Mój piesek jest wnętrem obustronnym , niedługo skończy 12 miesięcy.
Wiem, że trzeba pieska wykastrować i tutaj moje pytanie- kiedy powinnam to zrobić i jak się przygotować do takiego zabiegu.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Wnętr obustronny
Mozesz to zrobic w kazdej chwili jednak nie za pozno bo jaderko wewnatrz brzuszka moze zrakowiec.. Tez mam psa wnetra jednostronnego ,jestesmy po zabiegu i kastracji zdecydowlam sie dopiero teraz ze wzgledu na zdrowie psa serce i poznje nerki . Lekarze jednii twierdza ze najpoznoiej do 5roku zycia psa inni ze im wczesniej tym lepiej ,tylko dlaczego bo z medycznego punktu widzenia nie ma to wielkiego znaczenia moze tylko to ze poes mlody lepiej zniesie narkoze ale sa obecnie narkozy wziewne wiec sa dosc bezpieczne,tym bardziej u mojego szetlanda bo on ejak i collie sa uczuloione na wiekszosc lekow i znieczulen!Wiec moim zdaniem spokojnie.nie ma co szalec.. jaderka pracuja wydzielaja hormony mimo ze nie zeszly tylko pilnuj go... bo instymkt krycia posiada a takim psom nie wolno posiadac potomstwa! jakiej rasy jest Twoj pies?
Musze dodac ze nim zapadla u mnie decyzja o kastracji calkowitej byly glosy za i przciw.. mam wiel meili na ten temat roznych lekarzy
Musze dodac ze nim zapadla u mnie decyzja o kastracji calkowitej byly glosy za i przciw.. mam wiel meili na ten temat roznych lekarzy
-
Mój pies to Retriever z Nowej Szkocji , niestety oba jajeczka zostały w jamie brzusznej więc myślę, że trzeba je usunąć. Różnie mówią ja słyszałam że jak dojrzeje czyli jak skończy rok. A jakie badania powinnam zrobić przed zabiegiem?
trzeba je usunac napewno i koniecznie zostac tam nie moga.
badania jakie? Mi zrobili komplet badan krew, mocz, EKG, USG to zleca lekarz przed zabiegiem. Pytalam o rase bo niektore rasy maja ku temu predyspozycje.. pozniejkleje je tylko poszukam w kompie!
badania jakie? Mi zrobili komplet badan krew, mocz, EKG, USG to zleca lekarz przed zabiegiem. Pytalam o rase bo niektore rasy maja ku temu predyspozycje.. pozniejkleje je tylko poszukam w kompie!
Rasy szczególnie predystynowane do wystąpienia wnętrostwa:
Yorkshire terriery
Jamniki
Boksery
Buldogi angielski
Sznaucery miniaturowe
Owczarki szetlandzkie
Pudle miniaturowe
Syberian husky
Chihuahua
Nie wiem, czy to wszystkie, ale takie znalazłam
Yorkshire terriery
Jamniki
Boksery
Buldogi angielski
Sznaucery miniaturowe
Owczarki szetlandzkie
Pudle miniaturowe
Syberian husky
Chihuahua
Nie wiem, czy to wszystkie, ale takie znalazłam
Dziekuje ATA wlasnie mam te same rasy psow wyszczegolnione jako z predyspozycja do wnetrostwa!I NA NIEJ WLASNIE JEST OWCZAREK SZETLANDZKI. kUPUJAC KTORAS Z TYCH RAS , zwracajmy uwage i pilnujmy jaderek..
-
Bardzo Wam dziękuję za odpowiedź, może pan doktor Jarek coś jeszcze w naszej sprawie napisze .
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
my zabieg wykonujemy po ukończeniu roku. Co do badań były wcześniejsze odpowiedzi.
-
Dziękuję za odpowiedź.
-
- Informacje
-