zaćma

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Laluna

02 sierpnia 2005, 00:20

Prosze o podpowiedź co mogę podawać psu w wieku starszym chorym na zaćmę. Wizyta u okulisty dopiero po wakacjach a ja tymczasem na swoich wakacjach zorientowałam sie jak bardzo pies posunął sie ze zmetnieniem i niedowidzeniem. W domu radzi sobie rewelacyjnie. Dopiero nowe miejsce pokazało postęp choroby. Jest to bobtail w wieku 12 lat. Pozdrawiam wszystkich. Laluna
Gość

02 sierpnia 2005, 21:20

Czy nigdy nikt nie podjął walki z zahamowaniem zaćmy?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

02 sierpnia 2005, 22:39

nie ma możliwości wyleczenia chemioterapeutykami zaćmy starczej jest możliwość spowolnienia jej postępowania. Można w znaczny sposób ulżyć chirurgicznie. Spowolnić należy np.: Quinaxem
Gość

10 października 2009, 16:37

czy aby stwierdzić zaćmę lekarz powinien wykonać jakieś specjalistyczne badania, czy wystarczy tylko samo oglądnięcie oka "na żywo"?
Gość

10 października 2009, 21:29

na szczęście to dopiero początek. Na pierwszy rzut oka (mojego) nic do tej pory nie zauwazyłam u suni aby jej oczka były jakieś mętne. Do tej pory leczona była inna przypadłość - ciągle czerwona 3 powieka. Dopiero po dzisiejszej uwadze lekarza widzę, że oczka nie są takie wyraźne i lśniące, jak mają zdrowe psiaki.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

11 października 2009, 21:39

badanie poprzez oglądanie soczewki stanowi ważny punkt badania przesiewowego na wykrycie zćmy. Oczywiście można dodatkowo specjalnymi narzędziami oglądać soczewkę i dokładnie stawiać rozpoznanie choroby.
ODPOWIEDZ
  • Informacje