zaćma
Prosze o podpowiedź co mogę podawać psu w wieku starszym chorym na zaćmę. Wizyta u okulisty dopiero po wakacjach a ja tymczasem na swoich wakacjach zorientowałam sie jak bardzo pies posunął sie ze zmetnieniem i niedowidzeniem. W domu radzi sobie rewelacyjnie. Dopiero nowe miejsce pokazało postęp choroby. Jest to bobtail w wieku 12 lat. Pozdrawiam wszystkich. Laluna
nie ma możliwości wyleczenia chemioterapeutykami zaćmy starczej jest możliwość spowolnienia jej postępowania. Można w znaczny sposób ulżyć chirurgicznie. Spowolnić należy np.: Quinaxem
czy aby stwierdzić zaćmę lekarz powinien wykonać jakieś specjalistyczne badania, czy wystarczy tylko samo oglądnięcie oka "na żywo"?
na szczęście to dopiero początek. Na pierwszy rzut oka (mojego) nic do tej pory nie zauwazyłam u suni aby jej oczka były jakieś mętne. Do tej pory leczona była inna przypadłość - ciągle czerwona 3 powieka. Dopiero po dzisiejszej uwadze lekarza widzę, że oczka nie są takie wyraźne i lśniące, jak mają zdrowe psiaki.
badanie poprzez oglądanie soczewki stanowi ważny punkt badania przesiewowego na wykrycie zćmy. Oczywiście można dodatkowo specjalnymi narzędziami oglądać soczewkę i dokładnie stawiać rozpoznanie choroby.
-
- Informacje
-