wapń z lag lub skorupek jajek-pytanie do Pana Jarka

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

isabelle30

14 grudnia 2014, 11:58

Za to PNN to częsty - ostatnio bardzo częsty problem u psów.
Gość

14 grudnia 2014, 12:12

isabelle30 pisze:Zaburzenia przytarczyc wiążą się z nadmiern podażą wapnia (sprzężenie zwrotne):-) oraz są bardzo ściśle powiązane z niewydolności nerek = wszystko co nerki muszą wydalać w nadmiarze może spowodowac ich niewydolność w którymś momencie
Kurczę ale nerki to filtr organizmu,czemu więc nie mogą poradzić sobie z wydalaniem,nawet nadmiernym,jakby nie patrzec od tego przeciez są?
Iza jak myślisz co przyczynia się do częstego występowania PNN?
Gość

14 grudnia 2014, 12:53

Rozumiem, w jaki sposob mogę zminimalizować przyczyny? da się w ogóle?
isabelle30

14 grudnia 2014, 13:04

usuwam post merytoryczny
Ostatnio zmieniony 17 grudnia 2014, 20:32 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
Gość

14 grudnia 2014, 13:22

Rozumiem i bardzo dziękuję.
Muszę to męzowi pokazać bo uważa że sucha karma to najlepsze co mozna podać psu.Może przejrzy na oczy.
iwcia55

14 grudnia 2014, 16:30

isabelle30 pisze:Zaburzenia przytarczyc wiążą się z nadmiern podażą wapnia (sprzężenie zwrotne):-) oraz są bardzo ściśle powiązane z niewydolności nerek = wszystko co nerki muszą wydalać w nadmiarze może spowodowac ich niewydolność w którymś momencie
Bez urazy, ale trochę to niezgodne z prawdą. Zaburzenia przytarczyc (konkretnie w tym przypadku możemy mówić tylko i wyłącznie o wtórnej nadczynności przytarczyc) powstają właśnie na skutek niedoboru wapnia, a nie nadmiernej podaży. Niedobór ten może być spowodowany zaburzeniem wchłaniania w jelitach lub niskim poziomem witaminy D. Ma to związek z nerkami o tyle, że witamina D jest w nerkach aktywowana i niewydolność nerek może oznaczać niski poziom jej aktywnych metabolitów , a w następstwie nadczynność przytarczyc.
Tak samo trudno zgodzić się z tezą jakoby nadmiar wapnia mógł prowadzić do niewydolności nerek na skutek ich zwiększonej pracy. Nerki są filtrem i taka jest ich rola. Zdolność filtrowania nie zależy od ilości filtrowanych substancji , a tylko i wyłącznie od ilości sprawnych nefronów. Wapń nie jest substancją jakoś szczególnie toksyczną dla nefronów.
isabelle30

14 grudnia 2014, 16:53

w związku z tm, ze zaraz skończy się semestr i zbliża się wielkimi krokami sesja - radzę znacznie lepiej przyłożyć się do nauki bo może być w indeksie niemiła niespodzianka :-)
iwcia55

14 grudnia 2014, 17:16

isabelle30 pisze:w związku z tm, ze zaraz skończy się semestr i zbliża się wielkimi krokami sesja - radzę znacznie lepiej przyłożyć się do nauki bo może być w indeksie niemiła niespodzianka :-)
Brakuje argumentów ad meritum? Cóż, wcale mnie to nie dziwi. Bzdury nie da się obronić
isabelle30

14 grudnia 2014, 17:46

Doczytaj dziecko o wszystkich zaburzeniach przytarczyc :-)
Bo wymienione przez Cię ma się do omawianego probemu jak pięść do nosa :-)
Dyskutyjemy w tym temacie o nadmiernej podaży wapnia i wynikłych z tego faktu zaburzeniach ogólnie w organizmie.
Wyskakując z wtórną nadczynnością przytarczyc zachowujesz się jak Filip z Konopi :-)
mar.gajko

14 grudnia 2014, 21:27

Nie będę wnikac w zaburzenia przytarczyc, płytkach we krwi i odkładaniu i nerkach.

