Wysokie leukocyty-

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

anastazja55
Kontakt:

13 lutego 2009, 21:52

Witam ,mam suczke osmioletnia,ktora od trzech lat choruje.
nie bede wymieniac wszystkich chorob na jakie byla leczona,ale ostatnio pojawil sie nowy problem,na poczatku grudnia kaszlala i miala lekki katar
goraczke 40 stopni ,a na dodatek poczatki cieczki.
wet zrobil badania krwi i okazalo sie ze leulocyty 56tysiecy przy normie max12tys. dodatkowe ,ktore wykluczyly bialaczke,usg brzucha,wymaz z macicy ,przeswietlenie pluc,niestety wyniki dobredostawala zastrzyki przez tydzien a potem dwa zastrzyki co trzy dni sterydy .po leczeniu kolejne badanie krwi ,leukocyty wzrosly do 60tys. pozostale wyniki dobre.znowu leczenie.po trzech tygodniach kolejna cieczka,prawdopodobnie spowodowana sterydami .w niedziele bardo zle sie poczula zaczela miec zaburzenia wzroku,ktore minely po paru godzinach,w poniedzialek kolejne badanie leukocyty70tys ,watroba,nerki dore,w macicy pojawil sie plyn.wet proponuje dwa zastrzyki hormonow ,stwierdzil ze sterylizacja w tym przypadku jest dla niej zagrozeniem,
poza tym dostaje 2 razy dziennie eurobioflokx, po hormonach czula sie zle nie chciala jesc tylko pila i stale sie wylizywala ,od popoludnia czuje sie lepiej i zaczela jesc,ale nadal nie ma konkretnej przyczyny co powoduje taki wzrost leukocytow,wet stwierdzil ze nie spotkal sie jeszcze z takim przypadkiem,Panie Jarku prosilabym o jakies sugestie, w srode idziemy do katroli , :(
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

18 lutego 2009, 08:56

nie mogę jednoznacznie napisać co to jest ale moje sugestie : zespół endometritis ( ropomacicze nie oznacza zawsze upławów) - trzeba bardzo dobre usg macicy wykonać. Jeśli w 100% wykluczysz macicę i nie da się ustalić źródła lekocytozy trzba wysłać krwe na posiew , przy zaburzeniach neurologicznych płyn mózgowo- rdzeniowy. Ale z opisu bardzo pasuje to do zespołu endometritis ( szybko powtarzajaca się cieczka, która oczyswiście nią nie jest i nie mają na to ŻADNEGO wpływu sterydy, wylizywanie się , picie w nadmiarze). Leczenie : pilny zabieg.
anastazja55
Kontakt:

19 lutego 2009, 20:44

Tak ma Pan w 100%racje to poczatki ropomacicza ,poniewaz nie moze miec zabiegu bo kolejne badanie krwi wykazalo ze ma mala plytkowosc,
dostala dwa zastrzyki hormonalne i antybityk 2razy dziennie eurobioflox
co szesc godzin cyclonamine .Od tygodnia ma wyplyw ,wczoraj kontrola
usg ,wet stwierdzil ze ladnie sie czysci za piec dni do kontroli ,ale powstal kolejny problem na lopatce pojawila sie gula dosyc duza i ponizej mniejsza ,a dzisiaj sa dodatkowe dwie(moze to jest po zastrzykach) wet kazal masowac a w niedziela zrobic cieply oklad .,boje sie ze moze to byc cos groznego.Panie Jarku czy leczenie hormonalne daje dobre wyniki?
Sunia juz tyle sie wycierpiala od czterech lat stale jest leczona z malymi przerwami ,i tak naprawde nigdy nie byla na 100%znaleziona przyczyna
jej choroby.SerdeczniePozdrawiam :( Mam cicha nadzieje ze jezeli ztego wyjdzie to moze juz bedzie zdrowa, :?:
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

22 lutego 2009, 23:53

Pani Anastazjo napisałem jakie jest leczenie : ZABIEG. Ile zwierzę ma tych płytek? Te motody są mało skuteczne i nietrwałe , bo przy kolejnych cieczkach jest nawrót. Zmiany na łopatkach są prawdopodobnie po zastrzykach.
anastazja55
Kontakt:

24 lutego 2009, 09:22

Bardzo dziekuje za odpowiedz,ma Pan calkowita racje,ale w przypadku suni zabieg jest dla niej zagrozeniem zycia,(plytek35 ) wczoraj kolejne badania ,wyniki bardzo zle leukocytow tak duzo ze beda liczone recznie dzis bedzie wynik wet podejrzewa ze ma to zwiazek ze szpikiem kostnym,nie wiem co bedzie dalej,hemoglobina z 10 spadla na 7 w ciagu 10dni , jedynie plytki po lekach sie podniosly do 199.w piatek wet zadecyduje co dalej.Serdecznie pozdrawiam :cry:
ODPOWIEDZ
  • Informacje