dziekuje ci bardzo własnie wróciłam z apteki kupiłam drozdze piwne i biotyne
i oczywiscie zastosuje sie do twoich porad i napewno dam znac za pare dni
dziekuje ci bardzo
zapalenie skóry u labka
-
Jak można będąc weterynarzem kazać psa karmić kaszą gryczaną z małym dodatkiem chudego mięsa ? To sie w głowie nie mieści dopiero!ramzes123 pisze:Jak można stawiać takie diagnozy przez internet, w głowie mi się to nie mieści...isabelle30 pisze:Czy jesteś w stanie zmienić weta? To po pierwsze....
po drugie...labek czyli przynajmniej 35 kg wagi to około 0.5kg mięsa dziennie mocno tłustego, do tego jaja, Jeżeli psu gotujesz to dodaj warzywa gotowane - 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera. Nie dawaj ryżu, makaronu ani kaszy, ani żadnych płatków czy temu podobnych. Olej z oliwek ładnie wygląda - dla psa ma zero wartości. Tłuszcz zwierzęcy plus olej rybny najlepiej z łososia. Mięso powinno być urozmaicone - wieprzowina, wołowina, inne te które masz dostępne w dobrej cenie. Psu nie dajesz szynki czy polędwicy. Psu dajesz okrawki, ochłapy, przerośnięte tłuszczem, ze ścięgnami, żyłami, chrząstkami.
Plus owoce - jablko, gruszka, śliwka - to co pies lubi. Dodatkowo nabiały jeżeli nie dostaje po nich rozwolnienia - ser biały, kefir, jogurt naturalny, jaja.
I koniecznie coś na wzmocnienie skóry - biotyna, cynk chelatowany, źródło wit B - preparaty drożdżowe lub czyste drożdże browarne, algi.
Twój pies nie ma atopowego zapalenia skóry - on jest niedożywiony. Brak substancji odżywczych odbija się bardzo mocno na skórze. założę się że ma również łupież, drapie się, sierść wyłazi garściami, jest matowa, sucha i łamliwa i nieładnie pachnie...
do ramzes123
nikt diagnozy nie stawia to jest tylko sugestia isabelle30 wiec jestem wdzieczna za wszystkie rady
bo chce aby mój labek był zdrowy
nikt diagnozy nie stawia to jest tylko sugestia isabelle30 wiec jestem wdzieczna za wszystkie rady
bo chce aby mój labek był zdrowy
domyślam się dlaczego lekarz kazał podawać kaszę z małym dodatkiem mięsa. Pies biorąc sterydy ma bardzo silne łaknienie i zjadby wszystko wraz z miską. Przy żywieniu takim jak pisze Izabelle pies za 6 miesięcy będzie wyglądał jak beka. Należy pilnie skupić się na alergi psa. Jeśli powodem jest malascesia pahydermatis należy ją zwalczyć a przynajmniej ograniczyć. Należy poznać alergen i go eliminować ( jak się da) . Trudno jest karmić i układać dietę dla psa nie znając głównego alegenu. On może nie pochodzić z pokarmu , ale wtedy także należy go starać się ograniczyć lub eliminować. Mimo dużej widzy izabelle także nie pochwalam stylu - zmień weta. Za mało masz danych aby ferwować takie wyroki i w pełni brać swoje rady jako wiodące i tak osoba może podążyć za takimi radami i lata pracy mogą iść w niwecz. Nakłaniać należy właściciela do dialogu z lekarzem a nie wywracania sytuacji do góry nogami. Za mało znamy faktów z leczenia jak i histori choroby psa. JAkieś zdjęcia też by się przydały.
-
Cały problem zdaje się leży w tym, że wet zamiast podjąć diagnostykę postawił diagnozę - atopowe zapalenie skóry. Jakoś odkąd urodziłam dziecko mam wrażenie że jeżeli coś lekarza przerasta - problemy ze skórą, z marszu jest to AZS. Gdyby lekarz zasugerowal alergię - dziewczyna zapewne by o tym napisała. A pies ma alergię skoro objawy nasilają się po zjedzeniu kuraka.
Pies nie będzie tył na diecie którą zaproponowałam - nie ma tam nic od czego mógłby utyć. A dawka jest przewidziana dla 30-35 kilogramowego psa. Ten pies już ma nadwagę - na diecie bogatej w mięso a więc wysokobiałkowej i ubogo weglowodanowej szybko zrzuci zbędne kilogramy. Na sterydach pies ma duży apetyt. To prawda. Ale takze pies który dostaje bodaj wiadro żarcia - jeżeli to żarcie jest ubogie w skłądniki odżywcze dla niego, będzie wciąż szukac jedzenia. Pomimo faktu zapełnienia żoładka. Bo organizm woła o to czego potrzebuje. A pies potrzebuje budulca oraz źródła energii. Tych dwóch potrzeb nie zapewni mu kasza. Już wogóle pomijam że kasza ze względu na swoje własciwości wogóle nie powinna znajdować się w diecie psa.
