zastrzyk odczulający Dexa-ject

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Izabela89

10 czerwca 2015, 18:12

Potrzebuje porady odnośnie mojego pieska. Otóż zaczęło się od tego, że zabezpieczyłam psa przeciwko kleszczom preparatem Vectra 3D, pies po nich strasznie sie drapał, wycierał i dostał wysypki. Następnego dnia pojechałam do weterynarza pokazać co się dzieje, po czym stwierdzono, że dostał uczulenia. Podano mu zastrzyk odczulający Dexa-ject w niedziele i poniedziałek. I tu zaczęły się problemy... Zaczerwienienie znikło super pomysłałam, ale moja radość nie trwała długo. Pies jest ciągle jakiś osowiały, ciągle śpi, patrzy tępym wzrokiem, nie tryska radością jak wcześniej, nie chce wychodzić na spacer, a jak już go zmusze to kreci sie tylko w kolo bloku i duzo sika, duzo tez pije wody. Kupa jest rzadka, wczoraj byla prawie czarna, dzis kolor w porzadku ale dalej luźna. Kiedy go karmie to je jakby był poparzony...
Czy ktoś miał styczność z tym lekiem, wie jakie są skutki uboczne i kiedy mogą ustąpić? Jestem załamana, bo to nie mój pies :(
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

12 czerwca 2015, 11:42

pies ma uczulenie na vectrę więc już nie stosuj jej, zaś na odczulenie dostał krótkodziałający preparat sterydowy 48 godzin i masz typowe objawy uboczne jgo zastosowania. Sczerze powiedziawszy zwierzę dosyć mocno na niego zareagowało . Napisz coś woęcej o psie.
Agis

12 czerwca 2015, 13:39

Wystarczyło przecież podać Corhydron ( Hydrocortison ) w iniekcji dożylnej ,działa w takich przypadkach i nie tylko takich u ludzi i u psów najlepiej lub Dexaven , co kto woli .
Mierzyłaś psu temp ? idź z psem do innego lekarza , bo objawy sa niepokojące.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

19 czerwca 2015, 10:11

a jakie ma znaczenie czy corhydron czy dexaven ? Ja akurtat tych dwóch nie użyłbym dexaven to taki sam dexametazon jak w dexavecie, a dexavet ma atest dla psów.
Agis

19 czerwca 2015, 12:30

Jarek pisze:a jakie ma znaczenie czy corhydron czy dexaven ? Ja akurtat tych dwóch nie użyłbym dexaven to taki sam dexametazon jak w dexavecie, a dexavet ma atest dla psów.
No własnie nie ma znaczenia , bo to prawie ten sam steryd , dlatego napisałam że można użyć jednego lub drugiego .
Corhydron akurat u psów sprawdza sie z bardzo dużym powodzeniem , zresztą nie tylko w przypadku psów.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

20 czerwca 2015, 10:41

oczywiście , że nie ma znaczenia tylko tak napisany wyżej post sugeruje, że lekarz podał gorszy lek. Uważam , że postąpił ok. tylko powinien poinformować , że krótkotrwale pojawią się objawy podania leków i w cale nie zmieniałbym lekarza jak sugerujesz , bo postąpił dobrze jedynie zawiodła komunikacja.
ODPOWIEDZ
  • Informacje