Toksokaroza!!

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

JareD

23 listopada 2007, 21:49

Mam pytanie dotyczące tej choroby.. Dziś odrobaczyłam (przed szczepieniem) szczeniaka który u mnie przebywa (w DT) i w jego kupie znaleźliśmy mnóstwo biało-różowych glist, prawdopodobnie to glista psia!!? Przeczytałam trochę o niej i spanikowałam! Chcielibyśmy zrobić jakieś badania sobie,żeby mieć pewność że się nie zaraziliśmy.. nie chcę przez następne pół roku siedzieć i myśleć czy nie zdarzyło mi się kiedyś nie umyć rąk itd.. Dodam jeszcze że mały śpi z nami w łóżku.. Mógłby mi ktoś (najlepiej Pan doktor) napisać jakie badania zrobić (czytałam o eozynofilii itp itd) ale nigdzie konkretnie nie było napisane gdzie iść i jakie badania zrobić żeby mieć pewność..I jakie badania w razie jakby to nie była glista, ogólnie na pasożyty.. Błagam o odpowiedź, bo naprawdę się przestraszyliśmy!! :( :(
JareD

24 listopada 2007, 14:26

Naprawdę nikt nie wie??
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

24 listopada 2007, 23:40

najlepiej zrób pierwsze badania kału psu , a potem domownikom.
JareD

25 listopada 2007, 00:33

heh... nie uspokoił mnie Pan :) Ale przyjdę zrobić badania.. to wiem na pewno :)
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

25 listopada 2007, 11:08

bać sie nie ma czego regularna profilaktyka załatwi sprawę.
JareD

26 listopada 2007, 19:03

A czy u nas badanie kału załatwi sprawę? Czy zakażenia nie diagnozuje się na podstawie badania krwi? :/
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

26 listopada 2007, 22:45

to już trzeba zapytać lekarza rodzinnego.
ODPOWIEDZ
  • Informacje