wapń z lag lub skorupek jajek-pytanie do Pana Jarka

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

17 grudnia 2014, 08:38

Jarek pisze:ja wyjście w tym temacie znajduje takie:
1. pies je gotową zbilansowaną diete - wszystko w niej jest nie podaję nic.
2. pies je trochę suchego trochę gotowanego - zalecam dokładać 1/2 dawki preparatu mineralno - witaminowego , chyba , że suche to śmieciowe jedzenie to dawka 100 % ( zakładam , że klient w nie - to jedzenie - bardzo wierzy).
3. karmie sposobem domowym - podaję 100 % preparatu witaminowego.

Robiąc przed każdym zabiegiem badania krwi i pytając co zwierzęta jedzą widzę , że ten schemat działa.

4. Dla strasznie upartego klienta - nie skomplementować nic extra co jakiś czas 1-3 miesiące sprawdzać braki w organizmie.

Punkt 2.Można tak karmić? Można.
Gość

17 grudnia 2014, 08:41

Wracając do tematu jesli nie sposob wyliczyć dziennej dawki może skupic się na tygodniowej i podawać ciut mniej?
Gość

17 grudnia 2014, 09:24

Spytam inaczej,kto i jak suplementuje wapń przy zywieniu gotowanym? Powiem szczerze że teraz mam obawy przed przedawkowaniem wapnia a co za tym idzie kamicą czy inną niedomogą nerek
Retriver

17 grudnia 2014, 09:31

Mój pies je gotowane, waga 34 kg dosypuję 1/3 łyżeczki skorup z jaj,
Gość

17 grudnia 2014, 09:32

do każdego posiłku?
Gość

17 grudnia 2014, 09:35

Moj waży 10 kg, je dwa gotowane posiłki, miał piasek w drogach moczowych, więc tak sobie myślę że może podawać tylko szczyptę? Lekarz nie potrafił odpowiedziec na moje pytanie, mówił żeby dać gotowy preparat witaminowo-mineralny a ja zbytnio nie chcę chemii.
Retriver

17 grudnia 2014, 09:38

Gość pisze:do każdego posiłku?
Dawka na cały dzień, więc niewiele
Retriver

17 grudnia 2014, 09:42

Gość pisze:Moj waży 10 kg, je dwa gotowane posiłki, miał piasek w drogach moczowych, więc tak sobie myślę że może podawać tylko szczyptę? Lekarz nie potrafił odpowiedziec na moje pytanie, mówił żeby dać gotowy preparat witaminowo-mineralny a ja zbytnio nie chcę chemii.
Myślałaś o preparacie Top10 Beaphar, doradzał go nasz zielarz forumowy, tłumacząc,że ma dobrą wchłanialność a on laikiem to nie jest w tym temacie.
Gość

17 grudnia 2014, 09:43

Retriver,a zaraz zerknę i poszukam tego preparatu.Pięknie dziękuję za pomoc
Agis

17 grudnia 2014, 10:19

Gość pisze:Moj waży 10 kg, je dwa gotowane posiłki, miał piasek w drogach moczowych, więc tak sobie myślę że może podawać tylko szczyptę? Lekarz nie potrafił odpowiedziec na moje pytanie, mówił żeby dać gotowy preparat witaminowo-mineralny a ja zbytnio nie chcę chemii.
Gość , wapń nie jest przyczyna tworzenia się pisaku czy kamieni w drogach moczowych więc spokojnie .
Przy gotowanym jedzeniu suplementuj połową zaleconej dawki codziennie lub co drugi dzień całą zalecana
dawką .Zalecany preparat przez Retriver jest ciekawy ale brakuje mi w nim magnezu i krzemu ,ale to nie szkodzi
bo na przemiennie warto zmieniać preparaty bo w kazdym z nich sa inne pierwiastki, witaminy i ich wartości .
Co do skorupek , na 10 kg tez dałabym szczyptę,
Gość

17 grudnia 2014, 10:37

Agis, jaki preparat witaminowo-mineralny miałby wszystkie potrzebne rzeczy i ktory byś poleciła? Dziewczyny,dziękuję Wam bardzo za cenne rady.
Agis

17 grudnia 2014, 11:30

Gość pisze:Agis, jaki preparat witaminowo-mineralny miałby wszystkie potrzebne rzeczy i ktory byś poleciła? Dziewczyny,dziękuję Wam bardzo za cenne rady.
Z tego co wiem nie ma na rynku jednego jedynego co by miał wszystkie potrzebne minerały i witaminy w składzie
i wartości w sensie ilości .Zwracam uwagę na białko ,nie może byc na pierwszym miejscu w dużej ilości , bo karmię psa z przewaga mięsa , jaj , takim preparatem jest np: flawitol z flawonoidami z winogron dla seniorów więc odpada w moim przypadku choc mam psa seniora .Nalezy dobrać pod psa (wiek , żywienie ,) .Wapń , fosfor ,magnez , krzem , żelazo ,cynk ,selen to pierwiastki na ktore zwracam uwagę ,nie zapominając o witaminach . Jak pisałam ilość tych pierwiastków jest różna
w rożnych preparatach dlatego też podaje na przemiennie .Dodaje oddzielnie , codziennie L-karnitynę .
Retriver

17 grudnia 2014, 11:44

Przed chwilą wrzuciłam sobie w wyszukiwarkę "naturalne witaminy dla psa o wysokiej wchłanialności" wyrzuciło sporo nazw i z opisu wynik, że praktycznie wszystkie są super i spełniają warunki czy tak jest :?: trzeba samemu poczytać i dopasować do psinki.
Gość

17 grudnia 2014, 11:53

tak wiem ale lepiej podpytać, zawsze ktoś coś doradzi, dzięki, rozejrzę się i coś wybiorę :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje