Zbyt nagłe odstawienie sterydu
To jest rzecz oczywista ,chodzi o zupełnie coś innego . Odstawiając steryd trzeba "wycofywać" się z niego stopniowo podając coraz mniejsze dawki . Moje pytanie dotyczyło sytuacji gdy ktoś zakończy leczenie z dnia na dzień bez okresu "wygaszania" leczenia sterydem . Jakie to może wywołać skutki/dać objawy ???
plus bardzo gwałtowne załamanie się funkcjonowania narządów zwłaszcza krążenia, zaburzenia ze strony wątroby, tarczycy, zaburzenia trawienne. Gwałtowne odstawienie sterydów może być wstrząsogenne.
oczywiście , że może w szczególności jak toczy się lub toczyła jakaś choroba OUN lub choroba układu krążeniowego. Dawkę oblicza się masa razy dawka minimalna.
-
Zainteresowało mnie obliczanie dawki.
Proszę o odniesienie sie do dawki: waga psa 32 kg, mam podawać 20 mg encortonu. Pies jest alergikiem, ma wykonane testy.
Proszę o odniesienie sie do dawki: waga psa 32 kg, mam podawać 20 mg encortonu. Pies jest alergikiem, ma wykonane testy.
Skoro alergen jest znany to zamiast w psa walić sterydami nie lepiej by było unikac alergenu?
jeśli pies 15 kg co drugi dzień przez 2 tygodnie dostawał 8 mg, to jak należałoby zejść z tego leku? proszę o szybką odopowiedz
-
Nie masz pojęcia o alergii....gość 1 pisze:Skoro alergen jest znany to zamiast w psa walić sterydami nie lepiej by było unikac alergenu?
-
Spoko - specjlizacja Immunologiana UW... czymze to jest w porownaniu z twoja wielka wiedzą!Jagoda1943 pisze:Nie masz pojęcia o alergii....gość 1 pisze:Skoro alergen jest znany to zamiast w psa walić sterydami nie lepiej by było unikac alergenu?
Uswiadomisz mnie wiec?
A czy Twoja wiedza zawiera takie pojecia jak sustncje przeciwhistminowe?
Skoro masz taką wiedzę , to podziel się nią. Mój pies brał leki przeciwhistaminowe i zero skuteczności.
-
- Informacje
-