Dzień dobry,
moja suczka, dziś trzyletnia, szczepiona była Duramune Max 5 (2 razy jako szczeniak), a dwa lata temu, tzn. w 2007 roku, szczepionką Nobivac DHPPi. Myślałam, że po szczepieniu przypominającym po roku szczepi się co trzy lata. Czy muszę ja szczepić co roku? Dodatkowe pytanie dotyczy szczepionki przeciwko parodontozie (Porphyromonas). Przeczytałam o niej w "Kynologii". Czy byłaby to szczepionka zalecana w przypadku szybkiego narastania kamienia nazębnego? Pozdrawiam. M.
szczepienie. Jak często.
Wydaje mi się, że można co 3 ale ...w krajach w których te choroby nie są problemem. U nas coroczne szczepienia to niestety konieczność.megan pisze:Dzień dobry,
moja suczka, dziś trzyletnia, szczepiona była Duramune Max 5 (2 razy jako szczeniak), a dwa lata temu, tzn. w 2007 roku, szczepionką Nobivac DHPPi. Myślałam, że po szczepieniu przypominającym po roku szczepi się co trzy lata. Czy muszę ja szczepić co roku? Dodatkowe pytanie dotyczy szczepionki przeciwko parodontozie (Porphyromonas). Przeczytałam o niej w "Kynologii". Czy byłaby to szczepionka zalecana w przypadku szybkiego narastania kamienia nazębnego? Pozdrawiam. M.
rzeczywiście na zachodzie i w Stanach dużo rzadziej się szczepi psy. Na pewno ma na to wpływ poradzenie sobie z bedomnością zwierząt jak i natężeniem tych chorób w Polsce. Na tą porę producenci szczepionek dają gwarancję na rok stąd zalecenia szczepień co roku. Jedyne co obserwuję to duży spadek chorób zakaźnych na terenie miasta Krakowa. Kilkanaście lat temu parwowiroza, nosówka zbierały wielkie żniwo. W tej chwili te choroby powoli stają się chorobami rzadkimi i zaczynają dotyczyć terenów okalających miato , gdzie zwierzęta są nieszczepione.
szczepionka ta na razie jest opracowywana u ludzi w weterynarii jeszcze z nią się nie zetknąłęm. Także niewiele mogę napisać.
-
- Informacje
-