zapalenie skóry u labka

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

gosia112222

23 lutego 2013, 12:09

Witam nazywam sie Gosia mam 7 letniego labka Rokiego
mam problem otóz piesek ma atopowe zapalenie skóry od 2 lat stosuje lek equoral zaczynałam od dawki 50 mg obecnie jest to 150 mg
nie wiem co mam robic bo piesek juz nie reaguje na ten lek , po konsulatcji z naszym wetem i opiniach na interecie postanowilismy zamienic go na Calcort 6mg -pól tabl dziennie wszystko jest super ale nie moge opanowac apetytu pieska wszystko połyka co sie da jak nie ma juz co zatyka sie pijac wode nawet 3-4,5 l dziennie , a dzis po nocy zmiany wróciły
prosze o pomoc dr Jarka co robic
czy wrócic do equoralu i zwiekszyc dawke
chciałam jeszcze zaznaczyc ze piesek ma niedoczynnosc tarczycy -dostaje Eltroxil 3tabl dziennie
osłabione serce-enarenal 5mg-1 raz dziennie oraz Digoxin 250 2 razy dziennie

jest bardzo wesołym labkiem i chce mu pomóc prosze o pomoc
gosia
gosia11222

23 lutego 2013, 14:30

zapomniałam dodac ze psiak bardzo liże łapy, wrecz wygryza przestrzenie miedzypalcowe. Nie ma na to rady, bo jakąkolwiek maść byśmy mu nie nałożyli, to jest zlizywana już w trakcie. okolice miedzypalcowe sa ropne
gosia11222

23 lutego 2013, 16:02

Dr.Jarku prosze o pomoc
isabelle30

23 lutego 2013, 16:34

A możesz zdradzić jak wygląda dieta twojego psa? I czy wet kiedykolwiek przed podaniem sterydów zasugerował dietę eliminacyjną?
gosia11222

23 lutego 2013, 16:37

dostaje kasze gryczana do tego siemie lniane,otreby pszenne i zytnie do tego troszke mieska wieprzowego mielonego lub rybka
oprócz tego 250 mg sucha karma Purina Pro Plan Adult Sensitive Salmon & Rice
gosia11222

23 lutego 2013, 16:39

oczywiscie je 2 razy dziennie
pierwszy posiłek ok 300 gr ok południa
250 gr karmy ok 17-18
gosia11222

23 lutego 2013, 16:49

nie dostaje wogule drobiu bo objawy sie nasilaja
isabelle30

23 lutego 2013, 16:50

Do tego troszkę mięska?????
Pies powinien jeść przede wszystkim mięso! Kaszy zero ani żadnych innych zbóż bo mu to nie jest potrzebne...A gdzie jakieś źródło witamin??? tłuszczów?
gosia11222

23 lutego 2013, 16:53

troszke to nie znaczy nic to jest pozadna garsc
czyli co musiałabym mu dawac??
prosze o pomoc bo juz mi rece opadaja
wczesniej dostawał makaron ,ryz ale wet kazał przejsc na kase gryczana
gosia11222

23 lutego 2013, 16:54

sorki dostaje łyzke oliwy z oliwek do jedzonka
isabelle30

23 lutego 2013, 17:04

Czy jesteś w stanie zmienić weta? To po pierwsze....
po drugie...labek czyli przynajmniej 35 kg wagi to około 0.5kg mięsa dziennie mocno tłustego, do tego jaja, Jeżeli psu gotujesz to dodaj warzywa gotowane - 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera. Nie dawaj ryżu, makaronu ani kaszy, ani żadnych płatków czy temu podobnych. Olej z oliwek ładnie wygląda - dla psa ma zero wartości. Tłuszcz zwierzęcy plus olej rybny najlepiej z łososia. Mięso powinno być urozmaicone - wieprzowina, wołowina, inne te które masz dostępne w dobrej cenie. Psu nie dajesz szynki czy polędwicy. Psu dajesz okrawki, ochłapy, przerośnięte tłuszczem, ze ścięgnami, żyłami, chrząstkami.
Plus owoce - jablko, gruszka, śliwka - to co pies lubi. Dodatkowo nabiały jeżeli nie dostaje po nich rozwolnienia - ser biały, kefir, jogurt naturalny, jaja.
I koniecznie coś na wzmocnienie skóry - biotyna, cynk chelatowany, źródło wit B - preparaty drożdżowe lub czyste drożdże browarne, algi.
Twój pies nie ma atopowego zapalenia skóry - on jest niedożywiony. Brak substancji odżywczych odbija się bardzo mocno na skórze. założę się że ma również łupież, drapie się, sierść wyłazi garściami, jest matowa, sucha i łamliwa i nieładnie pachnie...
gosia11222

