Do którego dnia ciąży można podawać suczce Progesteron tak, aby nie zahamować porodu?
Jakie są względne i bezwzględne wskazania do cesarskiego cięcia?
Jak przygotować się do porodu i jak bezpiecznie pomóc suce urodzić?
Zagrożona ciąża...
nie widzę za bardzo wskazń do podawania progesteronu tym bardziej ,że w weterynarii dopuszczone są tylko długo działające preparaty. Na 2 następne pytania radzę abyś zakupił dobrą książke bo o tych rzeczach na prawde można napisać książke zawęź swoje pytania do tego co cię interesuje bo nie mogę rozpisywać się o całym położnictwie.
Dzięki za odpowiedź.
Czy ,,Gdy zachoruje pies"-P.Teichmann i ,,Kynologia wiedza o psie" to wystarczająco dobre wg Pana książki, bo tam akurat pisze , że jedyna pomoc lekarska podczas zagrożającego poronienia to podawanie Progesteronu. Poza tym dr. T. Jarl w artykule ,,Problemy z rozrodemu suk"(Kynologia 2/2005) pisze, iż jedną z przyczyn nieinfekcyjnych aborcji jest niewystarczająca il. progesteronu i w momencie gdy poziom jego zaczyna maleć to dla podtrzymania ciąży należy go podawać suce regularnie aż do ok. 60 dnia . A ja spotkałam się również z opinią, że do 55 dnia i ciekawa jestem Pana zdania- to wszystko. U mojej suki poziom tego hormonu był 3x mniejszy niż przewiduje norma.
Czy ,,Gdy zachoruje pies"-P.Teichmann i ,,Kynologia wiedza o psie" to wystarczająco dobre wg Pana książki, bo tam akurat pisze , że jedyna pomoc lekarska podczas zagrożającego poronienia to podawanie Progesteronu. Poza tym dr. T. Jarl w artykule ,,Problemy z rozrodemu suk"(Kynologia 2/2005) pisze, iż jedną z przyczyn nieinfekcyjnych aborcji jest niewystarczająca il. progesteronu i w momencie gdy poziom jego zaczyna maleć to dla podtrzymania ciąży należy go podawać suce regularnie aż do ok. 60 dnia . A ja spotkałam się również z opinią, że do 55 dnia i ciekawa jestem Pana zdania- to wszystko. U mojej suki poziom tego hormonu był 3x mniejszy niż przewiduje norma.
tych dwóch książek nie czytałem więc nie będe wyrażał swojej opini. Ogólnie to co piszesz to ma teorytycznie sens. Praktycznie za 11 lat pracy widziałem 2 razy roniące kotki. Suki nigdy!!!!!!!!!!!! Odebraliśmy setki porodów. Obecnie 1-2 dziennie. To są bardzo złożone problemy i wymagają prowadzenia przez jednego lekarza , należy oprócz tych badań hormonalnych wykonywać inne dodatkowe. To 3 x niższe stęrzenie progesteronu jest aż niemożliwe, powtórzyłbym badanie jeszcze raz ze świeżej krwi.