Tężyczka poporodowa

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Fanta

14 września 2008, 00:59

Moja 2 letnia suczka yoreczka 4 kg oszczeniła się / 5 maluszków / i po 2 tygodniach dostała tężyczki poporodowej.Dzięki natychmiastowej reakcji uratowaliśmy suczkę a szczenięta odstawiliśmy.Moje pytania : Czy przy następnych porodach tężyczka może się powtarzać ? Co robić żeby temu zapobiec ? Czy zawsze przy tężyczce należy odstawiać szczenięta ?Jeżeli tężyczkę dostała matka czy grozi to również jej córkom w przyszłości po porodach ?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

14 września 2008, 10:15

tak może ją dostawać, nie zawsze da się szczeniaki odstawić, ale my zakładamy na kilka dni venflon i suplementujemy wapno dożylnie + dobry preparat mineralny do pyszczka. Rasy miniaturowe są predysponowane do tężyczki.
Fanta

14 września 2008, 20:07

Ja mogłam odstawić maluszki ponieważ mam mamkę - goldenkę która obecnie ma 2 szczeniaczki.Yorusie pieknie rosną , mają już 5 tygodni. Niepokoją mnie opinie 3 lekarzy wet. Jeden kazał pozostawić 2 szczenięta/ temp. była 42.5 st.C/,za 3 dni inna klinika /temp.40,2 st.C - decyzja - pozostawić 3 szczenieta .po kolejnych 2 dniach - kol. wet.- / nabrzmiały sutek / - decyzja : odstawić wszystkie szczenieta i tak też zrobiłam .Myślę że dobrze ponieważ w kolejnych dniach temp. spadła poniżej . 38.6 st.C i sunia była bardzo apatyczna .Jaka była właściwa decyzja ?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

20 września 2008, 22:12

każdy z nich mógł mieć rację , bo na to nie ma złóotego środka, działa się objawowo. Większość ludzi nie ma mamki i musi dokarmiać szczenięta sztucznie, czasami przy obfitej ilości mleka odstawienie szczeniąt kończ się gigantycznym zapaleniem gruczołów mlekowych. Taże nie ma jednomyślej decyzji. Lepiej jest odstawić szczeniaki ,a le trzeba pamiętać o powikłaniach w gruczole mlekowym suki i samych szczeniakach jeśli nie ma mamki.
Gosc

12 lutego 2012, 02:36

Pytanie, czy szczenięta mogą także mieć tężyczkę poporodowa ?
Pytam poniewaz z 10 szczeniat, zmarly mi 2 sztuki, objawy ich smierci sa bardzo podobne do objawow wlasnie tezyczki poporodowej, czyli sztywniejace odnoza, wygiete w luk plecy, glowa wygieta do luku plecow, sekcja zwlok maluchow nie wykazala zadnych zmian w organizmie, nie potwierdzila tez podejrzen o wadzie serca, i lekarz bezradnie rozlozyl rece, sam stwierdzajac ze nie wie co moglo byc przyczyna zejscia, zaglebiajac sie w temat i czytajac na temat objawow roznych schorzen/powiklan trafilam na tezyczke, lecz nigdzie nie potwierdzono, lub nie zaprzeczono temu ze moze ona takze wystepowac u szczeniat, wiec ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

12 lutego 2012, 12:17

tężyczka dotyczy tylko suk , szczeniąt nie . Suka tak bilansuje skład mleka , że sama traci w nadmiarze wapno aby tylko przekazać je szczeniakom. Musiałaby mieć bardzo długie niedobory wapna aby szczeniaki to odczuły ( ale wcześniej zdechłaby).
szyszka1245

23 lipca 2013, 14:28

Co zrobić w przypadku gdy tężyczka dopadnie psa w środku nocy np o 3:00 a w pobliżu nie ma przychodni weterynaryjnej ani weterynarza 24h? co można podać ? jak mu pomóc?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

06 sierpnia 2013, 09:48

raczej szukać lekarza , a jak macie sukę po porodzie to zabezpieczcie się w dobre preparaty witaminowo - mineralne i dobrą karmę i całodobową dobrą opieke weterynaryjną
ODPOWIEDZ
  • Informacje