23 lutego 2013, 17:12

wiesz jajko dostaje raz w tyg
siersc jest super ładny wyglad lsniaca , nie ma jakis innych problemów skórnych nawet sie nie drapietylko te łapy rozlizuje
starałam sie dawac mu chude mieso zero tłuszczy bo on jest przekarmiony wazy 45 kg jest duzym labkiem

napewno kasza i inne zboze w tym przypadku sa jako zapychacze bo on ciagle jest głodny ,a teraz przy sterydach terror w domu
co do owoców nigdy nie jadł bo nie chciał ,
bardzo lubi kapuste kiszona
czesto kupuje tunczyka w oleju własnym i to dostaje do kaszy

postaram sie stopniowo dostosowac do twoich rad
nie wiem teraz co z tymi lekami chciałabym je odstawic ale nie wiem czy to mozliwe
chce spróbowac jeszcze masc bactroban i zakładac skarpetki na noc
gosia11222

23 lutego 2013, 17:17

szczerze to zawsze tłuszcz sciegna odcinałam bo myslałam ze to mu szkodzi
dawałam mu chude mieso wołowe, wieprzowe ale wiecej sa to ryby
ramzes123

23 lutego 2013, 17:20

isabelle30 pisze:Czy jesteś w stanie zmienić weta? To po pierwsze....
po drugie...labek czyli przynajmniej 35 kg wagi to około 0.5kg mięsa dziennie mocno tłustego, do tego jaja, Jeżeli psu gotujesz to dodaj warzywa gotowane - 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera. Nie dawaj ryżu, makaronu ani kaszy, ani żadnych płatków czy temu podobnych. Olej z oliwek ładnie wygląda - dla psa ma zero wartości. Tłuszcz zwierzęcy plus olej rybny najlepiej z łososia. Mięso powinno być urozmaicone - wieprzowina, wołowina, inne te które masz dostępne w dobrej cenie. Psu nie dajesz szynki czy polędwicy. Psu dajesz okrawki, ochłapy, przerośnięte tłuszczem, ze ścięgnami, żyłami, chrząstkami.
Plus owoce - jablko, gruszka, śliwka - to co pies lubi. Dodatkowo nabiały jeżeli nie dostaje po nich rozwolnienia - ser biały, kefir, jogurt naturalny, jaja.
I koniecznie coś na wzmocnienie skóry - biotyna, cynk chelatowany, źródło wit B - preparaty drożdżowe lub czyste drożdże browarne, algi.
Twój pies nie ma atopowego zapalenia skóry - on jest niedożywiony. Brak substancji odżywczych odbija się bardzo mocno na skórze. założę się że ma również łupież, drapie się, sierść wyłazi garściami, jest matowa, sucha i łamliwa i nieładnie pachnie...
Jak można stawiać takie diagnozy przez internet, w głowie mi się to nie mieści...
isabelle30

23 lutego 2013, 17:28

Przede wszystkim pies to nie człowiek. Tłuszcz go nie tuczy żeby nie wiem jak jadał tłusto. Tuczą go węglowodany...a Twój pies zdecydowanie ich za dużo zjada. Daj psu to czego potrzebuje do życia - białko i tłuszcz zwierzęcy a schudnie bo nie będzie jadł pustych kalorii. On szuka wciąż jedzenia bo choć napchany to nie ma zaspokojonego zapotrzebowania na składniki pokarmowe. Pies czerpie budulec i energię tylko z białek i tłuszczu. A ty mu to ograniczasz. Jajek dałabym mu nawet 5 tygodniowo...razem ze skorupami bo źródła wapnia tez w tej diecie nie ma. Rybki z puszki zostaw sobie. Dla psa nie jest to najlepsze jedzenie. Często w supermarketach są najróżniejsze promocje. Śledzia surowego kupisz już za 9 zeta/kg. Teraz w lidlu masz pstrąga w dobrej cenie. Przed chwilą był królik w promocji. W biedronce masz często promocje na kaczkę. Nie dawaj psu chudego mięsa. Ono nie jest wartościowe dla psa.
Leków nie odstawiaj póki co. Zadbaj o właściwą dietę oraz suplementację. Za miesiąc możesz przy braku objawów schodzić z dawki. Z łapami będzie najgorzej - on tam ma Malassezję a to swędzi. To grzyb - maści z antybiotykiem i sterydami nic nie dadzą. Kup w aptece Manusan - taki różowy płyn do mycja rąk dla chirurgów. W tym myj łapy ze dwa razy dziennie i potem dokładnie osuszaj. Pilnuj żeby pies nie lizał ale nie zakłądaj skarpet - ma być stały dostęp powietrza.
ODPOWIEDZ
  • Informacje