wapń z lag lub skorupek jajek-pytanie do Pana Jarka
-
Za to PNN to częsty - ostatnio bardzo częsty problem u psów.
Kurczę ale nerki to filtr organizmu,czemu więc nie mogą poradzić sobie z wydalaniem,nawet nadmiernym,jakby nie patrzec od tego przeciez są?isabelle30 pisze:Zaburzenia przytarczyc wiążą się z nadmiern podażą wapnia (sprzężenie zwrotne):-) oraz są bardzo ściśle powiązane z niewydolności nerek = wszystko co nerki muszą wydalać w nadmiarze może spowodowac ich niewydolność w którymś momencie
Iza jak myślisz co przyczynia się do częstego występowania PNN?
-
usuwam post merytoryczny
Ostatnio zmieniony 17 grudnia 2014, 20:32 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozumiem i bardzo dziękuję.
Muszę to męzowi pokazać bo uważa że sucha karma to najlepsze co mozna podać psu.Może przejrzy na oczy.
Muszę to męzowi pokazać bo uważa że sucha karma to najlepsze co mozna podać psu.Może przejrzy na oczy.
Bez urazy, ale trochę to niezgodne z prawdą. Zaburzenia przytarczyc (konkretnie w tym przypadku możemy mówić tylko i wyłącznie o wtórnej nadczynności przytarczyc) powstają właśnie na skutek niedoboru wapnia, a nie nadmiernej podaży. Niedobór ten może być spowodowany zaburzeniem wchłaniania w jelitach lub niskim poziomem witaminy D. Ma to związek z nerkami o tyle, że witamina D jest w nerkach aktywowana i niewydolność nerek może oznaczać niski poziom jej aktywnych metabolitów , a w następstwie nadczynność przytarczyc.isabelle30 pisze:Zaburzenia przytarczyc wiążą się z nadmiern podażą wapnia (sprzężenie zwrotne):-) oraz są bardzo ściśle powiązane z niewydolności nerek = wszystko co nerki muszą wydalać w nadmiarze może spowodowac ich niewydolność w którymś momencie
Tak samo trudno zgodzić się z tezą jakoby nadmiar wapnia mógł prowadzić do niewydolności nerek na skutek ich zwiększonej pracy. Nerki są filtrem i taka jest ich rola. Zdolność filtrowania nie zależy od ilości filtrowanych substancji , a tylko i wyłącznie od ilości sprawnych nefronów. Wapń nie jest substancją jakoś szczególnie toksyczną dla nefronów.
-
w związku z tm, ze zaraz skończy się semestr i zbliża się wielkimi krokami sesja - radzę znacznie lepiej przyłożyć się do nauki bo może być w indeksie niemiła niespodzianka
Brakuje argumentów ad meritum? Cóż, wcale mnie to nie dziwi. Bzdury nie da się obronićisabelle30 pisze:w związku z tm, ze zaraz skończy się semestr i zbliża się wielkimi krokami sesja - radzę znacznie lepiej przyłożyć się do nauki bo może być w indeksie niemiła niespodzianka
-
Doczytaj dziecko o wszystkich zaburzeniach przytarczyc
Bo wymienione przez Cię ma się do omawianego probemu jak pięść do nosa
Dyskutyjemy w tym temacie o nadmiernej podaży wapnia i wynikłych z tego faktu zaburzeniach ogólnie w organizmie.
Wyskakując z wtórną nadczynnością przytarczyc zachowujesz się jak Filip z Konopi
Bo wymienione przez Cię ma się do omawianego probemu jak pięść do nosa
Dyskutyjemy w tym temacie o nadmiernej podaży wapnia i wynikłych z tego faktu zaburzeniach ogólnie w organizmie.
Wyskakując z wtórną nadczynnością przytarczyc zachowujesz się jak Filip z Konopi
Nie będę wnikac w zaburzenia przytarczyc, płytkach we krwi i odkładaniu i nerkach.
Chce uczulić na wapno ze skorupek kurzych, pomijając kwestie uczuleniowe - teraz dużo psów jest uczulonych na białko kurze, ale głównie na przypadki "zatykania" żołądka zmielonymi skorupkami. Nie wiem z czego to wynika, ale żołądki sobie nie radzą i zastaje się - powoduje bóle, i trzeba to usuwać, łącznie z płukaniem żołądka.
Chce uczulić na wapno ze skorupek kurzych, pomijając kwestie uczuleniowe - teraz dużo psów jest uczulonych na białko kurze, ale głównie na przypadki "zatykania" żołądka zmielonymi skorupkami. Nie wiem z czego to wynika, ale żołądki sobie nie radzą i zastaje się - powoduje bóle, i trzeba to usuwać, łącznie z płukaniem żołądka.
Nie odnoś się do mnie tak pretensjonalnie, bo autorytetu Ci to nie doda.
