zapalenie skóry u labka

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

gosia11222

23 lutego 2013, 18:02

dziekuje ci bardzo własnie wróciłam z apteki kupiłam drozdze piwne i biotyne
i oczywiscie zastosuje sie do twoich porad i napewno dam znac za pare dni
dziekuje ci bardzo
isabelle30

23 lutego 2013, 18:05

ramzes123 pisze:
isabelle30 pisze:Czy jesteś w stanie zmienić weta? To po pierwsze....
po drugie...labek czyli przynajmniej 35 kg wagi to około 0.5kg mięsa dziennie mocno tłustego, do tego jaja, Jeżeli psu gotujesz to dodaj warzywa gotowane - 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera. Nie dawaj ryżu, makaronu ani kaszy, ani żadnych płatków czy temu podobnych. Olej z oliwek ładnie wygląda - dla psa ma zero wartości. Tłuszcz zwierzęcy plus olej rybny najlepiej z łososia. Mięso powinno być urozmaicone - wieprzowina, wołowina, inne te które masz dostępne w dobrej cenie. Psu nie dajesz szynki czy polędwicy. Psu dajesz okrawki, ochłapy, przerośnięte tłuszczem, ze ścięgnami, żyłami, chrząstkami.
Plus owoce - jablko, gruszka, śliwka - to co pies lubi. Dodatkowo nabiały jeżeli nie dostaje po nich rozwolnienia - ser biały, kefir, jogurt naturalny, jaja.
I koniecznie coś na wzmocnienie skóry - biotyna, cynk chelatowany, źródło wit B - preparaty drożdżowe lub czyste drożdże browarne, algi.
Twój pies nie ma atopowego zapalenia skóry - on jest niedożywiony. Brak substancji odżywczych odbija się bardzo mocno na skórze. założę się że ma również łupież, drapie się, sierść wyłazi garściami, jest matowa, sucha i łamliwa i nieładnie pachnie...
Jak można stawiać takie diagnozy przez internet, w głowie mi się to nie mieści...
Jak można będąc weterynarzem kazać psa karmić kaszą gryczaną z małym dodatkiem chudego mięsa ? To sie w głowie nie mieści dopiero!
gosia11222

23 lutego 2013, 19:51

do ramzes123
nikt diagnozy nie stawia to jest tylko sugestia isabelle30 wiec jestem wdzieczna za wszystkie rady
bo chce aby mój labek był zdrowy
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

23 lutego 2013, 23:01

domyślam się dlaczego lekarz kazał podawać kaszę z małym dodatkiem mięsa. Pies biorąc sterydy ma bardzo silne łaknienie i zjadby wszystko wraz z miską. Przy żywieniu takim jak pisze Izabelle pies za 6 miesięcy będzie wyglądał jak beka. Należy pilnie skupić się na alergi psa. Jeśli powodem jest malascesia pahydermatis należy ją zwalczyć a przynajmniej ograniczyć. Należy poznać alergen i go eliminować ( jak się da) . Trudno jest karmić i układać dietę dla psa nie znając głównego alegenu. On może nie pochodzić z pokarmu , ale wtedy także należy go starać się ograniczyć lub eliminować. Mimo dużej widzy izabelle także nie pochwalam stylu - zmień weta. Za mało masz danych aby ferwować takie wyroki i w pełni brać swoje rady jako wiodące i tak osoba może podążyć za takimi radami i lata pracy mogą iść w niwecz. Nakłaniać należy właściciela do dialogu z lekarzem a nie wywracania sytuacji do góry nogami. Za mało znamy faktów z leczenia jak i histori choroby psa. JAkieś zdjęcia też by się przydały.
isabelle30

