zapalenie płuc+obrzęk brzucha
Witam. Wczoraj u mojego 12 letniego pieska stwierdzono zapalenie płuc. Objawami był suchy kaszel wymioty i duszności. Pies miał bardzo duże problemy z oddychaniem, oddech był bardzo szybki i płytki. Do tego jeszcze wysoka 40 stopniowa gorączka. Wet podał mu antybiotyk lecz po wczorajszej i dzisiejszej dawce niewiele się zmieniło. Co prawda pies nie dusi się już ale wciąż ma problemy z oddychaniem. Dziś wet zauważył, że psiak ma powiększony brzuch i zasugerował nam że wszystkie te objawy mogą wskazywać na nowotwór. Chce udać się z nim na usg ale zastanawiam się czy w jego stanie można wprowadzić go w narkozę by wykonać badanie. Pomóżcie.
-
Do usg nie jest potrzebna narkoza....
[quote="isabelle30"]Do usg nie jest potrzebna narkoza....[/quot
Czyli lekarz przed wykonaniem usg nie podaje nic zwierzakowi? Wiem że przed rtg coś podają stąd moje pytanie...
Czyli lekarz przed wykonaniem usg nie podaje nic zwierzakowi? Wiem że przed rtg coś podają stąd moje pytanie...
-
może podać głupiego jasia. Ale jak pies jest w miarę spokojny i da się przytrzymać to nie ma takiej potrzeby
w przypadku płuc potrzebniejsze jest rtg, a co do brzucha można usg ale badanie krwi morfologia i biochemia byłaby także bardzo potrzebna.