Napisałaś wyraźnie - cytuję "Zaburzenia przytarczyc wiążą się z nadmierna podażą wapnia (sprzężenie zwrotne)" . Więc w takim razie odpowiedz na konkretne pytanie jakie zaburzenia przytarczyc powoduje nadmierna podaż wapnia? Wg mojej wiedzy właśnie niedobór wapnia powoduje zaburzenia pracy przytarczyc - ich wtórną nadczynność. Umieram z ciekawości do jakich zaburzeń przytarczyc może prowadzić nadpodaż wapnia ?
Dodatkowo nie istnieje coś takiego jak nadmierna podaż wapnia u zdrowego osobnika z uwagi na fakt, że jego przyswajalność w jelitach jest regulowana przez kilka czynników i zależy od jego poziomu we krwi. Nadmiar jest usuwany w przeważającej większości z kałem. Z tego powodu śmieszne jest twierdzenie, że podawanie wapnia może spowodować niewydolność nerek z ich przepracowania.
Napisałaś wyraźnie - cytuję "Zaburzenia przytarczyc wiążą się z nadmierna podażą wapnia (sprzężenie zwrotne)" . Więc w takim razie odpowiedz na konkretne pytanie jakie zaburzenia przytarczyc powoduje nadmierna podaż wapnia? Wg mojej wiedzy właśnie niedobór wapnia powoduje zaburzenia pracy przytarczyc - ich wtórną nadczynność. Umieram z ciekawości do jakich zaburzeń przytarczyc może prowadzić nadpodaż wapnia ?
Dodatkowo nie istnieje coś takiego jak nadmierna podaż wapnia u zdrowego osobnika z uwagi na fakt, że jego przyswajalność w jelitach jest regulowana przez kilka czynników i zależy od jego poziomu we krwi. Nadmiar jest usuwany w przeważającej większości z kałem. Z tego powodu śmieszne jest twierdzenie, że podawanie wapnia może spowodować niewydolność nerek z ich przepracowania.
Iwcia rozgość się na forum.Eksperci są mile widziani.iwcia55 pisze:Nie odnoś się do mnie tak pretensjonalnie, bo autorytetu Ci to nie doda.
...więc jak to jest z tym wapniem, przy karmieniu domowym czy nie?
Może ktoś po prostu podac dawkowanie wapnia przy konkretnym mięsie i konkretnej wadze psa? Bo tak do niczego nie dojdziemy...
znalazłam takie informacje:
Wapń
Mięso ma wysoką zawartość fosforu przy niskiej zawartości wapnia. Fosfor hamuje przyswajanie wapnia co może prowadzić do problemów z zębami i układem kostnym. Dlatego gdy karmimy mięsem bez kości wapń musi być suplementowany. Dorosły pies potrzebuje ok 1600 do 2000 mg wapnia na 1 kg karmy.
Naturalnym źródłem wapnia są drobno zmielone skorupki jaj, suplement stosunkowo prosty do przygotowania w warunkach domowych. 1 łyżeczka od herbaty mielonych skorupek zawiera ok 2000 mg wapnia. Jeżeli nie chce nam się bawić w suszenie i mielenia skorupek, możemy kupić gotowe preparaty w sklepie zoologicznym. Nie ma większego znaczenia czy to będzie to węglan, cytrynian czy mleczan wapnia.
Tu odniesienie zapotrzebowania do wagi psa może się przyda
Dzienne zapotrzebowanie u dorosłego psa wynosi ok. 250mg/kg.
I jak zawsze jedni będą za suplementowaniem drudzy przeciw. Przeważnie suplementuje się do ilości podawanego mięsa, gotowe zestawy witamin podaję się już do wagi psa.
Wapń
Mięso ma wysoką zawartość fosforu przy niskiej zawartości wapnia. Fosfor hamuje przyswajanie wapnia co może prowadzić do problemów z zębami i układem kostnym. Dlatego gdy karmimy mięsem bez kości wapń musi być suplementowany. Dorosły pies potrzebuje ok 1600 do 2000 mg wapnia na 1 kg karmy.
Naturalnym źródłem wapnia są drobno zmielone skorupki jaj, suplement stosunkowo prosty do przygotowania w warunkach domowych. 1 łyżeczka od herbaty mielonych skorupek zawiera ok 2000 mg wapnia. Jeżeli nie chce nam się bawić w suszenie i mielenia skorupek, możemy kupić gotowe preparaty w sklepie zoologicznym. Nie ma większego znaczenia czy to będzie to węglan, cytrynian czy mleczan wapnia.
Tu odniesienie zapotrzebowania do wagi psa może się przyda
Dzienne zapotrzebowanie u dorosłego psa wynosi ok. 250mg/kg.
I jak zawsze jedni będą za suplementowaniem drudzy przeciw. Przeważnie suplementuje się do ilości podawanego mięsa, gotowe zestawy witamin podaję się już do wagi psa.
-
- Informacje
-