Dzień dobry,
Mój pies od początku życia miał wiele problemów z wypróżnianiem i jedzeniem. Ostatnio miał zrobioną gastroskopię, na której m.in. wyszła przepuklina roztworu przełykowego, krwawienie do żołądka, wybroczyny zapalne od przełyku po dwunastnicę, zanik kosmków jelitowych, zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego, refluks, przewlekle zapalenie przełyku, żołądka i dwunastnicy.
Z biopsji wyszlo: Nieznaczne zapalenie żołądka i jelit o dominującym charakterze limfocytarno-plazmocytarnym z nieznaczną eozynofilią
Mój pies od zawsze ma ogromne problemy z apetytem, przez tydzień teraz jadł bardzo ładnie (po konsultacji z dietetykiem), ale po wprowadzeniu encorton praktycznie nie chce tknąć miski. Pies waży 17.4kg a dostaje 2x20mg - dawka immunosupresyjna na jeden miesiąc, co jest nawet powyzej maksymalnej dawki 2mg/kg mc.
Od jutra zmniejsze dawkę do 1tabletki i 3/4 (nie mogę się skontaktować z moim weterynarzem ani do niego iść, ponieważ jestem chora).
Czy jednak nawet 2mg to może być za dużo? Ile powinien taki pies dostać jako dawkę immunosupresyjna (później będzie obniżona), żeby wiedzieć jak ewentualnie rozmawiać z moim weterynarzem?
Dziękuję za pomoc!
Zapalenie żołądka a encorton
Dzień dobry!
Jeśli pies nie chce jeść to należałoby skonsultować się z lekarzem prowadzącym, nawet jeśli nie może Pani pojechać to spróbować skonsultować się telefonicznie. Jeśli chodzi o zmianę dawki leku lepiej tego nie robić bez konsultacji z lekarzem, ponieważ leki sterydowe mają określone działanie (jak np immunosupresyjne) w określonych dawkach i jej zmniejszenie może skutkować utratą tego działania. Życzymy dużo zdrowia pupilowi i pozdrawiamy serdecznie
Zespół Vet4u
Jeśli pies nie chce jeść to należałoby skonsultować się z lekarzem prowadzącym, nawet jeśli nie może Pani pojechać to spróbować skonsultować się telefonicznie. Jeśli chodzi o zmianę dawki leku lepiej tego nie robić bez konsultacji z lekarzem, ponieważ leki sterydowe mają określone działanie (jak np immunosupresyjne) w określonych dawkach i jej zmniejszenie może skutkować utratą tego działania. Życzymy dużo zdrowia pupilowi i pozdrawiamy serdecznie
Zespół Vet4u
-
- Informacje
-