23 lutego 2013, 23:18

Cały problem zdaje się leży w tym, że wet zamiast podjąć diagnostykę postawił diagnozę - atopowe zapalenie skóry. Jakoś odkąd urodziłam dziecko mam wrażenie że jeżeli coś lekarza przerasta - problemy ze skórą, z marszu jest to AZS. Gdyby lekarz zasugerowal alergię - dziewczyna zapewne by o tym napisała. A pies ma alergię skoro objawy nasilają się po zjedzeniu kuraka.
Pies nie będzie tył na diecie którą zaproponowałam - nie ma tam nic od czego mógłby utyć. A dawka jest przewidziana dla 30-35 kilogramowego psa. Ten pies już ma nadwagę - na diecie bogatej w mięso a więc wysokobiałkowej i ubogo weglowodanowej szybko zrzuci zbędne kilogramy. Na sterydach pies ma duży apetyt. To prawda. Ale takze pies który dostaje bodaj wiadro żarcia - jeżeli to żarcie jest ubogie w skłądniki odżywcze dla niego, będzie wciąż szukac jedzenia. Pomimo faktu zapełnienia żoładka. Bo organizm woła o to czego potrzebuje. A pies potrzebuje budulca oraz źródła energii. Tych dwóch potrzeb nie zapewni mu kasza. Już wogóle pomijam że kasza ze względu na swoje własciwości wogóle nie powinna znajdować się w diecie psa.
Paradosklanie nawet człowiek z nadwagą moze jeść tłusto pod warunkiem że odstawi weglowodany, a będzie chudł. A pies to nie człowiek. ewolucyjnie nie jest przystosowany do wykorzystywania weglowodanów. Pies ma znacznie wyższe zapotrzebowanie energetyczne niż człowiek. Znacznie więcej trudu kosztuje go utrzymanie równowagi termicznej niż u człowieka. Znacznie więcej energii potrzebuje na procesy ruchowe. Ma znacznie szybszy metabolizm. I milion razy dziennie potrzebuje szybkiej - ekspresowej dostawy energii. Z łatwego źródła. Z węglowdanów tego nie wyciągnie. Potrzebuje tłuszczu.
gosia11222

23 lutego 2013, 23:50

p,doktorze a co pan sadzi o equoralu brał od 2 lat dawki napierw 50 potem 150 mg nadszedł kryzys znowu liaznie i zapalenia do tego stopnia ze leci z nich krew
w uzgodnieniu z wetem który od poczatku sie nim zajmuje znalezlismy lek postanowilismy zamienic go na Calcort 6mg -pól tabl dziennie wszystko jest super ale nie moge opanowac apetytu pieska wszystko połyka co sie da jak nie ma juz co zatyka sie pijac wode nawet 3-4,5 l dziennie no i wczoraj nawrót choroby
jak doktor mysli czy wrócic do equoralu i zwiekszyc dawke ??
przy Calcort 6mg nie moge go opanowac z jedzeniem w domu terror cały dzien szczeka

prosze o rade
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

23 lutego 2013, 23:52

a sterydy miejscowo na łape?
gosia11222

23 lutego 2013, 23:53

p.doktorze to nie zdj mojego lapka bo nie da sobie zrobic ale wyglada to identycznie i zmiany takie gulki sa wieksze po lizaniu to peka i leci krew

https://www.google.pl/search?q=zapaleni ... B800%3B600
gosia11222

23 lutego 2013, 23:55

doktorze miałam wiele min cutivate, bactroban ,ale zlizuje
probowałam go czyms zajac , zakładac cieniutka skarpetke na noc ale do rana dziura wydarta
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

23 lutego 2013, 23:55

kołnierz i próba miejscowego leczenia
gosia11222

23 lutego 2013, 23:57

a te leki odstawic czy niech nadal bierze??
która z tych masci byłaby najlepsza?
gosia11222

23 lutego 2013, 23:59

p.doktorze a odnosnie tej diety nadal bym została przy tej kaszy gryczanej i miesie wołowym i wieprzowym i ryby??? czy to bedzie ok
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

24 lutego 2013, 00:00

żadna , maść sterydowa lub areozol byłby lepszy i kołnierz na początku leki ogólne zachować
gosia11222

24 lutego 2013, 00:04

bo juz prawde muwic zgupiałam po wypowiedzi isabelle30
szczególnie po tym ze prawdopodobnie smierdzi i ma okropna siersc co jest nie prawda
oto muj piesio
http://tinypic.com/view.php?pic=2wmgqgy&s=6
gosia11222

24 lutego 2013, 00:07

czy moze doktor polecic jaka masc sterydowa?
czy ten areozol byłabym bardzo wdzieczna?
ODPOWIEDZ
  • Informacje