Wylizywanie łap

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

MartaMaja

19 grudnia 2018, 12:31

Witam mam 2 letniego owczarka niemieckiego. Jego największym problemem jest wylizywanie łap przednich miedzy paluchami. Stwierdzono alergie na kurczaka i zboża. Był leczony na grzybicę lekiem Myconafine, po leczenie grzybica zniknęła i z łapami też się nic nie działo. Zmieniliśmy mu karmę i obecnie je Arion original adult medium lamb & rice, puszkę z jagnięciną i sporadycznie dostaje parówki wieprzowe. W nocy ponownie wylizał sobie łapy do krwi.
Co mogę jeszcze zrobić aby przestał to robić. Proszę o poradę.

Pozdrawiam Marta
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

24 stycznia 2019, 19:49

dobrze byłoby wykonac testy alergiczne jesli można to wyeliminować alergen jeśli nie to autoszczepionka i regularne odczulanie.
MartaMaja

07 marca 2019, 08:36

Witam ponownie. Wylizywanie łap ustąpiło. Ale pies zaczął sobie wylizywać sierść do krwi na prawym biodrze. Obecnie je karmę dla alergików Arion Health & Care Hypoallergenic dostał dwa razy serię antybiotyków na zakażenie skóry i tkanek miękkich, pomaga to tylko na jakieś dwa tygodnie i po tym czasie znów zaczyna się wylizywanie.
Pomocy co ja mam z nim zrobić
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

08 marca 2019, 10:09

wprowadźcie terapię przeciwalergiczną.
MartaMaja

10 marca 2019, 08:55

Witam. Byłam z psem u weterynarza i Pani weterynarz przepisała Pabi-Dexamethason i aerozolu Dexapolcort (tabletki 4 szt co dwa dni trzy serie a aerozol 2 razy dziennie na ranki.) i oczywiście zmiana karmy na ROYAL CANIN Hypoallergenic Moderate Calorie jeszcze jej nie dostaje czekamy na dostawę.
Chciałam zapytać czy lei i zmiana karmy wystarczą aby się tej alergii i tego wylizywania pozbyć.
Pisze Pan o terapii przeciwalergicznej a na czym to ma polegać ??
ODPOWIEDZ
  • Informacje