Wyniki krwi
skorupki jaja to najmniejszy problem , może to jeść, ale masło, surowe mięso, warzywa to dyskusyjne przy kłopotach z wątrobą.
ja w ogóle nie popieram w pełni BARF-u niemniej dodawałbym jakiś preparat witaminowy.
Nie ma chyb badan ktore, potwierdzilyby,ze pies przyswaja cokolwiek ze skorupek,(tez je kiedys dodawalam) ja na Twoim miejscu ryz, zastapilabym bialym serem + zielony groszek+jarzyny +mieso +1lyzeczk oleju +Megavit
-
skorupki z jaj to czysty weglan wapnia - najlepiej przyswajalne w naturze źródło wapnia. A jeżeli pies nie dostaje kości to brakuje mu tego źródła. Fosfor trzeba zrównoważyć aby nie było kłopotów z nerkami. Tłuszcze roślinne to niezbyt dobry pomysł - organizm z wierzęcia potrzebuje ztłuszczów zwierzęcych a roślinne musi sobie przekonwertować na swoją modłę przed użyciem. To dodatkowo obciąża. Cały problem jest taki, że w tej chwili nie kupisz prawdziwego masła masła. Masło sklepowe to mieszanka masła z olejami plus mnóstwo chemii. No chyba że zrobisz sama lub masz dostęp do baby ze wsi.
Biały serem nie zaspokoisz zapotrzebowania na wapń - wapń jest wypłukiwany w środowisku kwaśnym i zostaje w serwatce. A ser żółty - bogaty w wapń jest dla wątroby zabójstwem.
Biały serem nie zaspokoisz zapotrzebowania na wapń - wapń jest wypłukiwany w środowisku kwaśnym i zostaje w serwatce. A ser żółty - bogaty w wapń jest dla wątroby zabójstwem.
imodp : ja nigdy nie podaje wiadomosci, nie sprawdzonych, jesli cos daje psu, dzialam po konsultacji z lekarzem. Zielony groszek rozdrobniony (ja blenduje) zalecili mi lekarze z Krakvetu,dawniej nie wiedzialam, ze jest potrzebny i wazny,kupowalam mrozony i gotowalam, ale nieraz mialam problem z kupnem, dr. Jaroslaw Orzel powiedzial mi ze moze byc rowniez z puszki. a dodawanie przy dietach bialego chudego sera jest wazne(75deko na dobe, podaje psu o wadze ponad 30kg.).Do tego dodaje chude mieso wol., lub drobiowe, nie daje, ani ryzu, ani makaronu,ani zadnej kaszy, jedynie troszke otrebow duzo jarzyn gotow. kupy sa jak z plasteliny, zawsze uformowane, ani raz nie miala rozwolnienia,zamiast meczyc sie ze skorupkami, podaje zestaw witamin, dobrany przez lekarza wet. zawiera miedzy innymi fosforan wapnia wazny przy tej diecie. Polecam Ci by diete ustalic wraz z lekarzem wet,znajacym wyniki krwi i psa, bo to jak co przyswaja to tez sa sprawy osobnicze. Pozdrawiam.Mozna podawac psom straczkowe, byle nie wzdymajace, moj pies jest po operacji niedroznosci jelit(potocznie skret jelit)
Deta wysoko strawna, dla psów z chorobami przewodu pokarmowego i wątroby, Może być stosowana jako odchudzająca u psów otyłych 115 g chudej, siekanej wołowiny
75 g białego sera
310 g gotowanej rozdrobnionej marchwi
270 g utartego zielonego groszku
1,5 łyżeczki fosforanu wapnia
75 g białego sera
310 g gotowanej rozdrobnionej marchwi
270 g utartego zielonego groszku
1,5 łyżeczki fosforanu wapnia
Moja musi schudnac !!! Kregoslup, poza tym , gdy byla szczeniakiem i wzielam ja ze schroniska, miala parwowiroze,to b.ciezka choroba calego przewodu pokarmowego,najczesciej zle sie konczy, jest sterylizowana,wiec ma sklonnosci do tycia, nadomiar zlego skret, ale dr.Jarek ja uratowal, nie miala nigdy nadwagi, bo miala duzo ruchu, niestety, teraz musi byc smycz i nie moge jej przeforsowac spacerem, malo tego ten odcinek kregoslupa odpowiada, za prace jelit, a po skrecie zagrozenie jest non stop, to nie konczy sie na operacji,bo po kazdej przybywa zrostow i jelita znow moga sie zapetlic,tym bardziej nie podam nic wzdymajacego.Jednym slowem mamy niezla polke, jak widzisz.Musi dozgonnie brac leki, wiec na watrobe tez musze uwazac, ja jeszcze dodaje jej otreby, ciut siemienia lnianego, ziarna cale,ciut, bo tuczy, co 3 dni zoltko jaja i 1 lyzke oleju rzepak., lub z pestek winogron i algi jogurtu nie daje bo tuczy, groszku z puszki nie gotuje, mrozony tak.wszystkie jarzyny przecieram na tarle i blenderem miksuje, mieso kroje na nieduze kawalki. dieta jest ustalona przez znanego lekarza z myslenic , ale reklama tu jest zabroniona, wiec wybacz, ze nie podaje linka-regulamin forum. Konsultowalam ja z lekarzem i dowiedzialam sie, ze b.ser jest wazny w psich dietach.to tyle, jak cos nie napisalam pytaj.
pytasz,dlaczego groszek jest potrzebny -nie wiem ,jestem laikiem, pytaj dr.Jarka, pewno wie, szukajac dobrej dietu dla mojej suni, ciagle czytalam na roznych stronkach, ze straczkowe sa wazne. ten olej co pisalam daje co dziej, bo tak wyszlo jakby co trzeci. Jogurty tak zwane lekkie wcale nie sa lekkie, tucza , daje jeszcze od czasu do czasu buraka czerwonego .ale starty surowy, bo gotowany tuczy.zawsze mialam niedowage, jako kobieta wiec nigdy sie nie interesowalam tym by nie tuczylo , teraz z musu sie ucze Nie wiem czy przy chorej watrobie mozna buraka, bo w podanej diecie nie ma, ale ja na razie pod katem centumetrow w talii,to dodaje troche bo nie lubi i wtedy je mniej A inaczej goni za mna z pusta miska, a ja mam taaakie miekie serce.Z burakiem nie doje do konca i nie goni za mna bo jej pokazuje, ze ma na misce. niedlugo bede jej robic badania krwi, jak bedzie nie tak ,z watroba, to sie do Ciebie w kolejce ustawie, po porady,
No a ten fosforan wapnia zamawialam w lecznicy, a dr.wet, sprawdzil jeszcze ta diete i zamowila mi MEGAWIT, patrzylam maja w sklepie Krakvet. nie jest drogiponad 20zl. 150 tabl. moja ma dwie tab. dziennie, w skladzie jest fosforan wapnia.