Chce uczulić na wapno ze skorupek kurzych, pomijając kwestie uczuleniowe - teraz dużo psów jest uczulonych na białko kurze, ale głównie na przypadki "zatykania" żołądka zmielonymi skorupkami. Nie wiem z czego to wynika, ale żołądki sobie nie radzą i zastaje się - powoduje bóle, i trzeba to usuwać, łącznie z płukaniem żołądka.
iwcia55

14 grudnia 2014, 21:29

Nie odnoś się do mnie tak pretensjonalnie, bo autorytetu Ci to nie doda.
Napisałaś wyraźnie - cytuję "Zaburzenia przytarczyc wiążą się z nadmierna podażą wapnia (sprzężenie zwrotne)" . Więc w takim razie odpowiedz na konkretne pytanie jakie zaburzenia przytarczyc powoduje nadmierna podaż wapnia? Wg mojej wiedzy właśnie niedobór wapnia powoduje zaburzenia pracy przytarczyc - ich wtórną nadczynność. Umieram z ciekawości do jakich zaburzeń przytarczyc może prowadzić nadpodaż wapnia ?
Dodatkowo nie istnieje coś takiego jak nadmierna podaż wapnia u zdrowego osobnika z uwagi na fakt, że jego przyswajalność w jelitach jest regulowana przez kilka czynników i zależy od jego poziomu we krwi. Nadmiar jest usuwany w przeważającej większości z kałem. Z tego powodu śmieszne jest twierdzenie, że podawanie wapnia może spowodować niewydolność nerek z ich przepracowania.
Gość

15 grudnia 2014, 08:48

iwcia55 pisze:Nie odnoś się do mnie tak pretensjonalnie, bo autorytetu Ci to nie doda.
Napisałaś wyraźnie - cytuję "Zaburzenia przytarczyc wiążą się z nadmierna podażą wapnia (sprzężenie zwrotne)" . Więc w takim razie odpowiedz na konkretne pytanie jakie zaburzenia przytarczyc powoduje nadmierna podaż wapnia? Wg mojej wiedzy właśnie niedobór wapnia powoduje zaburzenia pracy przytarczyc - ich wtórną nadczynność. Umieram z ciekawości do jakich zaburzeń przytarczyc może prowadzić nadpodaż wapnia ?
Dodatkowo nie istnieje coś takiego jak nadmierna podaż wapnia u zdrowego osobnika z uwagi na fakt, że jego przyswajalność w jelitach jest regulowana przez kilka czynników i zależy od jego poziomu we krwi. Nadmiar jest usuwany w przeważającej większości z kałem. Z tego powodu śmieszne jest twierdzenie, że podawanie wapnia może spowodować niewydolność nerek z ich przepracowania.
Iwcia rozgość się na forum.Eksperci są mile widziani.

...więc jak to jest z tym wapniem, przy karmieniu domowym czy nie?
Gość

15 grudnia 2014, 09:55

Może ktoś po prostu podac dawkowanie wapnia przy konkretnym mięsie i konkretnej wadze psa? Bo tak do niczego nie dojdziemy...
Gość

15 grudnia 2014, 10:18

O to zabiegam,bez skutku. Groźby,srośby a konkretów brak :twisted:
Retriver

15 grudnia 2014, 10:46

znalazłam takie informacje:
Wapń
Mięso ma wysoką zawartość fosforu przy niskiej zawartości wapnia. Fosfor hamuje przyswajanie wapnia co może prowadzić do problemów z zębami i układem kostnym. Dlatego gdy karmimy mięsem bez kości wapń musi być suplementowany. Dorosły pies potrzebuje ok 1600 do 2000 mg wapnia na 1 kg karmy.
Naturalnym źródłem wapnia są drobno zmielone skorupki jaj, suplement stosunkowo prosty do przygotowania w warunkach domowych. 1 łyżeczka od herbaty mielonych skorupek zawiera ok 2000 mg wapnia. Jeżeli nie chce nam się bawić w suszenie i mielenia skorupek, możemy kupić gotowe preparaty w sklepie zoologicznym. Nie ma większego znaczenia czy to będzie to węglan, cytrynian czy mleczan wapnia.

Tu odniesienie zapotrzebowania do wagi psa może się przyda
Dzienne zapotrzebowanie u dorosłego psa wynosi ok. 250mg/kg.

I jak zawsze jedni będą za suplementowaniem drudzy przeciw. Przeważnie suplementuje się do ilości podawanego mięsa, gotowe zestawy witamin podaję się już do wagi psa.
ODPOWIEDZ
  • Informacje