Zagrożona ciąża...

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

arim
Kontakt:

31 marca 2006, 16:09

Do którego dnia ciąży można podawać suczce Progesteron tak, aby nie zahamować porodu?
Jakie są względne i bezwzględne wskazania do cesarskiego cięcia?
Jak przygotować się do porodu i jak bezpiecznie pomóc suce urodzić?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

01 kwietnia 2006, 19:34

nie widzę za bardzo wskazń do podawania progesteronu tym bardziej ,że w weterynarii dopuszczone są tylko długo działające preparaty. Na 2 następne pytania radzę abyś zakupił dobrą książke bo o tych rzeczach na prawde można napisać książke zawęź swoje pytania do tego co cię interesuje bo nie mogę rozpisywać się o całym położnictwie.
arim
Kontakt:

02 kwietnia 2006, 10:11

Dzięki za odpowiedź.
Czy ,,Gdy zachoruje pies"-P.Teichmann i ,,Kynologia wiedza o psie" to wystarczająco dobre wg Pana książki, bo tam akurat pisze , że jedyna pomoc lekarska podczas zagrożającego poronienia to podawanie Progesteronu. Poza tym dr. T. Jarl w artykule ,,Problemy z rozrodemu suk"(Kynologia 2/2005) pisze, iż jedną z przyczyn nieinfekcyjnych aborcji jest niewystarczająca il. progesteronu i w momencie gdy poziom jego zaczyna maleć to dla podtrzymania ciąży należy go podawać suce regularnie aż do ok. 60 dnia . A ja spotkałam się również z opinią, że do 55 dnia i ciekawa jestem Pana zdania- to wszystko. U mojej suki poziom tego hormonu był 3x mniejszy niż przewiduje norma.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

02 kwietnia 2006, 21:17

tych dwóch książek nie czytałem więc nie będe wyrażał swojej opini. Ogólnie to co piszesz to ma teorytycznie sens. Praktycznie za 11 lat pracy widziałem 2 razy roniące kotki. Suki nigdy!!!!!!!!!!!! Odebraliśmy setki porodów. Obecnie 1-2 dziennie. To są bardzo złożone problemy i wymagają prowadzenia przez jednego lekarza , należy oprócz tych badań hormonalnych wykonywać inne dodatkowe. To 3 x niższe stęrzenie progesteronu jest aż niemożliwe, powtórzyłbym badanie jeszcze raz ze świeżej krwi.
ODPOWIEDZ
  • Informacje