Testy alergiczne

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

mlodyfoczka

09 maja 2010, 21:44

Witam
Mam pytanko , potrzebuje zrobić testy alergiczne psu i zastanawiam się ile mogą one kosztować i jak one wyglądają?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

09 maja 2010, 21:52

można wykonywać dwa rodzaje testów: śródkórne - goli się psu bok klatki piersiowej i podaje grupy antygenów odczytuje się po 2 godzinach i 48 godzinach. Drugie badanie z krwi - wysyła się do wyspecjalizowanego labolatorium krew. O koszty pytaj u siebie w mieście lub okolicznych leczncach.
isabelle30

09 maja 2010, 23:26

testy z krwi w warszawie - alergeny pokarmowe 290 zl, alergeny caloroczne 150zl
annnnnna

11 maja 2010, 01:10

na ile oba testy są wiarygodne?
pisałam "niedawno" o "czymś" co przytrafiło się mojemu psu- krwotoki z nosa..teraz pojawił się gronkowiec. Ale nadal nie znaleźliśmy przyczyny :( walczymy
I pytanie na pozór banalne: co te testy pokażą? wykluczą?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

11 maja 2010, 22:46

jak sama nazwa mówi testy alergiczne więc pokażą na co zwierzę jest uczulone na co nie. Choć tet testy z krwi zaczynają wielkie dyskusje wywoływać , ale ... wykonuje się je.
isabelle30

12 maja 2010, 10:58

istnieja okreslone testy na konkretne alergeny. w sklad takiego testu zazwyczaj wchodzi badanie w kierunku kulku/kilkunastu alergenow. zalezy jaki wybierzesz a masz duzy wybor. przy kazdym alergenie w tescie na wynikach bedziesz miec oznaczenie cyferka od zera poczawszy. zero oczywiscie oznacza ze pies nie ma problemu z tym konkretnym alergenem. w ten sposob dowiadujesz sie ze np wolowina i kurczak sa ok, a jagniecina i ryz od tej pory staja sie zakazane (to tylko przyklad)
co do wiarygodnosci.
testy skorne - golenie skory na duzej powierzchni co juz wiaze sie z podraznieniem skory, do tego punktowe naklucia, mozliwosc infekcji skory, dzialania czynnikow innych niz podany alergen. masz ograniczona ilosc alergenow badanych za jednymzamachem, potem musisz dlugo czekac a kazde kolejne badanie nie jest obojetne dla zdrowia, do tego wiarygodnosc znikoma - wystarczy jeden maly blad, zle dobrana dawka alergenu, zly odstep, wplyw dodatkowych czynnikow i masz zafalszowane wyniki.
testy z krwi wykonywane w labach zwierzecych na odpowiednio skalibrowanych aparatach i odczynnikach, przy uzyciu odpowiednio zwalidowanych metod daja niemal stuprocentowa pewnosc, i sa bardzo czule.
w obu przypadkach (oba rodzaje testow) wazne jest czy zwierze nie jest pod wplywem jakiegos leku. np sterydy musza byc odstawione na kilka tygodni przed testem, antybiotyk 2 tyg przed, itd ale zawsze przed wykonaniem testu jestprzeprowadzany obszerny wywiad - w przypadku laboklinu i testow z krwi trzeba wypelnic bardzo obfita ankiete
w przypadku testow z krwi mozesz od razu zrobic wszystko o ile masz tyle kasy.... na wyniki czekasz okolo tygodnia i od razu proponuja ci metody odczulania
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

16 maja 2010, 10:34

nieznacznie zmienię opinię isabelle 30 testy śródskórne są dużo czulsze niź te wykonywane z krwi. Niestety pojawia się w ostatnich latach wiele głosów nad wiarygodnością testów hematologicznych. Nie są one złe , ale czy aż tak wiarygodne? Nistyety testy śródkórne wracają do łask. Golenie klatki piersiowej to jeden z mankametów tych testów , ale czy wiąże się z podrażnieniami , no przy starej brzytwie tak. Przy nowoczesnych maszynkach nie. Zakażenia po zastrzykach ? Tylko teoria zrobiliśmy masę takich testów i nigdy do tego nie doszło. Długie oczekiwanie na wynik? 48 godzin. CZy to długo ? dla mnie nie to expres. Cena dużo niższa niż hematologicznych, łatwość sterowania alergenami.
isabelle30

