zapalenie woreczka żółciowego
Witam, moja 10 letnia suka (wyżeł, 40 kg masy) zaczęła nagle wypijać duże ilości wody, po kilku dniach zrobiliśmy badanie krwi, niepokojące były ALT 800 i AST 260. Na pierwszym USG widać było lekko powiększoną wątrobę. Dostała Zentonil (2x400mg) Hepatiale forte (large breed 2x1), Epato 1500 (4x1), Cipronex (2x500mg przez tydzień)) i zastrzyki przeciwbólowe (siedem). Dwa tygodnie później powtórzono USG, obraz wątroby w normie, ale za to znacznie powiększony pęcherzyk żółciowy, powtórzone badania ALT 800, AST 90. Zalecono nam utrzymanie wszystkich leków (bez przeciwbólowych) + Ursopol 300 mg. Pies jest mniej ruchliwy niż kilka tygodni temu (ale upał jest okrutny i ja też nie mam ochoty na zabawę), ale nie alienuje się, wypija 4-5 litrów wody dziennie, od miesiąca jest na Hepaticu, nie wymiotuje, stolce ma normalne i co mnie dziwi - ma niesamowity apetyt (w pierwszej fazie choroby zjadała wszystko co znalazła na spacerze, teraz jest trochę lepiej, ale nie poznaję psa). Martwi mnie ilość podawanych leków, zastanawiam się czy przypadkiem Zentonil, Hepatiale Forte i Epato nie są przypadkiem preparatami o podobnym spektrum działania i czy podając je w takiej ilości nie przesadzę i nie zrobię psu krzywdy. Wszystkie te preparaty oznaczone są jako suplementy diety (pewnie ze względów proceduralnych) i w ogólnie dostępnych źródłach brakuje szczegółowego opisu z wyraźnym wskazaniem substancji czynnych. Zresztą gdybym nawet to znalazł, to nie znając zasad współdziałania poszczególnych składowych, nie odważyłbym się na modyfikowanie dawek. Oczywiście zapytałem lekarza, czy po takiej ilości chemii pies nie zacznie świecić, ale odpowiedź była cokolwiek lakoniczna i dlatego muszę się kogoś zapytać o radę. Pozdrawiam, janczez
a czy okrywa włosowa pasa się zmieniła i nie powiększył się brzuch? Od poczatku choroby ma taki dziki apetyt?
-
- Informacje
-