Uchyłek odbytu prośba o porade
Witam , mam 12 - letniego Huskiego z dużym uchyłkiem odbytu , mój wet mówi ze w tym wieku operacja to wyrok śmierci i zaleca pomoc w wydalaniu kału ( nie ma mnie przez połowę dnia w domu ) albo uśpienie psa. Problemem jest też moja praca nie pozwala mi na opiekę nad chorym psem po operacji , albo może inaczej nie ma mnie w domu od godziny 7 30 do godziny 16 ~ .Chciałbym się dowiedzieć na ile % oceniacie Państwo sukces samej operacji oraz jak dużo czasu mój pies będzie potrzebował po operacji aby dojść do siebie.
Operacja to nie wyrok śmierci, zmień lepiej weta. Mój owczarek miał operacje w wieku 12 lat i ją przeżył (wycinany guz razem ze śledzioną) ,fakt po operacji stała opieka jest konieczna, ok 10 dni do ściągnięcia szwów. Operacje zawsze są ryzykowne, nawet u młodych psów, lecz jeżeli nie ma wyjścia warto zaryzykować, walcz o swojego przyjaciela!! Poproś kogoś o pomoc w opiece nad psem albo weź urlop..
Z operacją uchyłku to nie taka prosta sprawa , nalezy psa skonsultować chirurgicznie , to jedno , a drugie to czy stan uchyłku kwalifikuje sie do zabiegu ( rozległość uszkodzenia ścian odbytu ), zabieg niesie ryzyko powikłań w postaci nawrotów , a takie istnieje zawsze ,Póki co nalezy psu codziennie dawać preparat rozluzniający np Laktulozę co ułatwi wypróżnianie , Przy pomocy ręcznej ( w rekawiczce ) nalezy uciskać bardzo delikatnie w stronę odbytu aby nie pogłębiać uchyłka .
dokładnie macie racje. Bez problemu można operować psa w takim wieku pod warunkiem , że wszystko u niego działa poprawnie. Tak jak pisze Agis dokładnie pierwsze należy zbadać ten uchyłek czy przepuklinę i podjąć decyzję o zabiegu . Należy pamiętać, że to schorzenie ma tendencje nawrotowe. Wskazana jest przy tym zabiegu kastracja zwłaszcza jeśli prostata ma tendencję do przerastania . Trzeba wprowadzić profilaktykę dietetyczną . Po zabiegu powinieneś mieć 2-3 tyg dla psa.