Sunia moczy się w nocy .
12 letnia amstaffka nie trzyma moczu w nocy ,oddaje go leżąc ,właściwie chyba podczas snu .Jest 4 lata po sterylizacji (ropomacicze ).W ciągu dnia siusia normalnie .Jest to dośc uciążliwe bo psina jest cała mokra po nocy .Proszę o wskazówki co to może być . Jakie ewentualnie badania byłyby wskazane .
zrób analizę moczu i rtg boczne kręgosłupa odc. lędźwiowwo-krzyżowego. Napisz co wyszło coś podpowiem
Dziękuję za odpowiedz .Niestety siusianie w nocy ustało ale za to zaczęła dużo pić i dostała 40 st .gorączki ,jest podejrzana o infekcję dróg moczowych i leczona .
Mocz będzie robilony w poniedziałek .Wyniki morfologii WBC -8.2 ,RBC 6.6 ,HGB-14,HCT 40, MCV 60.2 ,MCH 21 ,MCHC-35.4 ,PLT 351 ,LY-59.4 ,MO-12.3 ,GR-28.3 EO-0 ,RDW-18.4 ,PCT-0.18,MPV -5.4 ,PDW-15.9 .Glukoza 83.Aspat -32,Alat-28(przy tych wynikach lekarz prowadzący zwątpił w dokładnośc labolatorium -pies w wieku 13 lat ma taki alat i aspat ??)mocznik -35,kreatynina 1.51 ?(tu też cud bo pies jest podejrzewany o chorobę nerek ).Czekamy na wyniki białka i ALp.Co o tym wszystkim sądzić ?Chyba po prostu starość ....
Chciałam jeszcze dodać żę sunia ma dalej wzmożone pragnienie -może nie pije hektolitrów ale pije więcej niż zwykle i tym samym sika więcej .
badanie moczu!!!!!! pilnie. Mocznik w jakich jest jednostkach?
Mocznik w mg/dl .Niestety moczu dzisiaj nie złapałam bo sunia zsikała się w nocy ,może jutro się uda .
to ok wyniki
No i wyszło chyba szydło z worka .....wynik moczu -barwa zółta ,odczyn obojetny ,ciężar wł-1.014 ,BIAŁKO -11,338 g/l,cukier nieob,urobilinogen w.w. ,nabłonki płaskie po kilka w p.w,krwinki białe 2-4 wpw.Lekarz stwierdził niewydolnośc nerek ,zalecił dietę +renal ,Rubenal ,Ipakitinę .Czy taki poziom białka (rozumiem że nie powinno go być wcale )jest już jakiś skrajnie wysoki ??Czy te preparaty są skuteczne przy takim schorzeniu czy można jeszcze czegoś spróbować ?Pieska za bardzo nie ma apetytu a tu jeszcze ograniczenia w jedzeniu ....ile mięsa można podac dziennie bo nawet mięso za bardzo jej nie wchodzi ale gotowane to jeszcze ruszy ...
bardzo mi przykro ale ja tu nie widzę niewydolności nerek
To bardzo poroszę o sugestię co pan doktor widzi ....mnie nie pasuje stosunek białka w krwi do uciekającego z moczem ,dlaczego we krwi jest go 6.88 jeśli ucieka przez nerki ....(błąd w lab..??? ale w końcu w jakieś wyniki trzeba wierzyć do jasnej anielki )..sunia jest smutna ,nie chce za bardzo jeść i przez to schudła ,niewiele ale już widać .Wiem że to już leciwy pies (13 lat )ale widać żę coś się dzieje .Jakie ew.jeszcze wyniki zrobić i co sprawdzić ?Prosze o poradę .
Dzisiejsza powtórka moczu ,podaję nieprawidłowości Białko 17.5 ,i to czego nie było w pierwszym badaniu ph 6,osad białe8-10,,czerwone świeże 1-3 wyługowane pojedyncze ,wałeczki szkliste i drobnoziarniste pojedyncze ,dośc liczne bakterie .
Powtórka mocznika i kreatyniny tym razem robione w lecznicy (od dzsiaj moi weci mają aparaturę to tych analiz ,mocznik 29,kreatynina 3.5 niestety .alat 15 aspat 9 .Hematokryt 43 ,hemoglobina 14.8 ,MCHC 33.7 ,WBC 11.5 granulocyty 9.5 ,L/M 2 ,PLT 380 .Dieta ,Ipakitina ,plus iniekcje codziennie ..........
Niestety nie ma żadnej poprawy ,do tego wymioty ......pies smutny ,bez życia ,nie je nic ,odwraca się od jedzenia ze wstrętem jak mu coś podkładam pod pysk .
-
- Informacje
-