16 maja 2010, 11:36

jako ze jestem immunologiem z wyksztalcenia i biorac pod uwage ze w przypadku ludzi prawdziwy alergolog lub immunolog wyrzuca wyniki testow srodskornych od razu do kosza.....nigdy nie przyznam wyzszosci testom srodskornym. testy krwi wykrywaja juz minimalne poziomy przeciwcial IgE odpowiedzialnych za wystapienie objawow alergicznych. niestety czasem mamy doczynienia z alergiami IgE niezaleznymi (przyznam ze nie wiem jak czesto u psow) ale tych testy srodskorne wogole nie wykaza
wedell

04 lipca 2010, 02:03

pisałam tu kiedyś o drapiącym się yorku, chciałam napisać co dalej u nas, ale z racji iż mam zawieszone konto - nie wiedziec czemu...;/ jest to niemozliwe w moim temacie.

Jak pisałam o moim psie, rozpoczęła się zagorzała dyskusja o sterydach podawanych psom alergicznym, poniewaz ktos sie wypoiwedzial, ze podaje je "na wlasna reke"
Pamietam jak dziś ze pisano o ENCORTONIE.

Otóż po wykonaniu mojemu yorkowi testów z krwi wyszło uczulenie na trawy ++ , na ślinę pcheł ++ i na roztocza ++.
Wetka poleciła podawanie własnie encortonu! Jesteśmy na tym leku drugi dzień, poki co polepszenia raczej nie widze, ale stwierdzila, ze czas keidy powinien zareagowac na lek jest do dwoch tygodni.

Dawkowanie nastepujace:
1tydzień - 2 razy po 2mg
2tydzien - 2razy po 1,5mg
3 - 2x po 1
4 - 2x po 0.5
5 - 1x po 0.5
później 0.5mg raz na dwa dni.
Oczywiscie jesli zareaguje na 4mg dziennie to bedziemy zmniejszac dawke, a jesli nie to szukanie innej przyczyny.

Testy byly robione pzrez niemieckie labolatorium ADIAX(czy jakos tak) zapłaciłam 140zł.
Awatar użytkownika
kamila lakusiowa

30 sierpnia 2010, 15:30

A ja robilam testy śródskórne. Mam 24 allergeny i tylko na 6 laki nie jest uczulony. Najgorsze są roztocza. Na roztocza uzulony jest najbardziej jak mozna.

Za testy zapłaciłam 150 zł,
liz

04 września 2010, 09:16

To w końcu które są bardziej wiarygodniejsze testy alergiczne które dają lepsze efekty? te śródskórne czy te z krwi?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

04 września 2010, 18:52

najlepiej zrobić oba najwięcej powiedzą . Zdania są bardzo podzielone więc też nie wskażę na te czy te.
SleepingSun

03 grudnia 2012, 20:07

testy śródskórne rzadziej dają wynik fałszywie ujemny. tak mnie uczono przy alergologi i osobiście jestem tego żywym przykładem. natomiast faktycznie trzeba wykluczyć wszystko co zafałszuje wynik. tak jest u ludzi.

temat z 2010 roku, czy od tego czasu coś się zmieniło? robi się jeszcze testy skórne?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

04 grudnia 2012, 00:26

oczywiście i wszyscy do nich nawracają.
BAXIE12

20 kwietnia 2015, 16:01

Czy testy alergologiczne robi się również kotom? Słyszałam, że to nie ma sensu, bo wychodzą zafałszowane.
ODPOWIEDZ
  • Informacje