Witam!
Moja suka ma 6,5 lat a od 4 m-cy drapie się okresami po mordce.Miejsce chore wokół pyska jest żółte i ma lekkie zgrubienia.Ma zmieniona karmę dla alergików i nie dostaje żadnych smakołyków w obawie o nawroty.Przemywam jej pysk płynem który dostałam od weterynarza ale to działa tylko na krótki czas.
Zastanawiam się co jest powodem ,może brak mikroelementów,witamin.
Proszę o radę.
Dziękuję Iwona
Swędzenie brzegów pyska psa
1. wejdź na http://www.fotosik.pl/dodaj-zdjecie/krok-1
2. kliknij"wybierz zdjęcie" i wybierz w oknie zdjęcie w swoim komputerze.
3. Zaznacz ograniczenie wiekowe pod spodem (dla wszystkich/dla dorosłych)
4. kliknij 'rozpocznij przesyłanie'
5. pojawi się miniaturka zdjęcia i link pod spodem (jak skopiujesz link, to się link do fotosika wklei na forum)
6. kliknij zdjęcie tak, żeby pojawiło się duże
7. kliknij prawym przyciskiem myszki i w rozwiniętych opcjach wybierz "kopiuj adres obrazka"
7. we wpisie na forum wybierz na górze Img i między znaczki [img]TUTAJ[/img] wklej tenże skopiowany adres
dobbinko bardzo serdecznie dziękuję!!!!!!!!!
znowu sie czegos nauczyłam.Nie widać na pysku nic bo jej przemywam ale ja swędzi i się drapie.
Zastanawiałam się czy to jest może z traw bo ona za nim się załatwi obwąchuje każdą trawkę,gałązkę czasami jest to irytujące szczególnie jak się śpieszę.
znowu sie czegos nauczyłam.Nie widać na pysku nic bo jej przemywam ale ja swędzi i się drapie.
Zastanawiałam się czy to jest może z traw bo ona za nim się załatwi obwąchuje każdą trawkę,gałązkę czasami jest to irytujące szczególnie jak się śpieszę.
- cockermanka
Czy te zmiany są na dolnych faflach, w miejscu gdzie załamuje się skóra ? Na zdjęciu nic nie widać...
Te zmiany są dolna i górna warga z obu stron tego nie widać ale to jest lekko żółte i bardzo swędzi jak jej przemywam to ciśnie mocno mordą i skacze jej noga.Sama też łapkami drapie.Nigdy tego nie miała zaczęło się to wiosną i nic nie było widać dopiero jak mocno zgoliłam jej maszynką.Weterynarz zobaczył i nie miał zdania:)myślałam,że ma coś między zębami ale nie.No i dopiero wygoliłam jej mordkę i zobaczyłam żółte miejscami jak by płaskie narośla.No i znowu pojechałam do weterynarza dostała płyn do przemywania i encorton 5mg.Trochę było spokoju ale znowu się powtarza.Teraz jest po sterylizacji i dostawała augmentin i cały czas się drapie.
-
Ale zeskrobin nie pobiera się podczas podawania antybiotyku....trzeba odczekaćpo antybiotyku jakieś 10 dni....inaczej wynik nie jest wiarygodny.
Ale zeskrobiny należy wykonać bez wątpienia
Ale zeskrobiny należy wykonać bez wątpienia
i co mam zrobić z tymi zeskrobinami? byłam dzisiaj u weterynarza i tylko kazał przemywać.
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc .
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc .
najczęstszą przyczyną jest alergia stąd po encortonie była duża poprawa.Ale miałem psy , które nawykowo jo jedzeniu i piciu wycierają pysk o dywan, wykładzine. Jeśli jest to bardzo szorstkie podłoże rani wargi i wywołuje przewlekłą infekcję miejscowoą warg . Trzeba ustalić co jest przyczyną tego. Na razie podać leki znoszące objawy a potem robić doświadczenia .
Bardzo dziękuję za poświęcenie mi czasu.
Moja psina nie wyciera pyska po piciu i jedzeniu tylko się obliże i to tyle.Zaczyna drapać jak już są małe ,nie widoczne bo są między sierścią zmiany na obrzeżach warg.Odstawiłam jej wszystkie smakołyki ,zero z naszego jedzenia.Od pół miesiąca pokarm hipoalergiczny i przemywanie roztworem.Zobaczę jak będzie po 2 miesiącach.
Dziękuję i pozdrawiam
Iwona
Moja psina nie wyciera pyska po piciu i jedzeniu tylko się obliże i to tyle.Zaczyna drapać jak już są małe ,nie widoczne bo są między sierścią zmiany na obrzeżach warg.Odstawiłam jej wszystkie smakołyki ,zero z naszego jedzenia.Od pół miesiąca pokarm hipoalergiczny i przemywanie roztworem.Zobaczę jak będzie po 2 miesiącach.
Dziękuję i pozdrawiam
Iwona
niekoniecznie może to być sprawa jedzenia .