac, dac psa do zbadania. Moja suczka jest w bardzo dobrym stanie, ale boje sie ze moze nie wybudzic sie z narkozy. hmmmm.... Wtedy bym sie zachlastała .
-
- Informacje
-