Sylimarol i hepatil łaczenie
trochę inny temat, ale czy może mi ktoś powiedzieć, czy schab wieprzowy mogę podać na chorą wątrobę - czy jest bardzo tłusty i czy dla wątroby lepsze będzie surowe mięsko czy też powinnam je ugotować ? z góry dziękuję!!!
jaką dzienną dawkę leku sylimarol 35 powinien otrzymać pies 6 kg ? 3 razy dziennie jest ok? może ktoś wie ?
zacznijmy od początku , bo straszny misz masz w tym temacie . Napisz wyniki Twojego psa . Porozmawiamy potem o lekach.
Może mi ktoś powiedzieć ile mielonego ostropestu może codziennnie jest mały 5 kg pies z chorą wątrobe? Malą łyzeczke do herabty dziennie? Przed, po czy w trakcie posilku? Miesnego czy warzywnego? Dzieki !!
Zacznijmy od tego ,ze nalezy zakupic specjalna karme ROYAL CANIN lub HILL'S na problemy z watroba. Napisz wyniki psa ,a pan doktor napisze jak podawac leki i jakie.
gosciu pies ma problem z wątroba i podawanie mu suchych trocin nie poprawi jej stanu !
i jeszcze napisze, ze watroba ma ogromną zdolnośc regeneracji wiec zwykle organ ten regeneruje sie mimo ten "spacjalistycznej diety ", jak uwazaja osoby karmiace nia psa. Jak ryz z kukurysza i odpadkami zwierzecamy moze pomoc watrobie? Dieta lekkostrawna dla psa to mieso nie ryz. Naturalne ziola i watroba sama sie zregeneruje !!
Warto sobie wyjaśnić zasady działania leków "na wątrobę"... Na co i jak pomagają, kiedy mogą szkodzić....
- http://leki.blox.pl/2010/06/Hepatil-to- ... racja.html
- http://leki.blox.pl/2010/04/Cos-na-watrobe.html
(psy chyba mają podobną wątrobę jak ludzie? przy przewlekłym stosowaniu leków i nieco podniesionych wynikach "wątrobowych" /nie podam, bo nie mam przy sobie/ nasz wet zaleca l-ornitynę i fosfolipidy - kuracja co +- pół roku miesiąc suplementacji)
Dopisek:
I witaminy z grupy B czyli B compositum (bez B12) na zmianę z B compositum Forte hec (z B12).
- http://leki.blox.pl/2010/06/Hepatil-to- ... racja.html
- http://leki.blox.pl/2010/04/Cos-na-watrobe.html
(psy chyba mają podobną wątrobę jak ludzie? przy przewlekłym stosowaniu leków i nieco podniesionych wynikach "wątrobowych" /nie podam, bo nie mam przy sobie/ nasz wet zaleca l-ornitynę i fosfolipidy - kuracja co +- pół roku miesiąc suplementacji)
Dopisek:
I witaminy z grupy B czyli B compositum (bez B12) na zmianę z B compositum Forte hec (z B12).
Odgrzebałem ten temat sprzed kilku lat, bo chciałem podzielić się informacjami na temat ostropestu który rzekomo może zastąpić sylimarol. Otóż podobno nie może a to dlatego, że człowiek ani pies czy kot, nie przyswajają sylimaryny znajdującej się w ostropeście plamistym natomiast olej z ostropestu zawiera bardzo niewielkie, śladowe ilości sylimaryny.
Jestem w szoku.Prawda to?azymut pisze: Otóż podobno nie może a to dlatego, że człowiek ani pies czy kot, nie przyswajają sylimaryny znajdującej się w ostropeście plamistym natomiast olej z ostropestu zawiera bardzo niewielkie, śladowe ilości sylimaryny.
Sylimarol to nic innego jak wyciąg suchy z łuski ostropestu plamistego, a więc czy to będzie tabletka czy zmielone ziarna ostropestu to chyba wszystko jedno tylko dawkowanie trzeba dopasować.
Co do działania to nie wiem czy były wykonywane badania na zwierzętach przy podawaniu Sylimarolu, nigdzie o tym nie czytałam.
Cóż należy przekonać się na żywym organizmie i jeżeli jest problem z wątrobą podawać po kuracji wykonać wyniki i się okaże czy jest skuteczny, zależy chyba to również od stopnia stanu wątroby, przy poważnym problemie może okazać się za słaby wtedy należy łączyć z innym leczeniem.
Co do działania to nie wiem czy były wykonywane badania na zwierzętach przy podawaniu Sylimarolu, nigdzie o tym nie czytałam.
Cóż należy przekonać się na żywym organizmie i jeżeli jest problem z wątrobą podawać po kuracji wykonać wyniki i się okaże czy jest skuteczny, zależy chyba to również od stopnia stanu wątroby, przy poważnym problemie może okazać się za słaby wtedy należy łączyć z innym leczeniem.
Ale glupoty :) gdyby nikt nie przyswajal sylimaryny to popularny sylimarol i wiele badań nie miałyby prawda istnienia.
Owoc ostropestu zawiera ok. 3% sylimaryny, nie jest to dużo, ale można kupić standaryzowany ekstrakt 80% :)
Owoc ostropestu zawiera ok. 3% sylimaryny, nie jest to dużo, ale można kupić standaryzowany ekstrakt 80% :)
-
- Informacje
-