Swędzenie brzegów pyska psa

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

nusia8

09 sierpnia 2011, 18:24

Witam!
Moja suka ma 6,5 lat a od 4 m-cy drapie się okresami po mordce.Miejsce chore wokół pyska jest żółte i ma lekkie zgrubienia.Ma zmieniona karmę dla alergików i nie dostaje żadnych smakołyków w obawie o nawroty.Przemywam jej pysk płynem który dostałam od weterynarza ale to działa tylko na krótki czas.
Zastanawiam się co jest powodem ,może brak mikroelementów,witamin.
Proszę o radę.
Dziękuję Iwona
ania05

09 sierpnia 2011, 19:41

Zanim zajrzy doktor na forum wklei zdjęcie pyska .
nusia8

09 sierpnia 2011, 21:28

nie wiem jak wkleić zdjęcie :(
Awatar użytkownika
dobbinka

09 sierpnia 2011, 21:41

1. wejdź na http://www.fotosik.pl/dodaj-zdjecie/krok-1
2. kliknij"wybierz zdjęcie" i wybierz w oknie zdjęcie w swoim komputerze.
3. Zaznacz ograniczenie wiekowe pod spodem (dla wszystkich/dla dorosłych)
4. kliknij 'rozpocznij przesyłanie'
5. pojawi się miniaturka zdjęcia i link pod spodem (jak skopiujesz link, to się link do fotosika wklei na forum)
6. kliknij zdjęcie tak, żeby pojawiło się duże
7. kliknij prawym przyciskiem myszki i w rozwiniętych opcjach wybierz "kopiuj adres obrazka"
7. we wpisie na forum wybierz na górze Img i między znaczki [img]TUTAJ[/img] wklej tenże skopiowany adres
nusia8

11 sierpnia 2011, 22:49

dobbinko bardzo serdecznie dziękuję!!!!!!!!!
znowu sie czegos nauczyłam.Nie widać na pysku nic bo jej przemywam ale ja swędzi i się drapie.
Zastanawiałam się czy to jest może z traw bo ona za nim się załatwi obwąchuje każdą trawkę,gałązkę czasami jest to irytujące szczególnie jak się śpieszę.
Awatar użytkownika
cockermanka

12 sierpnia 2011, 00:10

Czy te zmiany są na dolnych faflach, w miejscu gdzie załamuje się skóra ? Na zdjęciu nic nie widać...
nusia8

12 sierpnia 2011, 10:35

Te zmiany są dolna i górna warga z obu stron tego nie widać ale to jest lekko żółte i bardzo swędzi jak jej przemywam to ciśnie mocno mordą i skacze jej noga.Sama też łapkami drapie.Nigdy tego nie miała zaczęło się to wiosną i nic nie było widać dopiero jak mocno zgoliłam jej maszynką.Weterynarz zobaczył i nie miał zdania:)myślałam,że ma coś między zębami ale nie.No i dopiero wygoliłam jej mordkę i zobaczyłam żółte miejscami jak by płaskie narośla.No i znowu pojechałam do weterynarza dostała płyn do przemywania i encorton 5mg.Trochę było spokoju ale znowu się powtarza.Teraz jest po sterylizacji i dostawała augmentin i cały czas się drapie.
Chefrenek

12 sierpnia 2011, 13:46

Zrób zeskrobiny z tych miejsc.
isabelle30

12 sierpnia 2011, 20:08

Ale zeskrobin nie pobiera się podczas podawania antybiotyku....trzeba odczekaćpo antybiotyku jakieś 10 dni....inaczej wynik nie jest wiarygodny.
Ale zeskrobiny należy wykonać bez wątpienia
nusia8

12 sierpnia 2011, 21:09

i co mam zrobić z tymi zeskrobinami? byłam dzisiaj u weterynarza i tylko kazał przemywać.
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc .
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

13 sierpnia 2011, 12:16

najczęstszą przyczyną jest alergia stąd po encortonie była duża poprawa.Ale miałem psy , które nawykowo jo jedzeniu i piciu wycierają pysk o dywan, wykładzine. Jeśli jest to bardzo szorstkie podłoże rani wargi i wywołuje przewlekłą infekcję miejscowoą warg . Trzeba ustalić co jest przyczyną tego. Na razie podać leki znoszące objawy a potem robić doświadczenia .
Gość

13 sierpnia 2011, 14:13

Bardzo dziękuję za poświęcenie mi czasu.
Moja psina nie wyciera pyska po piciu i jedzeniu tylko się obliże i to tyle.Zaczyna drapać jak już są małe ,nie widoczne bo są między sierścią zmiany na obrzeżach warg.Odstawiłam jej wszystkie smakołyki ,zero z naszego jedzenia.Od pół miesiąca pokarm hipoalergiczny i przemywanie roztworem.Zobaczę jak będzie po 2 miesiącach.
Dziękuję i pozdrawiam
Iwona
nusia8

13 sierpnia 2011, 14:25

:)dziękuję jeszcze raz.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

15 sierpnia 2011, 22:54

niekoniecznie może to być sprawa jedzenia .
ODPOWIEDZ
  • Informacje