Temat dotyczy mojej ukochanej suczki 6 lat, 5 kg, kundelek.
Kilka miesięcy temu skończyła jej się cieczka. Przed tą właściwą cieczką była u mojej cioci na kilka dni i ciocia twierdzi, że miała też cieczkę, ale my tego nie widzieliśmy więc nie mam pewności.
Nie dawało mi to spokoju więc ostatnio udałam się do weta:
- brak jakichkolwiek niepokojących objawów: piesek dobrze się czuje, ma apetyt, nie pije nadmiernie
- temperatura ok
- brzuch miękki
- badania krwi wszystko ok
Ale … w badaniu usg jamy brzusznej powtórzonym w przeciągu 2 tygodni wychodzi płyn KLAROWNY w macicy.
Czekam 3 tygodnie za wizytą u kardiologa, aby upewnić się, że serce jest zdrowe na narkozę i za miesiąc ma się odbyć sterylizacja.
I teraz moje wątpliwości… zrozumiałam to tak, że jest to wodomacicze. Czy jednak czekanie, aż miesiąc nie jest niebezpieczne dla mojego pieska?
Czym się różni wodomacicze od ropomacicza?
Proszę o radę. Martwię się.
Zaznaczam, że pieskowi objawowo nic nie jest. Czekam na wizytę u super specjalisty kardiologa, który przyjmuje raz w miesiącu.
Wodomacicze?
a konsultowałaś się z lekarzem? Myślę, że on wszystko dobrze wyjaśni. Ja też przed operacją mojego psa parę lat temu poszłam po prostu do innego weterynarza. Nie wiem czy to dobra praktyka, al emnie to uspokoiło i upewniło w decyzji. WIęc może też by Ci to pomogło...
Nie do końca rozumiem.
Chce wykonać sterylizację. Planowałam to zrobić i bez tego płynu w macicy. Poprostu zapobiegawczo. Chce tylko porządnie przebadać pieska przed operacją więc czekam na wizytę u super specjalisty kardiologa.
Martwię się jedynie czy miesiąc czekania przy płynie w macicy to nie za długo…
Ale z drugiej strony to, że akurat teraz poszłam na wizytę i to wyszło to jest przypadek. Bo piesek czuje się normalnie.
Pytanie jak szybko wodomacicze sie rozwija w ropomacicze.
Mam codziennie mierzyć pieskowi temperaturę i sprawdzać ile ml wody pije.
Chce wykonać sterylizację. Planowałam to zrobić i bez tego płynu w macicy. Poprostu zapobiegawczo. Chce tylko porządnie przebadać pieska przed operacją więc czekam na wizytę u super specjalisty kardiologa.
Martwię się jedynie czy miesiąc czekania przy płynie w macicy to nie za długo…
Ale z drugiej strony to, że akurat teraz poszłam na wizytę i to wyszło to jest przypadek. Bo piesek czuje się normalnie.
Pytanie jak szybko wodomacicze sie rozwija w ropomacicze.
Mam codziennie mierzyć pieskowi temperaturę i sprawdzać ile ml wody pije.
-
Dzień dobry.
Proszę się nie martwić, wodomacicze nie wymaga tak pilnej interwencji chirurgicznej jak ropomacicze i lepiej na spokojnie przebadać pieska, a jeśli w międzyczasie coś by Panią niepokoiło to proszę się po prostu konsultować ze swoim lekarzem prowadzącym.
Pozdrawiam,
lek.wet. Karolina Miechowska
Proszę się nie martwić, wodomacicze nie wymaga tak pilnej interwencji chirurgicznej jak ropomacicze i lepiej na spokojnie przebadać pieska, a jeśli w międzyczasie coś by Panią niepokoiło to proszę się po prostu konsultować ze swoim lekarzem prowadzącym.
Pozdrawiam,
lek.wet. Karolina Miechowska