WYPADANIE WŁOSÓW PUDEL
Mojej ośmiomiesięcznej suczce strasznie wypadają włosy jesteśmy po zastrzykowej kuracji u weterynarza stosujemy Kerabol i zestaw witamin i nic nie pomaga Piesek ma duże place na grzbiecie bez włosów i niestety to postępuje. Suczka się drapie a jej skóra jest lekko zaróżowiona nie mam pojęcia co dalej, może to niewłaściwa dieta? ktoś powiedział nam że za dużo białka - suczka je tylko pedeegripal ADULT, freeskees (wg zaleceń) ale szperając w internecie natrafiłam na opinie że to właśnie zbyt małe ilości białka w pożywieniu powodują takie objawy czy możecie mi powiedzieć czym karmić naszą pupilkę w jakich dziennych porcjach (TOY waży 2,2 kg) i czy takie objawy mogą być związane z alergią??? Bardzo proszę o poradę. dziękuję
przy takim żywieniu to nie dziwie się , że masz problemy z suką. Czy suka miała pierwszą cieczkę. Pilnie zmiań żywienie psa.
Produktami absolutnie zakazanymi są karmy marketowe typu pedigree, friskies, chappi itp.czego unikać może SA jakieś produkty absolutnie zakazane.
Dziekuję
Wejdź do działu: "żywienie" i poczytaj, czym należy karmić psa, by unikać problemów.
Wymienione karmy typu freeskes i pedigree to niestety najgorsze żywienie psa i nie wiem kto je zalecił ! Głównym składnikiem tych karm to konserwanty i ulepszacze - czyli suka po prostu jest niedożywiona i b.prawdopodobne uczulona na te sztuczne składniki ! Do tego nie rozumie podawania karmy typu Adult - gdy mamy do czynienia z małym pieskiem do tego jeszcze prawie szczeniakiem powinna być na karmach Junior do 24 msc.
Jeżeli karmy suche to minimum typu Acana, Royal Canin dla juniorów ras małych - ale może trzeba będzie przejść na naturalne - pudle generalnie jedzą wszystko - należy pamietać o kilku zasadach .
Zakazane są :
słodycze, szczególnie czekolada (trująca)
przyprawy (trujące) i sól
cebula, czosnek
kości (są często przyczyną śmierci i problemów)
wędliny i konserwy (trujące)
kasze (nie strawialne a więc tylko niepotrzebnie obciążające układ pokarmowy)
mleko
co zatem podawać ?
Czyste mięso najlepiej drobiowe, królicze, cielęce i wołowe + ewentualnie dodatki w postaci podrobów takich jak żołądki i serca - z wątróbką trzeba b.uważać - potrafi być alergiczna. Natomiast chrząstki i skórki jak najbardziej tak - rozdrobnione do kawałeczków żeby taka mała psinka się nie zadławiła.
Kaszki miałkie np. dla dzieci bez mleczne lub mocno rozgotowany ryż i makaron (te produkty jako dodatek wypełniacz a nie główny składnik pokarmu)
Ser biały.
Jajka gotowane (zółtko może być w stanie surowym)
Wskazane jest podawać łyżeczkę jogurtu bez cukrowego naturalnego, i łyżeczkę oleju do miseczki (oliwa z oliwek, słonecznikowy, lniany)
Ewentualnie czy robiłeś suczce badania w kierunku pasożytów , bakterii ? Czy miała pobierane zeskrobiny do analizy ?
Innym czynnikiem jest np, źle dobrany kosmetyk - napisz w czym i jak często kąpiesz psa ?
Jeszcze inna przyczyna leży w środowisku - możecie używać n. proszku do prania, dezodorantu na który pies jest uczulony.
Musicie b.uważnie obserwować kiedy drapanie i objawy sie nasilają.
Kupując psa czy uważnie obejrzałeś matkę ? Czy źródło nabycia psa jest pewne - takie skłonności są albo przypadkiem albo dziedziczne jeżeli choć jedno z rodziców miało taką przypadłość (dyskwalifikacja z hodowli i rozrodu)
Jeżeli karmy suche to minimum typu Acana, Royal Canin dla juniorów ras małych - ale może trzeba będzie przejść na naturalne - pudle generalnie jedzą wszystko - należy pamietać o kilku zasadach .
Zakazane są :
słodycze, szczególnie czekolada (trująca)
przyprawy (trujące) i sól
cebula, czosnek
kości (są często przyczyną śmierci i problemów)
wędliny i konserwy (trujące)
kasze (nie strawialne a więc tylko niepotrzebnie obciążające układ pokarmowy)
mleko
co zatem podawać ?
Czyste mięso najlepiej drobiowe, królicze, cielęce i wołowe + ewentualnie dodatki w postaci podrobów takich jak żołądki i serca - z wątróbką trzeba b.uważać - potrafi być alergiczna. Natomiast chrząstki i skórki jak najbardziej tak - rozdrobnione do kawałeczków żeby taka mała psinka się nie zadławiła.
Kaszki miałkie np. dla dzieci bez mleczne lub mocno rozgotowany ryż i makaron (te produkty jako dodatek wypełniacz a nie główny składnik pokarmu)
Ser biały.
Jajka gotowane (zółtko może być w stanie surowym)
Wskazane jest podawać łyżeczkę jogurtu bez cukrowego naturalnego, i łyżeczkę oleju do miseczki (oliwa z oliwek, słonecznikowy, lniany)
Ewentualnie czy robiłeś suczce badania w kierunku pasożytów , bakterii ? Czy miała pobierane zeskrobiny do analizy ?
Innym czynnikiem jest np, źle dobrany kosmetyk - napisz w czym i jak często kąpiesz psa ?
Jeszcze inna przyczyna leży w środowisku - możecie używać n. proszku do prania, dezodorantu na który pies jest uczulony.
Musicie b.uważnie obserwować kiedy drapanie i objawy sie nasilają.
Kupując psa czy uważnie obejrzałeś matkę ? Czy źródło nabycia psa jest pewne - takie skłonności są albo przypadkiem albo dziedziczne jeżeli choć jedno z rodziców miało taką przypadłość (dyskwalifikacja z hodowli i rozrodu)
WIELKIE DZIĘKI PIANISTKO!!!
zaczęłam stosować się do Twoich zaleceń i chyba jest lepiej , będę ją bacznie obserwować a jutro mam wizytę u nowego weterynarza - może on coś podpowie po obejrzeniu pieska.
Miło, że zechciałaś poświęcić mi swój czas. Jestem teraz spokojniejsza a mam nadzieje moja suczka szybko wróci do formy i pięknych włosów
Jeszcze raz bardzo dziękuję za obszerne wskazówki.
zaczęłam stosować się do Twoich zaleceń i chyba jest lepiej , będę ją bacznie obserwować a jutro mam wizytę u nowego weterynarza - może on coś podpowie po obejrzeniu pieska.
Miło, że zechciałaś poświęcić mi swój czas. Jestem teraz spokojniejsza a mam nadzieje moja suczka szybko wróci do formy i pięknych włosów
Jeszcze raz bardzo dziękuję za obszerne wskazówki.
Moze to być alergia . U nas tak było . Zmieniliśmy karmę na bozite i już jest ok . Ogólnie pudla nie wypada sierść woec tez warto skonsultować się z lekarzem
-
- Informacje
-