Paradosklanie nawet człowiek z nadwagą moze jeść tłusto pod warunkiem że odstawi weglowodany, a będzie chudł. A pies to nie człowiek. ewolucyjnie nie jest przystosowany do wykorzystywania weglowodanów. Pies ma znacznie wyższe zapotrzebowanie energetyczne niż człowiek. Znacznie więcej trudu kosztuje go utrzymanie równowagi termicznej niż u człowieka. Znacznie więcej energii potrzebuje na procesy ruchowe. Ma znacznie szybszy metabolizm. I milion razy dziennie potrzebuje szybkiej - ekspresowej dostawy energii. Z łatwego źródła. Z węglowdanów tego nie wyciągnie. Potrzebuje tłuszczu.
Pies nie będzie tył na diecie którą zaproponowałam - nie ma tam nic od czego mógłby utyć. A dawka jest przewidziana dla 30-35 kilogramowego psa. Ten pies już ma nadwagę - na diecie bogatej w mięso a więc wysokobiałkowej i ubogo weglowodanowej szybko zrzuci zbędne kilogramy. Na sterydach pies ma duży apetyt. To prawda. Ale takze pies który dostaje bodaj wiadro żarcia - jeżeli to żarcie jest ubogie w skłądniki odżywcze dla niego, będzie wciąż szukac jedzenia. Pomimo faktu zapełnienia żoładka. Bo organizm woła o to czego potrzebuje. A pies potrzebuje budulca oraz źródła energii. Tych dwóch potrzeb nie zapewni mu kasza. Już wogóle pomijam że kasza ze względu na swoje własciwości wogóle nie powinna znajdować się w diecie psa.
Paradosklanie nawet człowiek z nadwagą moze jeść tłusto pod warunkiem że odstawi weglowodany, a będzie chudł. A pies to nie człowiek. ewolucyjnie nie jest przystosowany do wykorzystywania weglowodanów. Pies ma znacznie wyższe zapotrzebowanie energetyczne niż człowiek. Znacznie więcej trudu kosztuje go utrzymanie równowagi termicznej niż u człowieka. Znacznie więcej energii potrzebuje na procesy ruchowe. Ma znacznie szybszy metabolizm. I milion razy dziennie potrzebuje szybkiej - ekspresowej dostawy energii. Z łatwego źródła. Z węglowdanów tego nie wyciągnie. Potrzebuje tłuszczu.
p,doktorze a co pan sadzi o equoralu brał od 2 lat dawki napierw 50 potem 150 mg nadszedł kryzys znowu liaznie i zapalenia do tego stopnia ze leci z nich krew
w uzgodnieniu z wetem który od poczatku sie nim zajmuje znalezlismy lek postanowilismy zamienic go na Calcort 6mg -pól tabl dziennie wszystko jest super ale nie moge opanowac apetytu pieska wszystko połyka co sie da jak nie ma juz co zatyka sie pijac wode nawet 3-4,5 l dziennie no i wczoraj nawrót choroby
jak doktor mysli czy wrócic do equoralu i zwiekszyc dawke ??
przy Calcort 6mg nie moge go opanowac z jedzeniem w domu terror cały dzien szczeka
prosze o rade
w uzgodnieniu z wetem który od poczatku sie nim zajmuje znalezlismy lek postanowilismy zamienic go na Calcort 6mg -pól tabl dziennie wszystko jest super ale nie moge opanowac apetytu pieska wszystko połyka co sie da jak nie ma juz co zatyka sie pijac wode nawet 3-4,5 l dziennie no i wczoraj nawrót choroby
jak doktor mysli czy wrócic do equoralu i zwiekszyc dawke ??
przy Calcort 6mg nie moge go opanowac z jedzeniem w domu terror cały dzien szczeka
prosze o rade
a sterydy miejscowo na łape?
p.doktorze to nie zdj mojego lapka bo nie da sobie zrobic ale wyglada to identycznie i zmiany takie gulki sa wieksze po lizaniu to peka i leci krew
https://www.google.pl/search?q=zapaleni ... B800%3B600
https://www.google.pl/search?q=zapaleni ... B800%3B600
doktorze miałam wiele min cutivate, bactroban ,ale zlizuje
probowałam go czyms zajac , zakładac cieniutka skarpetke na noc ale do rana dziura wydarta
probowałam go czyms zajac , zakładac cieniutka skarpetke na noc ale do rana dziura wydarta
kołnierz i próba miejscowego leczenia
p.doktorze a odnosnie tej diety nadal bym została przy tej kaszy gryczanej i miesie wołowym i wieprzowym i ryby??? czy to bedzie ok
żadna , maść sterydowa lub areozol byłby lepszy i kołnierz na początku leki ogólne zachować
bo juz prawde muwic zgupiałam po wypowiedzi isabelle30
szczególnie po tym ze prawdopodobnie smierdzi i ma okropna siersc co jest nie prawda
oto muj piesio
http://tinypic.com/view.php?pic=2wmgqgy&s=6
szczególnie po tym ze prawdopodobnie smierdzi i ma okropna siersc co jest nie prawda
oto muj piesio
http://tinypic.com/view.php?pic=2wmgqgy&s=6
czy moze doktor polecic jaka masc sterydowa?
czy ten areozol byłabym bardzo wdzieczna?
czy ten areozol byłabym bardzo wdzieczna?