Trzęsienie głową i ślinotok
można postąpić i tak i tak tzn podjąć leczenie przeciw epileptyczne ( to na początek są środki uspokające ), można dążyć też do ustalenia przyczyny. Ale to musicie sami zadecydować.
Panie Jarku
Zrobiłam psu kontrolne badanie; morfologia + wapń. Wczesniej (miesiąc temu) pies miał niskie płytki krwi:
PLT - 54 10do3/mm3 [160-430].
W chwili obecnej nadal ich poziom jest niski:
PLT - 162 10do3/mm3 [200-580]
reszta wyników jest w normie, wapń również.
Jak można zwiększyć liczbę płytek? Czy można podawać np ludzki preparat Folik, jeśli tak to w jakich ilościach (pies waży 40 kg). Czy może są psie preparaty zwiększające liczbę płytek krwi.
Nadmieniam, że pies od półtorej miesiąca cały czas dostaje kompleks wit B oraz Magnez.
Od 18 grudnia nie pojawiły się żadne napady (drgawki) - nie przyjmuje leków przeciwpadaczkowych.
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Zrobiłam psu kontrolne badanie; morfologia + wapń. Wczesniej (miesiąc temu) pies miał niskie płytki krwi:
PLT - 54 10do3/mm3 [160-430].
W chwili obecnej nadal ich poziom jest niski:
PLT - 162 10do3/mm3 [200-580]
reszta wyników jest w normie, wapń również.
Jak można zwiększyć liczbę płytek? Czy można podawać np ludzki preparat Folik, jeśli tak to w jakich ilościach (pies waży 40 kg). Czy może są psie preparaty zwiększające liczbę płytek krwi.
Nadmieniam, że pies od półtorej miesiąca cały czas dostaje kompleks wit B oraz Magnez.
Od 18 grudnia nie pojawiły się żadne napady (drgawki) - nie przyjmuje leków przeciwpadaczkowych.
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Trochę poszperałam w internecie i mam jeszcze jedno pytanie czy niski poziom płytek krwi może mieć związek z dysplazją - stanem zapalnym. Mój pies ma zdiagnozowaną ciężką dysplazję stawów biodrowych i łokciowych. W ostatnim czasie również bardzo słychać jak mu "szczela" w stawach w przednich łapach, również bardzo wylizuje te miejsca. Od listopada przyjmuje Arthroflex po 2,5ml, może mu zwiększyć na 5ml (od kilku lat raz w roku robię kurację Arthroflexem od listopada do lutego - dawkowanie według zaleceń producenta - 5ml przez 28 dni, później 2,5ml)
Już sama nie wiem co z tym robic.
Będę wdzięczna za jakieś sugestie.
Już sama nie wiem co z tym robic.
Będę wdzięczna za jakieś sugestie.
Ostatnio zmieniony 26 stycznia 2010, 11:36 przez aglo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
dawka arthroflexu 2,5 nadaje sie jako profilaktyka, dawka lecznicza dla laba to 5ml na stale. w sumie orzy ciezkiej dysplazji to arthroflex jest chyba za slabym lekiem, ale niech sie tu wypowie pan Jarek jako specjalista
co do płytek - dałbym psu kw. foliowy 2 x 1 tabl, zaś co do dysplazji to trzeba zadycydować po jego sposobie poruszania się. Jeśli zwierzę porusza się rzeczywiście ciężko to można podnieść dawkędo 5 ml ale to będzie za mało trzba dołożyć jakiś lek przeciwbólowy-przeciwzapalny. Musi to zrobić lekarz na podstawie obserwacji psa i jego poruszania się.
Bardzo dziękuję za odpowiedź Panie Doktorze.
Jeszcze tylko jedno pytanie; przez jaki czas podawać kwas foliowy?
Jeśli chodzi o dysplazje to żadnych zmian w poruszaniu się nie ma, jedynie to "szczelanie" w przednich łapach. Pies po lekach przeciwzapalnych i po sterydach bardzo źle się czuje - zawsze bardzo wymiotuje, podajemy je już w skrajnych sytuacjach (od szczeniaka ma problemy żołądkowe).
Czytałam, że małopłytkowość może być spowodowana reumatoidalnym zapaleniem stawów - stąd moje skojarzenie z dysplazją, ale nie wiem czy słuszne.
Jeszcze raz dziękuję za rady - zawsze można na Pana liczyć.
Pozdrawiam
Jeszcze tylko jedno pytanie; przez jaki czas podawać kwas foliowy?
Jeśli chodzi o dysplazje to żadnych zmian w poruszaniu się nie ma, jedynie to "szczelanie" w przednich łapach. Pies po lekach przeciwzapalnych i po sterydach bardzo źle się czuje - zawsze bardzo wymiotuje, podajemy je już w skrajnych sytuacjach (od szczeniaka ma problemy żołądkowe).
Czytałam, że małopłytkowość może być spowodowana reumatoidalnym zapaleniem stawów - stąd moje skojarzenie z dysplazją, ale nie wiem czy słuszne.
Jeszcze raz dziękuję za rady - zawsze można na Pana liczyć.
Pozdrawiam
kw. foliowy podajok.miesiąca potem powtórz morfologię. Artroflex jeśli zwierzę w miarę dobrze się porusz to podawaj 2,5 ml.
nie zaszkodzisz, ale w takim wypadku należałoby wykluczyć u niego refluks przełykowy.