Szczeniaki pitbull umierają kilka dni po porodzie
-
Witam wszystkich. Proszę o pomoc w zaistniałej sytuacji. Ubiegłej niedzieli z samego rana suczka pitbull urodziła dziewięć szczeniaków, jedno od razu było martwe. Po dwóch dniach, kolejne szczenię w nocy zmarło. Zawiozłem szczeniaki i suczkę do weterynarza, lekarz sprawdził, osłuchał, pouciskal i powiedział że nie zauważa nic złego. Następnego dnia znowu taka sama sytuacja, najsilniejsze, największe szczenię z rana sztywne. Nic nie wskazywało na to. Kolejny dzień, szczeniaki żwawe, chętne do jedzenia, w nocy kolejne szczenię martwe. Szczenięta duże, matka szczepiona. Co dalej robić? Co może być przyczyną? Szczeniaki mają 6 dni.
-
Dzień dobry,
Ciężko podstawić rozpoznanie na odległość, nie widząć matki oraz szczeniąt. Czy szczenięta zostały po porodzie sprawdzone, przebadane przez lekarza weterynarii? Czy szczenięta nie urodziły się z wadami?
Pozdrawiam,
Lek. wet. Karolina Miechowska
Ciężko podstawić rozpoznanie na odległość, nie widząć matki oraz szczeniąt. Czy szczenięta zostały po porodzie sprawdzone, przebadane przez lekarza weterynarii? Czy szczenięta nie urodziły się z wadami?
Pozdrawiam,
Lek. wet. Karolina Miechowska
-
Weterynarz jedynie odpowiadał, że taka natura, nie każde musi przeżyć. Suka razem ze szczeniętami była w domu, szczeniaki każdy z osobna kilka razy dziennie były karmione (wiadomo, silniejsze nie dopuściłyby do mleka tych słabszych). Zdarzyło się, że pewnej nocy zmarła najwieksza, najsilniejsza suczka, która w dzień poprzedni wykazywała się ruchliwością i wręcz odpychała inne chcąc mleka matki. Wad nie sposób dojrzeć. Wszystko wydaje się w jak najlepszym porządku.
Może błąd był popełniony gdzieś indziej? Brak jakiegoś szczepienia? Jak to dokładnie wygląda u tej rasy, co trzeba zrobić aby sprowadzić na świat zdrowe szczeniaki pitbull? (wymieniając od początku do końca wszelkie szczepienia, odrobaczenia) ?
Może błąd był popełniony gdzieś indziej? Brak jakiegoś szczepienia? Jak to dokładnie wygląda u tej rasy, co trzeba zrobić aby sprowadzić na świat zdrowe szczeniaki pitbull? (wymieniając od początku do końca wszelkie szczepienia, odrobaczenia) ?
-
Brucelloza, parwowiroza, niezauwazony kleszcz?
-
Czy z szczeniakami wszystko w porządku klaudiaw i maxim? Nie jestem weterynarzem ani lekarzem, lecz myślę że przyczyną problemu jest coś z mamą tych małych pitbullow. Może coś z mlekiem matki bo u was najczęściej umierały chyba te silniejsze, a te silniejsze pierwsze były tak to karmione mlekiem. Mam nadzieję że chociaż trochę pomogłem. Życzę wam dużo zdrowia i szczęścia jakże i waszym szczeniakom i pieskom lub kotom i kociętom.
-
Morusik i Mikuś
Jakie badania wykonać aby to sprawdzić? Jakieś inne sposoby aby o tym wiedzieć? Czasami lepiej weterynarzowi powiedzieć jakich badań się żąda, są weterynarze z powołania a niektórzy tylko dla pieniędzy.
Jakie badania wykonać aby to sprawdzić? Jakieś inne sposoby aby o tym wiedzieć? Czasami lepiej weterynarzowi powiedzieć jakich badań się żąda, są weterynarze z powołania a niektórzy tylko dla pieniędzy.
-
Podbijam.
Czy ktoś zna możliwe przyczyny, podpowiedzi czym to było spowodowane? Nie wszystkie szczeniaki umarły, kilka przeżyło. Czy to może Wirus herpes? Może jakiś inny?
Czy ktoś zna możliwe przyczyny, podpowiedzi czym to było spowodowane? Nie wszystkie szczeniaki umarły, kilka przeżyło. Czy to może Wirus herpes? Może jakiś inny?