wypadanie sierści u goldenA
Mam 2-letniego goldena, pomimo ze jest na karmie weterynaryjnej Royal Canin jego sierść wypada w niewiarygodnej ilości. Nie wiem już co z tym zrobić, bylam u dwoch weterynarzy i niestety rady nie pomogły.
niestety przez internet nie da się takich rzeczy rozpoznawać trzeba zbadać skórę, włosy.
Goldeny mają generalnie tendencję do całorocznego linienia, jednak, jeżeli jest ono nadmierne, trzeba znaleźć przyczynę, a może być ich wiele. My myśleliśmy długo, że to na tle alergicznym, ale mimo stosowania karmy dla alergików, tranu i witamin poprawa była tylko okresowa i właściwie znikoma.
Okazało się, że nasza goldenka cierpiała na niedoczynność tarczycy (wykonaliśmy badanie krwi w tym kierunku). Po wprowadzeniu Euthyroxu do leczenia, po dwóch tygodniach była już wyraźnie widoczna poprawa, a sierść
zaczęła się trzymać jak na Super Glue.
Gdyby okazało się, że to nie sprawa tarczycy, planowaliśmy dalsze badania (np. trichogram - badanie samej sierści).
W każdym bądź razie trzeba znaleźć przyczynę i przede wszystkim pokazać psa lekarzowi, który oceni stan i wygląd skóry, oraz czy to wypadanie jest faktycznie nadmierne, bo jak już pisałam goldeny generalnie linieją cały rok i trzeba się do tego przyzwyczaić.
Okazało się, że nasza goldenka cierpiała na niedoczynność tarczycy (wykonaliśmy badanie krwi w tym kierunku). Po wprowadzeniu Euthyroxu do leczenia, po dwóch tygodniach była już wyraźnie widoczna poprawa, a sierść
zaczęła się trzymać jak na Super Glue.
Gdyby okazało się, że to nie sprawa tarczycy, planowaliśmy dalsze badania (np. trichogram - badanie samej sierści).
W każdym bądź razie trzeba znaleźć przyczynę i przede wszystkim pokazać psa lekarzowi, który oceni stan i wygląd skóry, oraz czy to wypadanie jest faktycznie nadmierne, bo jak już pisałam goldeny generalnie linieją cały rok i trzeba się do tego przyzwyczaić.
-
- Informacje
-